Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsem rasista, ale ani blbec se sklony k masochismu

Před časem jsem pronajímal provozovnu ve své nemovitosti. Protože nejsem rasista, tak přestože vše začalo za podezřelých okolností, kdy předchozí nájemkyně přivedla „nástupce“ (aby nemusela platit nájemné ve výpovědní lhůtě), pronajal jsem provozovnu Cikánovi.

 

Říkal jsem si – ačkoliv rizik jsem si byl vědom -, že nebudu své pochybnosti řešit na úkor člověka, který má živnostenský list a tedy pravděpodobně čistý trestní rejstřík. Dokonce jsem upustil od obvyklého požadavku první platby nájemného předem, kterou vždy jako záruku při uzavírání smlouvy požaduji. A nejen to, platby nájemného jsem odložil a později i řešil formou dílčích splátek. Tak vstřícný jsem k žádnému nájemci z majoritní komunity ještě dosud nebyl.

Jak se dalo předpokládat, celou dobu byly problémy se splácením nájemného – stálo mě to čas, peníze i nervy. Až splátky ustaly docela. Nájemce mě místo peněz začal zásobovat cikánskými zkazkami, že má svou „nástupkyni“, která mi zaplatí dluhy, tříměsíční nájem dopředu a od něj zároveň převezme zboží. Když to mlžení trvalo více než měsíc a stále se stejnou písničkou, chtěl jsem si sám ověřit, jak se věci mají, přímo u oné údajné zájemkyně. Nájemce totiž doprodával zboží, peníze si ponechával a navíc blokoval skutečné zájemce o pronájem. Nejdříve mi nechtěl dát kontakt na svou „nástupkyni“, ale nakonec mi dal číslo mobilu, na němž se mi představila nějaká Martina Štěpánková, vše potvrdila, jen žádala o další čas a na můj dotaz uvedla i svou adresu.

Zkrátím to. Na uvedené adrese se nacházela mateřská školka. Zbytek zboží jsem musel nechat zabavit exekutorem. No, tohleto se stává i ze strany bílých. Jenže v provozovně jsem pak nalezl rukou psaný lístek, zřejmě pro dceru družky mého nájemce, v němž mj. stálo: „Jak bude volat Streit, říct, že obchod bereš...čekáš na papíry a peníze...Snaž se mluvit hrubším hlasem a jmenuješ se Štěpánková Martina“. (Omlouvám se případné nositelce tohoto zjevně smyšleného, ale běžného jména).

Tak mi bylo dopřáno získat další doklad o tom, jak vzniklo slovo ´cigánit´, o čemž jsem psal ve svém minulém článku. Má někdo právo po mně chtít, abych se po této zkušenosti zachoval jako blbec a chybu opakoval? Snad má člověk právo svobodně si vybrat, s kým uzavře smlouvu, ať se jedná o smlouvu nájemní, obchodní nebo pracovní. Chybu může udělat každý, ale jen blbec se z ní nepoučí.

Dokud následky nenese stát nebo EU, nemá právo nikdo do svobodného výběru nájemníka, obchodního partnera nebo zaměstnance direktivně vstupovat. Přece se nikomu nemusíte zpovídat, proč jste někoho nechtěli. Máte právo i na subjektivní motivaci – třeba jen antipatii - a dokonce i na své předsudky (nebo prozíravost?). Každopádně ten, kdo je finančně nebo hmotně zainteresován na smluvním vztahu a stvrzuje jej svým podpisem, rozhoduje a má nezadatelné právo veta.

Majoritní společnost za to nemůže, jakou negativní pověst si Cikáni vytvořili. Nic na tom nemění, že si teď říkají Romové. Mohou si za to sami. Copak nezbystříte, když v noci jde po chodníku proti vám skupina Cikánů? Kdo důvěřivě čeká, až se ho zeptají, kolik je hodin nebo si řeknou o zápalky, je nepoučitelný blbec. Tak kdo tady dělá ten bordel? Indiáni? Je rasistické se poučit z prosté statistiky (i když ji oficiálně „politická korektnost“ zakázala)?

Proto jsem plně na straně podnikatelky, která chtěla chránit svůj majetek, normální poměry ve své firmě a své klidné spaní tím, že Cikánku, vydávající se za zájemkyni o práci, odmítla. Že jde o provokaci nakonec mohla předvídat. Když se Cikán uchází o zaměstnání, je mnohem pravděpodobnější, že se jedná o figuranta nebo přímo o provokatéra než o „bílou vránu“ lačnící po práci.

Řešení vidím jinde než pan Mach, i když bych jeho nápadu fandil. Ale nejsem takový optimista, že by se Cikáni ujali legálního podnikání, v němž by zaměstnávali své „diskriminované“ etnické kolegy. I když...v oblasti „výroby“ sběrných surovin z cizího majetku se organizovat umějí, jenže pohříchu nejde o zaměstnání a zaměstnance, nýbrž o trestnou činnost a komplice. A nepište mi, že vám bílý bezdomovec odvezl do sběru nějaké funkční železo. Na cikánské gangy prostě nemají. Jejich kápo si klidně vydělá na Mercedes.

Ale napadlo mě něco jiného. Jestli stát přezírá riziko zaměstnávání Cikánů, nechť tak činí na své náklady. Ať to přikazuje tam, kde legálně může poroučet z pozice vlastníka. Těchto státních organizací – podnikatelských i nepodnikatelských - je stále více, než bychom si přáli a než by bylo potřeba. Ztrátu přinášejí tak či tak. Nechť tam zaměstnají všechny prácechtivé Cikány, jen podle jejich kvalifikace.

Už vidím ty zástupy cikánských primářů, profesorů, vědeckých pracovníků, programátorů, dispečerů letového provozu, překladatelů, meteorologů, historiků, ekonomů, měnových a rozpočtových expertů, právníků, znalců, restaurátorů, reprezentačních trenérů, činoherních umělců i operních zpěváků. Stát stále má široké možnosti zaměstnávat bez diskriminace, jen podle kvalifikačních předpokladů, praxe a dovedností.

Půvabná by byla představa Cikána na místě referenta přidělujícího sociální dávky. Jinak zaměřené cikánské úderníky by bylo možno zaměstnat – opět podle kvalifikačních předpokladů a zejména praxe – při separaci odpadů. Věřím, že na skládkách by nezůstal ani šroubek, pokud by byl z barevného kovu. Násilník z metra by zase mohl dělat ochranku Kalouskovi, kdyby se mu zachtělo zase někoho výchovně profackovat.

Že z toho dělám frašku? Já? Ale kdepak! To jen stát chce tuto komedii přehrát na účet soukromníků.

 

PS Kdybych osobně znal slušného Cikána, klidně a bez předsudků bych ho zaměstnal. Barva pleti mi nikterak nevadí.

 

 

Autor: Dušan Streit | středa 9.11.2011 9:02 | karma článku: 45,79 | přečteno: 6695x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5381x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4004x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8114x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...