Podporujte svého šerifa – Attila Döme stojí při vás

Jmenovaný šéf Městské policie v Ostrově ve třech případech snížil na polovinu blokovou pokutu uloženou svými podřízenými. Místo aby dostal metál, hrozí mu za údajné zneužití pravomoci veřejného činitele zákaz činnosti či vězení až na tři roky.

 

K tomu je třeba doplnit, že ani oznamovatelé jej nepodezírají z korupčního jednání nebo z nadržování známým či vlivným. Šlo prostě o altruistické pohnutky lidumila, který nemyslel na sebe a tak teď může za odpuštěných 1.500 korun přijít o svůj post, práci nebo dokonce svobodu. Prostě usoudil, že pokuta tisíc korun za zákaz vjezdu je příliš vysoká a v rámci tolerance ji snížil.

Osobně považuji městskou policii za úlet, který se neměl do našeho právního řádu vůbec dostat. Policie, a dopravní zvláště, by měla být státní, aby bylo zaručeno jisté minimum profesionality a jednotné velení. Jenže naši zákonodárci se chovají jako pejsek s kočičkou a rozhodli se do legislativního dortu přidat šerify. Asi rádi sledují americké filmy.

Jenže pak by to chtělo šerifa volit a vybavit ho tak nezpochybnitelnou autoritou. Takový by mohl odpustit nějaký banální prohřešek nebo věc řešit domluvou. Jistě by mohl korigovat své příliš aktivní pomocníky, jak právě učinil náš nešťastný velitel strážníků.

U nás bývá často městská policie jen nástrojem k doplňování obecní kasy. Nejde o bezpečnost, ale o vybírání pokut. Mnohdy jde také o kšefty pro odtahové služby nebo parkoviště. Nejraději by nakoupili nebo dokonce si pronajali radary, nezřídka i mobilní strážníkům „do kapsy“, aby mohli „z po za rohu“ šikanovat řidiče. Jestli budou opravdu zrušeny ty povinné cedule o měření, roztrhne se s tím pytel v neúnosném měřítku.

Nejhorší je, že za výběr pokut už nejsou odměňováni jen strážníci, ale i policisté. Hlídkové služby v Brně jsou podle uložených pokut bodovány a je jim stanoveno minimum, což má pak vliv na odměnu policisty. Tak to je prostě nehoráznost založená na šikaně! Takový policista je podjatý a nemůže objektivně přispívat k veřejnému pořádku a bezpečnosti občanů. Tresty se nesmí stát cílem, ale jsou pouze prostředkem.

Stát musí být vlídný, zaměřit by se měl na opravdové lumpy. V našem státě, který je prolezlý korupcí a klientelismem, bychom neměli zrovna trestat někoho, který jen projevil zdravý rozum a nic za to nechtěl. Věřím, že pan Attila Döme je dobrým velitelem strážníků. Trochu ho Ostrovanům závidím. K autoritě totiž patří i jisté penzum velkorysosti.

Politici nahoře, kteří si nemohou jinak přijít na jméno, si „odpouštějí“ i stamiliónové pohřešky. Dohazují si protislužby a dokonce i akademické tituly. A tady si chce spravedlnost smlsnout na bezúhonném empatickém ouřadovi kvůli tisícovce pro obecní kasu.

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | středa 30.3.2011 10:47 | karma článku: 31,50 | přečteno: 1675x