Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Duka předčil i Vlka. Hrozí pohledávkami, penalizací, soudy i tresty

Když kardinál Vlk chtěl zprivatizovat i Chrám sv. Víta a tvrdě nastoloval církevní majetkové nároky, myslel jsem, že jej už nikdo nepřekoná. Mýlil jsem se.

Nezdá se Vám, že trochu zVlčil? ;-)

 

Kardinál Duka se jevil vstřícněji. Aspoň v době, kdy nebyl arcibiskupem. Potvrdil, že na začátku 90. let prohlásil, že »navrácení církevního majetku rozloží církevní instituce«. Teď to relativizuje a bagatelizuje tím, že to »vyslovil v době, kdy se tyto instituce musely nejdříve zabývat základní obnovou infrastruktury po čtyřiceti letech totálního rozvratu a likvidace církevních právnických osob«.

Je zřejmé, že tento názorový kotrmelec je dán úhlem pohledu, jak se liší hledisko služebníka Božího od perspektivy zmocněnce Vatikánu. A nezapomeňme mu k tíži přičíst, že v tomto postavení dokonce zastínil i Vlka, který po odchodu z funkce naopak prozřel aspoň v tom smyslu, že by církve neměly v době krize požadovat finanční kompenzace, což Duka kategoricky odmítl a mnohomluvně vyvracel. Ejhle, z důchodce Vlka je najednou pokornější beránek než z „šéfa“ Duky, z něhož se vyklubal predátor.

Nebudu se tady podrobněji šířit o zvrácenosti – přinejmenším způsobu – církevních „restitucí, protože jsem tak učinil zde, zde a zde. Chtěl bych pouze okomentovat Dukovu obhajobu církevních „restitucí“, jak ji na svých stránkách zveřejnil 13. června. Z jeho čtrnácti bodů vytknu jen to, co považuji za nejnehoráznější (když si tedy odmyslím, kterak konvergoval od duchovních k materiálním statkům).

Licoměrně uvádí, že »souhlasím s názorem, že církve žádný majetek nevlastnily, a proto také církvím nebude žádný majetek navracen. Část majetku totiž bude navracena jednotlivým právnickým osobám...« Říká to však jen proto, aby vyvrátil pochybný původ inkriminovaného majetku vzešlého z křižáckých výprav, z doby pobělohorské, z vynucených „darů“ a z roboty; Doplňuje totiž: »Jestliže tedy církve nic nevlastnily, nemohly žádný majetek ukrást ani v době předhusitské, ani v době pobělohorské, jak občas bývá církvím předhazováno.«

A já se tedy ptám, kdo tedy dostane finanční kompenzace? Církve, které nic podle Duky nevlastnily? Tady přece příjemcem finančních kompenzací nebudou »farnosti, kláštery, kapituly, sbory atp.« A proč by měl dostávat finanční kompenzace za nevydaný majetek ten, kdo žádný nevlastnil?

To, co uvádí dál, je absolutní drzost: »Hodnota nemovitého majetku činí 134 miliard. Nezapočítávají se náhrady za movitý a živý či neživý inventář, rovněž tak není vypláceno odškodnění z ušlého výnosu, což činí 160 miliard Kč. Není vyplácen doplatek za sebefinancování ve výši 20 miliard Kč na pokrytí celého rozpočtu církve. Rovněž tak není restituováno patronátní právo v rozsahu 100 miliard Kč, protože neproběhla skutečná restituce majetku bývalých patronů. Nejsou restituovány finanční prostředky z fundací ve výši cirka 20 miliard korun atd. Můžeme tedy říci, že částečné odškodnění se pohybuje vy výši 25 – 30 % bývalého nemovitého a movitého majetku a dalších finančních zdrojů.«

On tady chce z „restituovaného“ majetku kalkulovat i ušlý zisk a podobné zhůvěřilosti? A nezapomněl pan Duka, že dlouhá desetiletí nedobrovolně přispívají všichni ateisté na provoz církví? Také zapomněl zmínit, že církve mají být na rozdíl od ostatních zcela nesystémově osvobozeny od daně z převodu nemovitostí. Kdo si už brousí zuby na kšefty s nemovitostmi?

Jen jako perličku uvádím jeho větu: »Kromě toho, že bude (církev – pozn. aut.) v nakládání se svým majetkem omezena tak jako všichni, kdo něco vlastní, bude tato skutečnost největším omezením.« Co má tento slovní salát maskovat? Možná chce zaplevelit svou informaci, že »má být postupně ukončeno placení církví ze státního rozpočtu. Jde o 0,3 % rozpočtu, které nemusí jít z financí určených na důchody a zdravotnictví, ale mohou být financovány z úspor státního provozu.«

Neměly by před nějakými kompenzacemi nejprve církve tyto příspěvky na svůj provoz za více než čtyři desetiletí důchodcům, nemocným a všem daňovým poplatníkům vrátit?

Duka hrozí několikrát soudy a dokonce akademicky spekuluje: »Můžeme se ptát, jaké výšky by muselo dosáhnout případné soudní penále.« Za koho se ptá? Za ne-vlastníka?

Kdyby existoval právní nárok, dávno by jej církve u soudu uplatnily. Ano, Ústavní soud vyslovil, že jestliže zákon stanovuje, že bude přijata zákonná úprava o narovnání s církvemi, že by tento legislativní závazek měl stát naplnit. Žádnou divokou kartu ke svým nárokům však církev nemá.

A nakonec to nejvýživnější. Duka temně v podtextu hrozí kriminálem i nevolí cizích států vůči zpochybňovačům: »Některé útoky na církve, náboženské společnosti a Federaci židovských obcí, které souvisí s připravovaným zákonem, hraničí s porušováním zákona o svobodě náboženského vyznání a hanobení náboženského přesvědčení. Tyto útoky hovoří jasně o nerespektování ústavního soudu a o pohrdání právním řádem České republiky. Jak jsem se dozvěděl, řada členů diplomatického sboru vyjadřuje údiv nad touto skutečností.«

Tak to už přehnal. Nikdo neútočí na svobodu vyznání. I já se přihlašuji k tomu, že útočím na svobodný přístup zájmových skupin do státního rozpočtu a zprostředkovaně i do mé vlastní kapsy! Prý nejde o bohatství, ale o »financování dobrých věcí«. Tak já mám na to jiný názor. Ve třetím tisíciletí není v zájmu drtivé většiny mých spoluobčanů podporovat nejen nenasytnost zejména katolické církve, ale ani tmářství, které chce v České republice reinkarnovat.

 

PS Doufám, že návrh zákona nebude schválen. To bych zase já považoval za trestný čin.

 

 

Autor: Dušan Streit | středa 20.6.2012 12:05 | karma článku: 39,93 | přečteno: 3531x
  • Další články autora

Dušan Streit

Myši, které řvou... po bolševicku

Titulkem parafrázuji starší britský film. Vždycky, když za nějakou hřmotnou iniciativou vidím militantní aktivisty Kocába, Bursíka, Štětinu nebo Dobrovského, je to pro mě neklamnou známkou, že jde o pěkné svinstvo.

15.3.2014 v 18:11 | Karma: 42,74 | Přečteno: 3492x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Pravdoláska, uzurpace pojmů, uchvácení Evropy, znásilnění svobod

Začal s tím Havel a jeho ctitelé, když si přisvojili, zprznili a zprofanovali slova „pravda“ a „láska“ orwellovským způsobem. V tomto newspeaku je „pravdoláska“ výsměchem původním pojmům.

13.3.2014 v 12:12 | Karma: 41,19 | Přečteno: 3830x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Eurorealista – odpornější tvář eurohujera

Jeden bloger, když jsem ho označil za stoupence EU, mi napsal: „Nejsem zastánce EU, nýbrž eurorealista, což mi na rozdíl od vás, radikálních eurospektiků, dává možnost posuzovat situaci méně zaujatě.“

11.3.2014 v 13:53 | Karma: 37,53 | Přečteno: 2323x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Nejzavilejší a nejzákeřnější jsou neúspěšní blogeři

Každému přeji svobodu a právo psát, jak uzná za vhodné. Nemám s žádnými blogy problém. Když mě článek nebo autor nezajímá, jednoduše ho nečtu. Prostě čtu máloco. A málokdy jsem diskutoval pod cizími blogy.

10.3.2014 v 15:22 | Karma: 8,94 | Přečteno: 855x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Propaganda jako za komunistů. Místo zpráv komentáře

Ukrajina tento fakt obnažuje nejlépe. Po Listopadu se novináři zaklínali, jak je třeba striktně oddělovat zprávy a případné komentáře. Faktem bylo, že komunisté to záměrně nerozlišovali. Vždy se jedná o neúctu ke čtenáři, k němuž se přistupuje tak, že je mu třeba každou informaci předžvýkat.

10.3.2014 v 11:06 | Karma: 41,90 | Přečteno: 3701x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...