Blonďatá exaltovaná tragikomička na Ministerstvu spravedlnosti

Nenapadlo mě, že dvacet roků po revoluci by mohla být ministryní - dokonce spravedlnosti! -  angažovaná svazačka, jíž ani nenapadlo říct komunistům ne.

 

Znám z minulého režimu ty aktivistické angažované typy. Jako mladému a svobodomyslnému mi tehdy nebylo nic odpornějšího. Pohrdal jsem tím strojeným kolektivismem. Opovrhoval jsem těmi mládežníky, kteří si byli kdykoliv ochotní navléci modré košile s červenými šátky, mávat sovětským praporem a pod politickým krytím se snažili druhým organizovat život. To oni pomáhali legitimizovat ten režim a vytvářeli zdání, že jej mládež podporuje. Byli stafáží celé té nestvůrnosti.

Vůbec si to nedovedu představit v roce 1987, kdy měl režim namále a lidé s nadějí vzhlíželi ke Gorbačovovi. Tak v té době naše budoucí ministryně spravedlnosti vstupovala jako aktivní členka SSM do KSČ. Ani prý jí nenapadlo říci komunistům ne. Navíc říká, že se cítila poctěna a byla na to hrdá. Dnes to pokládá za logický krok, na nějž však už hrdá není. Ale prý ten krok stál za to, protože ji nějaký starší spolužák na fakultě, který vypadal jako řecký bůh, blonďatý, s nádherně řezanými rysy, vzal na zmrzlinu. Je to vůbec možné???

Prý se z toho nedá nic vyvozovat. Myslí si, že když se někdo nenechal zlákat, asi mu členství nenabídli. Tohleto mě už urazilo, protože jsem to odmítl třikrát a počtvrté jsem na sebe raději napsal anonym, aby o mě definitivně ztratili zájem. Vím, že to byla i věc odvahy a nijak nepohrdám těmi, co to místo mě pak vždy vzali (byli to mí podřízení). Ale neznám nikoho, kdo šel za zmrzlinu a ještě na to byl hrdý.

Takovou směs naivity a nestoudnosti aby opravdu pohledal. Nejsem žádným revanšistou. Mi nevadí, když někdo setrval na svém levicovém přesvědčení a čestně je hájí. Mi vadí ty bezostyšné, bezpáteřné a ještě k tomu angažované typy, které mají v každém režimu pocit, že jsou povoláni nám organizovat život. A jejich prototypem je Daniela Kovářová, ministryně pod patronátem ODS!

I kdyby neměla jen jeden červený diplom, její skutečná inteligence a osobnostní předpoklady jsou na pováženou. Kromě výše uvedených důvodů také fakt, že na internet dala o sobě intimní údaje jako nějaká puberťačka, jen vše dovršuje nelichotivý obraz nevyzrálé ambiciózní hyperaktivní nadšenkyně bez pevného ukotvení a osobní integrity, které by se v jejím věku dalo předpokládat.

Když jsem si přečetl její odpovědi na idnes, tak musím konstatovat, že s přehledem trumfla všechny blondýnky, ať už se jedná o Brožovou, Borůvkovou nebo Talmanovou.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | pondělí 15.6.2009 9:05 | karma článku: 35,13 | přečteno: 4074x