Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Členové bankovní rady ČNB by měli veřejně spáchat rituální harakiri

Český statistický úřad vlastně usvědčil ČNB ze lži, když obhajovala „výdobytky“ faktické devalvace koruny.

 Ve svém včerejším článku „Singer mi otevřel oči stran excesu ČNB. Je to děs, raději nevědět!“ jsem citoval z rozhovoru guvernéra ČNB Singera pro MF Dnes.

 V tomto rozhovoru Singer dále doslova úvádí: „S tím, jak ekonomika dlouhodobě roste, generuje tlaky na zvyšování mezd, domácnosti mají větší jistotu zaměstnání, a to všechno první efekt snížení poptávky přetlačí“. Doplnil to jásavým prohlášením o dobré úrodě, díky níž má tlak na vyšší ceny potravin vymizet.

 Už když jsem to četl, říkal jsem si, jestli ten člověk náhodou nespadl z višně nebo nepřicestoval z Marsu, kde nikdo o žádné krizi nic neslyšel. Připomenu moje vlastní očekávání z kraje srpna letošního roku: „Odrážíme se ode dna (pokolikáté už?)... přímo do propasti“. Statistický úřad nás rozsoudil (viz zpráva iDnes).

 Podle mě je nepochybné, že zvýšení cen ekonomiku dále zaškrtí. Z promítnutí energetických nákladů do veškerých cen se nedá vykecat. A také se zhorší platební bilance České republiky. Náznaky oživení, jak začínaly prosvítat do osudné intervence ČNB, byly z velké části taženy klesajícími cenami energií a očekáváním, že vláda opustí restriktivní hospodářskou politiku. Uvažovalo se také o možném snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Abych použil Singerovu rétoriku, teď pokles kursu české koruny „přetlačí“ tento očekávaný efekt.

 Musím se zmínit ještě o jedné věci. Ani odborná veřejnost (včetně obou prezidentů) intervence České národní banky v drtivé většině nepochválila, naopak. Dokonce ani většina exportérů nijak nejásá. A tak členové Bankovní rady ČNB začali ztrácet půdu pod nohama, hystericky se odklonili od mlčenlivosti a zmatečně začali neobhajitelné kroky obhajovat.

 Tím se už stihli naprosto ztrapnit Tomšík v OVM České televize, Singer v MF Dnes a včera Lízal v Hydeparku. Viděl jsem vždy jen kousek, ale stačilo to. Padaly z nich neuvěřitelné perly, jako že potenciální deflace by poškodila ty, co si vzali hypotéky (Tomšík). Že činnost i nečinnost ČNB vždy dělá ze spekulantů, což jsou všechny subjekty trhu (tedy i občané, dodávám já) vítěze či poražené (Singer). Že ČNB tak brání „ukládání peněz pod postel“ v očekávání poklesu cen (Lízal); tedy nevím, kdo kromě ČNB něco takového čekal. Místy to působilo jako Pat a Mat v roli ústavních strážců cenové stability.

 Tu Ústavu jsem nezmínil náhodou. Podle mě ČNB učinila kroky v přímém rozporu s jejím článkem 98 odstavcem (1): „Česká národní banka je ústřední bankou státu. Hlavním cílem její činnosti je péče o cenovou stabilitu; do její činnosti lze zasahovat pouze na základě zákona“. Upozorňuji na klauzuli za středníkem. Parlament nemusí být proti ČNB bezbranný.

 Být na místě těchto od reality odtržených „expertů“ ve zlaté kleci, po takovém faux pas by mi nezbylo, než se omluvit občanům a v přímém přenosu ve zpravodajské relaci nalehnout na kusun-gobu (rituální meč).

 Kouzlem nechtěného, právě v Japonsku, dlouhá léta panovala deflace. Kéž bychom si vedli ve světové ekonomice jako oni! Pomíjím, že deflace se u nás nekonala a je jen fixní ideou centrálních bankéřů. Pro léčbu nočních můr jistě terapie existuje, ovšem mimo rámec ekonomie. Já osobně se naopak do budoucna obávám hyperinflace v důsledku neřešené (kamuflované) dluhové krize a překotné emise nekrytého oběživa na dluhy z dluhů.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | pátek 15.11.2013 15:03 | karma článku: 39,72 | přečteno: 2849x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5380x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:59

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...