Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bratrský tisk oceňuje Topolánka

  Generální tajemník Barroso je dojat.

 

Německý tisk považuje rozhodnutí Senátu za vítězství rozumu u vědomí obavy senátorů ze zodpovědnosti za krach Lisabonské smlouvy, což odvrátilo další poškození pověsti ČR a izolaci Prahy. Süddeutsche Zeitung napsal: "Evropa si může hluboce oddechnout. Lisabonská smlouva teď má reálnou šanci na to, aby v dohledné době vstoupila v platnost."

Francouzský list Le Figaro konstatuje, že hrozba potopou zabrala, když Topolánek k protlačení smlouvy použil zastrašovací metody varováním před další ostudou ČR na evropském fóru a návratem do ruské sféry vlivu. "Využil stejný recept jako francouzští zastánci (evropské) ústavy v roce 2005 - předpověděl potopu v případě záporného hlasování," napsal deník. Zatímco ve Francii tento postup před čtyřmi roky neuspěl, v Česku zafungoval, dodal Le Figaro.

Švédský konzervativní deník Svenska Dagbladet přišel s titulkem "Největší překážka Lisabonské smlouvy je z cesty". Kladný výsledek připusuje list snaze Česka zachovat si tvář na mezinárodní scéně.

Šéf Evropské komise José Barroso pochválil za předchozí vedení předsednictví bývalého premiéra Mirka Topolánka. Ten Barroso, který před hlasováním se zaklínal, že Češi "musí" LS schválit. Podle Barrosa díky osobnímu vedení Topolánka české předsednictví, které začalo letos v lednu, dosáhlo v EU působivých výsledků. Barroso uvedl při loučení, že byli dojatí. Dále s výhledem na zbývající dva měsíce českého předsednictví doplnil: "Komise je přesvědčena, že Česká republika a zejména její vláda udělají vše pro pokračování efektivního a na výsledky zaměřeného předsednictví. Jsem přesvědčen, že v nadcházejících týdnech a měsících tato vynikající práce bude pokračovat a že české předsednictví bude velmi úspěšné." Barroso si neodpustil radu, mající charakter vměšování do vnitřních věcí: Přirozenější" by bylo, kdyby premiérům a prezidentům členských států předsedal premiér, který je představitelem výkonné moci." Obdobně reagoval i Topolánek, který se zaštiťoval, že tento názor nezastává jen on, ale i celá evropská sedmadvacítka.

 Teď je pro ně největším strašákem Klaus. Šéf Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering prohlásil arogantně:"Jsem přesvědčený, že Václav Klaus, český prezident, co nejdříve podepíše ratifikační dokument. Je naší společnou ambicí, aby nová smlouva vstoupila v platnost začátkem příštího roku."

Šéf liberálů v europarlamentu Graham Watson byl ještě drzejší: "Václav Klaus by měl nyní text podepsat krví - a před červnovým summitem EU. Nyní potřebujeme jasnost, nikoli další zmatení."  Jeho kolega Andrew Duff mu přizvukoval a záměr skupiny senátorů ODS předložit dokument Ústavnímu soudu označil za politováníhodný: "Nákladný a zdlouhavý spor s cílem zničit smlouvu je poslední věcí, kterou v tuto chvíli Evropa od Prahy potřebuje. Prezident Klaus by měl přestat hrát hry a naplňovat místo toho své ústavní povinnosti.

Není nad starost bratrských stran a vlád. Kdysi list Pravda a další bratrské deníky si dělaly starost o osud vývoje v Československu. Dávali našim představitelům celou dobu přátelsky míněné dobré rady. Radily nám, abychom věřili soudruhům, jako byl Biĺak, Kolder, Indra a Jakeš a nenechali se svést z jedině správné cesty. Oni to s námi mysleli stejně dobře, jako nyní Topolánek. Když Svoboda, Dubček a Smrkovský nedbali na dobře míněné rady, bylo třeba přátelům poskytnout internacionální pomoc.

Mnohokrát to bylo později opěvováno na festivalu politické písně „Palcát". Na těchto bracích se živil „zpěvák" Pavel Liška.

V úterý bude na Václavském náměstí koncert pro Mirka. Zazpívá i Michael Kocáb, který přiznal, že bez politiky by byl z hudby tak sto tisíc ročně v mínusu.

Pavel nebo Michael, Vasil nebo Mirek...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | pondělí 11.5.2009 12:03 | karma článku: 28,97 | přečteno: 2385x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5380x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4004x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8114x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Českem se ženou silné bouřky, meteorologové varují před kroupami

25. května 2024  14:36,  aktualizováno  16:47

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

25. května 2024  15:46,  aktualizováno  16:35

Tisíce lidí na různých místech Česka sledují hokejové semifinále. Plné jsou fanzóny v Praze i...

Český autobus se v Rakousku srazil s náklaďákem vezoucím lahve s vodíkem

25. května 2024  16:32

V pátek pozdě večer havaroval na jihovýchodě Rakouska český autobus. Srazil se s nákladním autem,...

Fico se cítí lépe. Komunikuje s činiteli, informují ho o dění v zemi

25. května 2024  14:24

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to v sobotu odpoledne nemocnice v Banské...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...