Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pravice a levice existuje, ale nedělá se. Jde ještě o demokracii?

Položili jste si otázku, jak je možné, že vrcholný politik ČSSD, jenž by měl mít sociální cítění, sobecky až cynicky krade jako Rath? Že strany, jež se prezentují jako pravicové, zvyšují daně, zadlužují vlast vůči zahraničí a zbavují ji suverenity?

Věříte těm hrám na pravici a levici? Oba nás zadlužují, oba nás zbavují suverenity, svobody a demokracie.

Podle činů „pravici“ a „levici“ nerozlišíte

Dobře to symbolizují žabomyší války kolem ÚSTRu. Plná pusa ideologických žvástů o něčem, co by mělo mít charakter veřejně přístupného digitalizovaného archivu, přitom jde především o trafiky, v horším případě o zametení stop.

V konečném důsledku dělají totéž. „Pravice“ i „levice“ kradou srovnatelně, zvyšují daně, zadlužují stát a omezují jeho svrchovanost. Liší se jen v rétorice a v kanálech, které využívají k odklonu veřejných peněz. Taktiku mění podle toho, zda zrovna jsou u moci, nebo v opozici. Avšak to, co v opozici kritizují, samy ve vládní pozici provádějí.

Dokud byla ODS v opozici, kritizovala zvyšování DPH a majetkových daní. A jak to dopadlo, můžeme vidět v současnosti. Z volebních slibů se nerealizuje nikdy nic. A je lhostejné, jestli jsou zabaleny do levicových či pravicových frází.

Podle mě po dalších volbách ani tak nehrozí vláda ČSSD s KSČM. Podle chování TOP 09 se mi nezdá nemožná právě koalice socialistů a všehoschopných pragmatiků kolem Kalouska. Ti komunisté jsou přece jen ideologicky čitelnější a zásadovější. Z toho mi vychází, že bezzásadoví socialisté mají blíž ke stejně bezzásadové a lavírující pseudopravici. Spojuje je také přístup k evropské integraci (a vlastně už centralizaci).

 

EU jako nedemokratický součet pravolevých negativ

A tohle všechno pravolevé zmatení není jen české specifikum. Měli bychom si uvědomit, že v Evropské unii je stejný typ politiků. Jen se jedná o řádově vyšší částky a – světe div se – ještě o mnohem skrovnější kontrolu. Nejde přitom jen o kontrolní mechanismy, ale i o deficit demokracie, jenž se stále prohlubuje takovým tempem, jakým narůstá integrace.

Jak může občan v konkrétní zemi vůbec ovlivnit politiku EU, personální složení byrokratického aparátu nebo dokonce konkrétní miliardové toky? Dokonce ještě méně než doma. Na co pak bude nadávat? Dá se říci, co oči nevidí, to srdce nebolí. Na tom je založen celý projekt zběsilé centralizace EU. Že ta bezmoc částečně neplatí pro voliče v Německu, je logické, avšak pro nás o to horší.

Jan Keller v Právu argumentoval 12. dubna ve svém komentáři „Evropa jako strašák“ tím, že podle pohledu zprava je EU (on nepřesně říká Evropa) beznadějně levicová. A jako protiargument uvádí, že podle pohledu zleva je ta samá EU jen obrovskou převodovou pákou v rukou byrokratů, kteří slouží zájmům velkého kapitálu a finančních trhů. Z toho Keller vyvozuje, že jde jen o strašidla, jež „najdeme“ podle své pravolevé orientace, ale ve skutečnosti se jedná o naše vzájemně se vylučující obavy.

Ale pozor! Tam, kde skutečná demokracie přestává fungovat, tak proklamovaná pravice a proklamovaná levice mají svého společného jmenovatele, jímž je prospěch vyvolených z politiky samotné. Ta je výtahem k vlastním sobeckým zájmům. A tak klidně levicový politik Barroso může být ve vleku zájmů finančních kruhů. A finanční kruhy si umějí zkorumpovat své politiky, kteří jsou mimo demokratickou kontrolu.

Takto se fixuje „elita“. Co by se muselo stát, aby obyčejní lidé napříč členskými státy EU dosáhli jakékoliv změny v personálním složení institucí EU, které rozhodují o kvalitě našich životů? Žádná jednotlivá země (snad kromě Německa) ani žádná sebevětší strana v EU nedosáhne ničeho. Evropský parlament má malou moc, i tak je roztříštěný. Málokde tolik platí heslo »rozděl a panuj«.

Tak se buduje totalita. A hádky o to, zda má svůj původ v levicovém komunismu, nebo v pravicovém fašismu jsou irelevantní. Dokonce tento pragmatický kočkopes ztratí i brzdy obou extrémů, jak zprava, tak i zleva. V komunismu existují limity osobního obohacování a ve fašismu zase svobodu nahrazuje řád a pořádek. V EU padá i tohle a místo toho se etabluje binec místo řádu a nezřízená zlodějna prostřednictvím politiky místo solidarity. Svévole „elity“ je povýšena na systém. O to více se ale bude utužovat kontrola běžných a bezbranných občanů.

Vytěsňování demokracie zákonitě vyvolá úpadek, jehož začínáme být svědky i v hospodářské oblasti. Za škodlivá a hloupá rozhodnutí nikdo nenese zodpovědnost. Je úplně jedno, jestli všechny ty byrokratické nesmysly ve prospěch vlastních zájmů politicko-ekonomických struktur budeme vnímat levicově, nebo pravicově. Ubezpečuji vás, že samotní aktéři si podobnými ideologickými otázkami svědomí nezatěžují.

 

Je východisko?

Východisko samozřejmě teoreticky zatím ještě existuje, než se brány demokracie uzavřou úplně. Lidé by měli volit jen ty politiky, kteří se nezdiskreditovali podílem na dosavadním vývoji. Neměli bychom dávat důvěru lidem, kteří jsou dlouhá léta odpovědní za marasmus domácí politiky jako jsou straničtí turisté Kalousek nebo Schwarzenberg. O Nečasovi nemluvím, ten se znemožňuje sám a ničí vlastní stranu. Na „levici“ existují obdobně „kvalitní“ a „důvěryhodní“ dlouholetí matadoři slibů, které nikdy nebyly naplněny.

Menší nebo nové strany sice jsou také rizikem, ale menším než ty velké. Vzpomeňme opět na Ratha, jenž to vzal přes ODS k ČSSD a dotáhnul to až do kriminálu. Dokonce i Věci veřejné považuji v tomto srovnání za užitečné. Oproti hegemonii velkých stran plných prospěchářů aspoň rozčeřily stojaté vody, zejména v oblasti orgánů činných v trestním řízení. Kalouskova (i Nečasova) nevole to jen potvrzuje.

Já osobně preferuji euroskeptické a autenticky pravicové strany. Pokud budeme totiž euroservilní, naše volby už nebudou mít žádný význam. Vlastně zůstane jen jediný, kdo bude na příslušném stupni přerozdělovat naše stále vyšší daně.

 

PS Pro ty, kdož nečetli, aktuálně nabízím svůj předchozí článek "Antropolog komiksu Michal Uhl".

Autor: Dušan Streit | pondělí 22.4.2013 14:42 | karma článku: 34,42 | přečteno: 1438x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5380x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky

17. května 2024  17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...