Brankář Čech mě zase naštval, prezident Klaus potěšil

Na letošním ME ve fotbalu je hranice mezi úspěchem a neúspěchem tak tenoučká, jako málokdy předtím. Rozhodují maličkosti i štěstí.

Šlo to do branky,Petře!

 

Tady souhlasím s prezidentem (a jsem rád, že se zajímá o sport). Kdyby nezasáhl Kadlec v posledních sekundách zápasu s Poláky, jeli bychom domů, i když za zlepšený výkon ve druhém poločase bychom si to nezasloužili. Trenér Bílek by si vypil kalich hořkosti až do dna.

Brankář Čech mě opravdu naštval. Ne za to, že zase bez efektu vyběhl, ale za komentář po zápase. Místo, aby líbal Kadlecovu hlavu, v rozhovoru pro ČT tvrdil, že rána šla vedle. Chtěl tím zlehčit svůj v reprezentaci už obvyklý kiks.

Nechci tady vzpomínat jeho příslovečnou fatální chybu s Tureckem ani na dva góly s Rusy, které šly částečně na jeho vrub. Ale do stejně pokrytecké role se stylizoval při jeho neuvěřitelném selhání v zápase s Řeky, které se zpočátku snažil hodit na Sivoka, jenž byl prý příliš blízko. Až dodatečně uznal, že Sivok za nic nemohl.

Já bych dodal, že si už musíme zvyknout na to, že Čech dostal zase strach z kopaček blížícího se soupeře. Má prostě blok a má strach důrazně zakročit, když hrozí nějaká mela. Pak zaváhá, musí se vracet a chybí v brance, kde má jinak skvělé reflexy. V Chelsea mu to prochází, protože hlavičkáři Terry a spol. jej do těchto situací nevystavují.

Čech je na brankáře, který by  měl odrážet míče i se soupeřem, moc inteligentní. Můj známý neurolog říká, že krásu i efektivitu pohybu a potřebné sportovní stereotypy zajišťují podkorové (animální) oblasti mozku. Jakmile se do toho vloží šedá kůra mozková, je zle.

Čech jako kapitán by však neměl svou inteligenci používat k nějakému alibismu. Neměl by Kadlecovi upírat zásluhy, že i jemu zachránil další účast na turnaji. Myslím, že nastal čas po tomto ME hledat Čechova nástupce.

Čech potvrdil mou kritiku, kterou jsem mu adresoval před zápasem s Řeckem. Dalším, kdo utekl hrobníkovi z lopaty, je trenér Bílek. Myslím, že kromě nadpisu a tipu nic nemusím měnit na obsahu svého článku „Bílek a další čtyři důvody, proč na EURO 2012 propadneme“. Snad jen to, že aktuálně musím doplnit pochvalu „plzeňáků“, zejména Jiráčka, Pilaře a Limberského a dát absolutorium Hübschmanovi. Dodal bych ještě, jaká je škoda, že první dva jmenovaní byli prodáni krátkozrace do Wolfsburgu před ME. Bylo to ukvapené, cena těchto hráčů mohla násobně vzrůst.

A co Baroš? Tady rovněž souhlasím s prezidentem. Ve výše zmíněném článku jsem napsal, že se nechci přidávat k laciné kritice na Barošovu adresu. Pískot neměl patřit Barošovi, ale Bílkovi. Toho jsem kritizoval, že jej staví na místo hrotu, kde se trápí. Na tom trvám, i když za poslední zápasy Baroš zaslouží absolutorium, jak se s tímto postem, který neodpovídá jeho hernímu typu, serval. Kdyby nás rozhodčí nepoškodil falešným ofsajdem, mohl dát i krásnou branku. Klobouk dolů!

Po vyřazení Ruska a Holandska je vidět, že jistého na ME není nic. Jeden gól v posledních sekundách může oddělovat úspěch od neúspěchu. Proti Portugalcům nemá nic ztraceno ani naše reprezentace. Zlepšené výkony a plzeňská spanilá jízda dávají naději. Snad Čech tentokrát tu jednu chybu neudělá.

A jako neúspěšný tipér ze zápasu s Řeky mám další nutkání. Něco mi říká, že by na tomto bláznivém ME mohli nabuzení Řekové - hrající pro krizí zmítanou vlast a poškození nespravedlivým vykartováním Karagunise - poslat suverénní Němce domů. Moc se mi nesmějte :-)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | pondělí 18.6.2012 12:09 | karma článku: 32,81 | přečteno: 3433x