Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rek od Sudet uštván ke kapitulaci

Ten, kdo podepsal, nemůže věrohodně bojovat proti svému podpisu. Kdyby Jan Hus odvolal, stal by se epizodním knězem. Prezident, který podepíše dokument, o němž si myslí, že znamená konec státní suverenity, přestává být státníkem.

 

Je škoda ztráty jednoho lidského potenciálu. Je sice možné, že většina lidí ocení, že bojoval za zájmy České republiky, dokud to šlo, a že se zasloužil aspoň o pojistku Benešových dekretů.

Nic z toho ale není pravda. Jak jsem psal zde a zde, žádná pojistka se nekoná. Smysl mělo pouze odmítnutí ratifikace. Nevylučuji, že by to bývalo mohlo vést až k útokům na prezidenta a bývalo by to mohlo ohrozit i jeho ústavní funkci.

Stále jsem vycházel z toho, že státník nadřazuje zájem své vlasti nad osobní kariéru. Samozřejmě jsem věděl, že u drtivé většiny politiků tomu tak není. Nikdo si nemohl být jist, zda právě Klaus v této zkoušce obstojí. Po jeho rozhovoru pro Lidové noniny jsem už byl pesimistou, i když mainkatá naděje žila.

Napsal jem, že »Od „Lisabonských protokolů" vede cesta jen k pendrekovému zákonu«. Kdybych uvažoval analogicky, Klaus by byl zralý, aby - místo vstoupil do dějin - skončil jako velvyslanec v Turecku. Jde o analogii s Dubčekem, který po ztrátě kreditu po podpisu Moskevských protokolů už se nikdy na vrchol nevrátil. Není to možné, historie se nedá oblafnout.

Takže ani Klaus nevyužije svůj potenciál. Své příznivce sice bude mít i nadále, z rozhodující role už se však „vyšaltroval" sám. Nic na tom nezmění ani jeho kniha. Psát o tom, co by bylo, kdyby bylo, to může bloger, státník musí jednat.

Mrzí mě ta promarněná šance. Kdyby Klaus vytrval a zůstal naživu, tak ať už by byl, či nebyl prezidentem, svou politickou kariéru měl rozehránu dobře. Jako politik mohl dovršit Topolánkův pád a postavit se do čela autentické pravice. Jen on mohl dosáhnout sjednocení všech euroskeptiků, konzervativců a většiny liberálů, aby zásadním způsobem zamíchal s volbami.

Můžeme toho dvakrát litovat. Mohlo být prolomeno to dilema dvou velkých stran, které tyjí jen z polarizace společnosti. Jediným důvodem politické kariéry Topolánka je strach z Paroubka a jediným důvodem postavení Paroubka je strach z ODS personifikované Topolánkem a třeba Řebíčkem. To mohlo skončit, kdyby Klaus plným kreditem do toho vstoupil. Měl by mnohem více šancí než Zeman.

Samozřejmě, že sdělovací prostředky téměř výhradně podporují „jedině správnou cestu" integrace Evropy, což spoustu občanů spolu se školstvím zpracovává k obrazu této ideologie. Musím se však ohradit ještě proti jednomu výkladu. Neúspěch rozdrobených euroskeptických stran se vydává za podporu voličů Evropské unii v podobě Lisabonské smlouvy. Údajně to dalo najevo i  72% voličů, kteří nepřišli k evropským volbám.

Omyl! Jak jsem napsal 13. června, „tito nevoliči z velké části euroskepticky dali najevo, že tyto volby do podivného eulamentu pro ně nemají smysl. Hlasovali nohama - línýma - a dali tak najevo svůj názor na tento zastupitelský paskvil, pročež i prezident nazval volby do EP polovolbami. Mnozí z těchto voličů budou ochotni k volbám do Poslanecké sněmovny přijít a dát hlas třeba právě sjednocené eurorosketické a eurorealistické frontě."

Bohužel, kvůli Klausově kapitulaci je tento optimističtější scénář zase méně pravděpodobný. I kdyby se dnes Klaus postavil do čela euroskeptiků, už by to nemělo ono kouzlo. Já prostě už věřím více Jaklovi než Klausovi, abych to personifikoval metaforou.

Ještě jedna věc mi leží na srdci. Mohlo by se zdát, že Klaus podpisem rehabilitoval kapitulanty jako Beneš a Dubček. Čelili přece daleko závažnějším hrozbám, což by si měli uvědomit mnozí křiklouni. Myslím, že to byl Smrkovský, který tento pragmatismus bezprostředně obhajoval tím, že ještě nenastala doba nastavit za vlast odhalenou hruď.

A já si kladu otázku: Kdy taková doba pro Čechy nastane? Až bude všechno ztraceno?

PS Být zhrzeným prezidentem, tak bych došel k osobnímu, ale historicky prokázanému závěru, že mučedník vždy své věci poslouží nejlépe. Z toho má sebejistější vítěz největší hrůzu.

Autor: Dušan Streit | středa 4.11.2009 13:21 | karma článku: 30,25 | přečteno: 2631x
  • Další články autora

Dušan Streit

Ukrajina: Barroso udělal z eurohujera Sobotky studenoválečníka

Eurohujer jako eurohujer. Je lhostejné, jestli se tváří levicově jako Sobotka nebo pravicově jako Schwarzenberg. Když zavelí socialista z Brusele, sjednotí se studenoválečnické šiky. Nenávist k Rusku jim stojí i za rozvrat celých států.

20.2.2014 v 15:48 | Karma: 38,73 | Přečteno: 2553x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Hokej – jak jsem čekal a Hadamczik kázal

Má kritika, kterou jsem prezentoval před olympijským hokejovým turnajem, se plně potvrdila. Fandil jsem, seč jsem mohl, ale Hadamczik byl prostě proti.

20.2.2014 v 9:49 | Karma: 7,86 | Přečteno: 486x | Diskuse| Sport

Dušan Streit

Svět žádá po Janukovičovi zastavit násilí, jež rozpoutali desperáti

Do titulku už mi nevešlo, abych dal "svět" do uvozovek. Mainstream tím myslí "všechny pokrokové síly" Západu. Jenže brečí dobře, ale na špatném hrobě. Násilí, pogromy a útoky na státní orgány i majetek mají na svědomí radikální rebelové, ponoukaní zejména EU.

19.2.2014 v 11:06 | Karma: 39,79 | Přečteno: 3391x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Účelovou dírou v zákoně se církve domáhají dvojité „restituce“

Za majetek, který nebylo možné podle zákona vydat, byly přiznány desítky miliard finančních náhrad, které budeme splácet ještě 30 let (odhadem 96 miliard). Je veřejným tajemstvím, že finanční náhrady byly úmyslně předimenzovány, určitě ve srovnání s ostatními restituenty.

17.2.2014 v 15:21 | Karma: 39,27 | Přečteno: 2980x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Švýcaři a Eliáš potvrdili mou kritiku Hadamczika

Nemám z toho radost, ale po zápase se Švýcarskem musím konstatovat, že zatím se vyplňuje přesně to, čeho jsem se obával před začátkem hokejového turnaje ve svém článku „V Soči jdeme na Švédy. Dědci, do toho!“.

15.2.2014 v 22:30 | Karma: 6,67 | Přečteno: 953x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...