Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude nás na fotbalu „chránit“ ČEZ?

Už se v těch uniformách nevyznám. Začalo to městskou policií, pokračovalo bezpečnostními agenturami a končí to u ochranek celebrit a zásahových jednotek ČEZu. Možná se budeme moci těšit i z podobných komand pojišťoven, jež nám budou chtít vybít z hlavy nárok z odpovědnosti za škody při autonehodách. Pokud si ovšem movitější řidiči nebudou s sebou vozit osobní mediační jednotky, vybavené aspoň baseballovými pálkami k ulehčení dohody o vinníkovi nehody. Zákon má také svěřit do komerčních rukou chytání neukázněných řidičů za rychlou jízdu. Možná přijde i kouzelník v podobě lovců lidí (hodně se o tom spekulovalo při kauze Procházka).

 

Tak tuhletu komercializaci vnitřní bezpečnosti musím absolutně odmítnout. Stát, aby mělo ještě smysl vybírání daní, musí mít pod pevnou kontrolou veškeré složky, které by měly násilím nebo jeho hrozbou zasahovat do života občanů. Už městská policie je rezignací státu na pořádek v obcích. I když jsou excesy i v Policii ČR, přece jen tato nekomerční struktura s určitými kontrolními prvky je jistou zárukou nestrannosti, nakolik lze ve světě zájmů prosazovat aspoň jisté minimum objektivity a zákonnosti.

Samozřejmě je nezbytný i kvalitní a zodpovědný způsob výběru do těchto složek. Po několikaletých zkušenostech z veřejných zdrojů je možno říci, že obecně má Policie ČR vyšší kvalitu než městská policie - měřeno třeba mírou excesů či přímých porušení zákona. Tyto složky totiž přitahují nezřídka i agresivní, patologické a asociální zájemce, z nichž mnohý by se mohl rád vidět v  úloze kozla v zahradnictví.

Ještě nebezpečnější je to v různých agenturách, které pracují jen na základě licence nebo i bez ní, dokonce i v šedých zákoutích zákonů. Není náhodou, že z mnoha ochránců majetku se rekrutují první podezřelí (zase viz Procházka). Chci tím říci, že tam, kde je jakákoliv možnost uplatnění donucovacích prostředků nebo organizovaného použití síly, byť jen v podobě hrozby, musí mít rozhodující dohled, a to v reálném čase, stát. Neznám jeho důležitější funkci než zajištění rozumné míry bezpečnosti. Privatizace v těchto sférách podle mě naopak bezpečí velice relativizuje. Třeba selektivně ve prospěch mocnějších, slavnějších nebo prostě bohatších.

Exemplární ukázkou, kdy se to vymklo z rukou, jsou zásahové jednotky ČEZu. Navlečou si mundury, přijedou v autech s černými skly budícími respekt a chovají se jako výběrčí výpalného nebo vymahači dluhů kdesi z východu. Možná se tím stejné osoby i po pracovní době zabývají, potřebují k tomu totiž stejné metody - nahnat strach. Možná jsou i většinou v právu, pokud se týká věcné podstaty. Ale je zcela nelegitimní a nepřijatelné, aby si místo zdlouhavého právního řešení takto zjednávali výhodu.

Místo advokátů ostří hoši v žoldu bohatých firem. To jsme to dopracovali! Pak korektní věřitel ostrouhá mrkvičku a dlužník aby se raději rovnou oběsil. ČEZ si tady vzal mustr z firem, zabavujících dlužníkům leasingových společností pronajaté majetky. Zvlášť zavrženíhodné je, že ČEZ je pod většinovou kontrolou státu. Přinejmenším zneužívá tísně klientů, uplatňuje nemístný psychologický nátlak a používá při tom až zastrašovacích metod, což nemá daleko k útisku nebo k vydírání.

I když na fotbal už dlouho živě nechodím, děsím se, pokud by tito protagonisté zkratkovitých postupů měli zjednávat pořádek na stadionech. Pořadatelé patří tam, kde není předpoklad poptávky po donucovacích prostředcích. Buď takový pořadatel nebude mít prostředky - ani ty legislativní - ke zvládnutí stavu, jak jej známe dnes, nebo v reciproční alternativě budou proti sobě stát dvě bandy vygumovaných násilníků, z nichž jedna se bude rvát za peníze a druhá ze sportu. Běda pak slušným divákům. Pořadatelům zvyšovat pravomoci nelze. Přece však existuje řešení, stačí se podívat do Anglie. Postačuje násilníky důsledně trestat a nepouštět je na stadiony i za pomoci ochranného dohledu. Takže Langer by se neměl zbavovat horkého bramboru, ale rychle s Pospíšilem navrhnout příslušné zákonné úpravy.

Mohl by tak lépe využít čas, než chystat pasti na řidiče při dopravních nehodách, u nichž by neměla asistovat Policie. Šílený nápad. Komerční pojišťovny by získaly moc, o jaké se jim ani nesnilo. Měly by databáze řidičů, přestupků, aut, informace kdo čím jezdí a komu auto půjčuje. Nebyl by přítomen státní orgán, který by na místě zjednal právo. Musíme si uvědomit, že dodatečné důkazy, kdy budou dvě protichůdná svědectví, už nikdo nerozplete. Na dohody zodpovědných řidičů se při režimu bonusů a malusů nedá spoléhat. Opět zde bude ve hře právo silnějšího. A nejsilnější bude pojišťovna.

Mám strach, že někde neuhlídám rychlost a „viněta" mě ohlásí Komerční Kanceláři Odchytu Řidičů. V noci mě odvezou na neznámé místo, kde pod záminkou vyjednávání o výši pokuty jim budu muset podepsat, že jsem jel ještě o polovinu rychleji. Pojišťovna mi pak oznámí, že povinné ručení mi zvyšuje do výše měsíčního platu, ale z důvodu mé nezodpovědnosti za mě nikdy hradit žádnou škodu nebude. Kdyby se mi to nelíbilo, ohlásí manželce a zaměstnavateli, kam jezdím nebo komu půjčuji auto. Vyšperkovat to mohou i přehledem telefonních hovorů, SMS zpráv a e-mailů z partnerské Databáze Elektronické Komunikace. Když se půjdu poté pěšky odreagovat na fotbal, dostanu preventivně po hubě od Komerční Ostrahy Sportovišť. Doufám jen, že neskončím v nemocnici, abych se nedostal do databáze Komerčních Pojišťoven Zdraví.

Fuj! Nechal jsem se unést tématem přespříliš?

Autor: Dušan Streit | pátek 11.4.2008 9:47 | karma článku: 26,44 | přečteno: 3938x
  • Další články autora

Dušan Streit

Vezměte na vědomí, ruský medvěd už nechlastá!

Kde jste byli, vy „zásadoví“ odpůrci ruské intervence na Krymu, když došlo k ozbrojené agresi NATO proti Jugoslávii? Nepatřili jste náhodou mezi „humanitární bombarďáky“? Rozbití územní celistvosti Jugoslávie vám nevadilo? Proč Kosovo a ne Krym? Proč jste Clintonovi nekreslili hitlerovský knírek? Slušel by i Havlovi, Allbrightové a dalším.

3.3.2014 v 12:01 | Karma: 44,01 | Přečteno: 5731x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Diletanti z EU nahráli Putinovi. Naservírovali Rusku Krym. Zatím

Nemohlo to skončit jinak, aspoň co se Krymu týče. Alespoň vidíme, co za diletanti nám prostřednictvím Evropské unie vládnou. Vyvolali nebezpečnou konfrontaci, v níž tahají od začátku za kratší konec, jejíž závěr je v nedohlednu.

1.3.2014 v 18:01 | Karma: 41,89 | Přečteno: 3825x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ukrajina - Krym: Kdo čím zachází, tím také schází

To rčení by se dalo sice vztáhnout na Janukoviče i Tymošenkovou, kteří si své trable opravdu vykoledovali. Ale teď mám na mysli ty, kteří celý ten těžko řešitelný ukrajinský problém vyprovokovali.

28.2.2014 v 11:36 | Karma: 41,63 | Přečteno: 9249x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Zeman exhiboval s provazem v domě oběšencově

Jeho projev v europarlamentu byl příšerný v pravém významu tohoto slova. Ovšem musíme ho domyslet.

27.2.2014 v 11:05 | Karma: 37,69 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Anna Šabatová si plete ombudsmanku s generální prokurátorkou

Samozřejmě, že v režimu povinné „pravdy a lásky“ - k minoritám všeho druhu, k naší „zelené planetě“, k bezpohlavnosti, k feminismu, ke kolektivismu, k bourání tradic i národních hranic, ke společenské „výchově“ místo rodin, k osvícené uvědomělosti, k autocenzuře.

25.2.2014 v 15:07 | Karma: 40,70 | Přečteno: 3113x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...