Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještě papež nám tu chyběl

Za krize jde o poněkud drahý import tmářství. A od bývalého Hitlerjugenda?! Negativa výrazně přebíjejí potenciální pozitiva.

 

Návštěvu papeže bych považoval za nadbytečnou až škodlivou kdykoliv a ať by jím byl kdokoliv. Nevidím k ní žádný dobrý důvod, což v nynější situaci platí dvojnásob.

Při návštěvě Jana Pavla II. jsem to neviděl tak vyhraněně, protože ten byl jistou morální autoritou, symbolem boje proti komunistické totalitě a zosobňoval i regionální a jazykovou blízkost. Přesto jsem si uvědomoval, že na návštěvě parazitují i nepraví a že celý politický efekt byl kontroverzní. To všechno se nedá říci o Benediktu XVI., jenž neoplývá žádným z atributů svého předchůdce. Je to podobné, jako bychom chtěli kardinála „restituenta" Vlka poměřovat étosem kardinála Tomáška.

Taková monstrózní akce je vždycky nákladná. A efekt je přinejmenším sporný. Vyjádřeno metaforou má dnes papež a Vatikán ještě méně divizí než za Stalina a už tehdy nehrál ve velmocenské politice zásadní roli - vojensky ani ekonomicky. Můžeme nad tím žehrat a nesoulasit s tím, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Návštěva papeže u nás je prostě z hlediska mezinárodní politiky irelevantní.

Když už jsem zmínil Stalina, nelze nevzpomenout na velice pochybnou roli, jakou církev hrála v souvislosti s nástupem fašismu. I když možná ne zcela zaviněně, ale dnešní papež je toho nejlepším dokladem. Dnes bychom náboženství, které vždy rozdělovalo svět a věřící, měli pouštět do politiky co nejméně. V opačném případě nebudou křižácká tažení a svaté války jen historií, ale i stálou hrozbou.

Jakákoliv slepá víra je urážkou rozumu a vytváří jen podmínky pro šíření tmářství. Už dnes tím trpí část našeho vzdělávacího systému a intelektuálního prostoru - tam, kde komunistickou víru nahradil agresivně okultismus, spiritismus, metafyzično a postmodernismus. Nedá se nic dělat, ale u Boha - jako bájné postavy - to začíná, i když se katolíci proti ostatním bludům vymezují. Rozlišování mezi jednotlivými církvemi a nejrůznějšími bájemi je pod mou rozlišovací úrovní. Hastrmany, víly čerty a božstva by racionální člověk měl zanechat v ranném dětství. Vždyť co říci na to, že církev katolická se dosud vážně zabývá exorcismem, což je vymítání ďábla???

V tomto smyslu jsou Češi jako nejateističtější národ na světě opravdu i národem nejpokrokovějším. A měli bychom být na to hrdí a tuto komparativní výhodu kritického skepticismu si zachovat. Což ovšem by nemělo zároveň znamenat nějaký odklon od konzervativních a prověřených hodnot. Naopak, dodržování jistých pravidel bez obav z boží metly je o to cennější.

Nezdá se vám divné, že od roku 1990 jde u nás už o čtvrtou papežskou misi? Co pohledává tak často „svatý otec" v malé zemi, kde má nejméně stoupenců? Nepochybně jde o snahu zlomit ty české bezvěrce, kacíře a odpadlíky. A také jde nepochybně o konkordát, o rozšíření vlivu církve a o majetkovou restauraci. Nic, co by bylo v zájmu českých občanů.

Nic na tom nemění, že většina politiků, kteří se beztak od svých občanů odtrhli, využijí této příležitosti ke svému zviditelnění. Nejeden v sobě najednou nalezne spirituální kořeny. Farizejové! Velkou událostí to však bude i pro poutníky především z Polska, Rakouska a Německa. Pro ně ten humbuk bude mít zcela jiný náboj. Ale pořád nevím, proč bychom se právě my na tom měli finančně podílet.

Nemám nic proti věřícím, pokud si nečiní nárok, aby zasahovali i do mého života. A to oni rádi, jen se podívejte na Polsko! Jako soukromou neagresivní hodnotu bych víru plně respektoval. Jen nechápu, proč bychom měli - i my nevěřící - právě v době, kdy recese hrozí přerůst v opravdovou krizi, takový monstr spektákl platit. Dost na tom, že jako nevěřící musím chtě nechtě podporovat svými daněmi církve.

A obávám se, že ty stamiliónové náklady nebudou hlavní cenou této návštěvy.

 

PS Omlouvám se svým příznivcům z řad věřících, z nichž velká část ne náhodou sdílí podobné hodnoty jako já. Znovu opakuji, že jejich niterné založení považuji za jejich výsostné právo a mnohých si nadmíru vážím. Ale moje tolerance končí tam, kde se jejich víra institualizuje a tím se dotýká mých práv ateisty a liberála.

Autor: Dušan Streit | pondělí 21.9.2009 9:04 | karma článku: 34,30 | přečteno: 2626x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5381x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4004x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8114x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Francouzský volební šok. Vyhrála levicová koalice, Le Penová je až třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  8.7 6:05

Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii překvapivě ovládla levicová Nová lidová...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Odborníci varují před rizikem tsunami ve Středomoří. Španělé se začali chystat

7. července 2024  15:07

Odborníci varují před vlnou tsunami, která by mohla zasáhnout španělské pobřeží v příštích třiceti...

Patrioti pro Evropu slouží Rusku, míní Fiala. Patologický lhář, reagoval Babiš

8. července 2024  15:29,  aktualizováno  17:13

Cílem nové frakce v europarlamentu Patrioti pro Evropu bude podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše...

Rusové našli slabé místo fronty. Bitva o město železného Felixe začala

8. července 2024

Premium V Donbasu začíná další velká bitva. Ruské bojové operace se v posledních dnech soustředí především...

Na Francii se „řítí“ zdanění bohatých elit. Nerovnost tam roste, říká exministr

8. července 2024  16:49

Vysíláme Vítězstvím sjednocené levice problémy ve Francii nekončí, ale možná teprve začínají. Jak v...

V Bruselu vznikla frakce Patrioti pro Evropu, Dostálová je místopředsedkyní

8. července 2024  11:43,  aktualizováno  16:47

V europarlamentu v pondělí vznikla frakce Patrioti pro Evropu, kterou založilo české hnutí ANO a...

Domácí rychlé langoše
Domácí rychlé langoše

Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na cca půl cm a vykrajíme věští kolečka (např. od sklenice).

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...