Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doufám, že Zeman hodí natěšenému Sobotkovi jeho vládu na hlavu

Ani v parlamentní demokracii není prezident razítkem. To by mohla jmenování vyřizovat podatelna Hradu. Také bych se nepodepsal pod něco, s čím bych bytostně nesouhlasil. A teď odhlížím od Zemanovy motivace k „zaříznutí“ některých adeptů na ministry.

 Když se vrátím zpět, tak Klaus udělal kromě toho, že se nechal uštvat k podpisu Lisabonské smlouvy, ještě jednu chybu s nedozírnými následky, když jmenoval proti svému přesvědčení škůdce Schwarzenberga ministrem zahraničí.

 Nebudu se hádat s těmi, co jednoznačně vyvozují, že prezident podle Ústavy „musí“. Jen podotknu, že kdyby to tak zákonodárce zamýšlel, tak by to takto napsal, což neučinil. Podle všeho však zákonodárce chtěl, aby vláda byla až výstupem z jednání mezi koalicí a prezidentem, a dokonce pro definitivní jmenování premiéra v Ústavě záměrně neurčil žádný termín, aby nezužoval prostor pro jednání o takto závažném rozhodnutí.

 Tento názor sdílejí i někteří právní experti a i kdyby byli v menšině, tak to neznamená, že by nemohli mít pravdu. Právo není exaktní disciplína. Zopakuji svou tezi, že pokud je politika koncentrovanou ekonomikou, pak právo je koncentrovanou politikou. A v té mají silné osobnosti svou úlohu, aby se vliv neodvíjel jen od té ekonomiky, tedy od vlivu peněz (viz Babiš). Havel taky jmenoval Tošovského nikoliv podle výsledků voleb a nikdo tehdy tak neřval, ačkoliv ten pak napáchal neskutečné škody.

 Jsem přesvědčen, že státu neuškodí, když se trochu zbrzdí ten jojo efekt změn ode zdi ke zdi. Ještě jsme se nevypořádali s nesmysly Nečasovy vlády a měli bychom se těšit na nesmysly Sobotkova komanda? Fandil bych mu v jediném případě, kdyby chtěl dodržet předvolební sliby a dokázal prosadit moratorium na tzv. vyrovnání s církvemi, aspoň do doby, než se přemrštěné a sporné nároky prověří. Místo toho on jako slaboch nacpal dvě ministerstva, které se agendou zabývají (zemědělství a kultura), do chřtánu lidovcům.

 Myslím, že po vládě zrovna Sobotky (s trafikantem Špidlou jako šéfem poradců), zrádcem zrádců Chovancem, pravdoláskařem Dienstbierem, finančně nezodpovědným Němečkem, předlistopadovým komunistou a „parazitem“ Mládkem či eurofilním Zaorálkem by mohli toužit snad jen masochisti.

 Horší snad už může být jen bývalý kněz, církevní funkcionář a bývalý šéf „ústavu pro přepisování paměti národa“ Herman jako – považte! – ministr kultury nebo sám šéf lidovců Bělobrádek, čerstvě proškolený jako americký agent. Úsměvný je také herec Stropnický, který má mít na povel armádní generály. Ovšem úsměv jde stranou, jakou moc si přisvojí Babiš, který propojí státní finance, soukromé podnikatelské impérium a rozhodující mediální vliv.

 Rusnokova vláda je strašná a třeba farizej Pecina je prostě příšerný. Ale budou stále jednou nohou na odchodu, nemají podporu v parlamentu, a tak už nenapáchají tolik škod, jako je schopna hned po svém nástupu vyvolat Sobotkova úderná jednotka.

 Čím déle se bude Zeman se Sobotkou přetahovat, tím více relativního klidu bude mít hospodářská sféra k nadechnutí a běžní občané „na práci“. Nepovažoval bych to za vítězství Zemana, ale nás všech. Pokud by však prezident Sobotkovi ustoupil, prohraje. A nejen svou osobní prestiž.

 

PS Je mi líto, že čtenáři docela dobře přijatý, ale málo čtený článek o úmrtí legendy českého hokeje Guta, četlo tak relativně málo lidí.

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 9.1.2014 12:02 | karma článku: 39,56 | přečteno: 4246x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...