Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hledám, hledáš, hledáme

Člověk celý život něco hledá. Seberealizaci, čas, pohodu, lásku, zboží na internetu, zboží v obchodě, vlakové spojení. S přibývajícím věkem pak hlavně věci. Klíče, brýle, mobil, papírek s poznámkou, důležitý doklad...

U mě vedou klíče. Samozřejmě, že na ně mám své stabilní místo. Když si je však odtud vezmu před odchodem z bytu, uvědomím si, že ještě musím pro něco do skříně, zavřít okno, psovi dolít vodu a já nevím co všechno dalšího. Klíče přitom pořád držím v ruce, ovšem v nestřeženém okamžiku je někde položím. Takže když chci zamykat, zjistím, že je nemám. A exkurze celým bytem se opakuje. Zpravidla nikoliv jen jednou.

S telefonem to tak zlé nemám, ten se mi před odchodem nějak sám přemísťuje na stejné místo v tašce. Odtud zřejmě plyne pojem chytrý telefon. Horší to však je, když mě v takové odchodové chvíli telefon zazvoní a já vezmu hovor. Pak se výše popsaný proces s klíči v ruce opakuje s tou komplikací, že v druhé ruce držím k uchu přilepený telefon. Osoba, s kterou mluvím, pak může snadno získat dojem, že se baví s šílencem.

Jednou jsem tuto situaci dotáhl do dokonalosti. To mi telefon zazvonil delší dobu před odchodem, hovor však byl velmi dlouhý a nedařilo se mi jej ukončit. Byl jsem tak nucený během něho absolvovat  všechny kroky nezbytné k odchodu, jako převléknutí, dání do tašky všeho potřebného, vzetí klíčů do ruky, zmíněná dolití vody psovi, zavření okna apod. Všechno jsem to kupodivu perfektně zvládl, dokonce i klíče jsem nikde neodložil.

Jenže po vsunutí klíče do zámku jsem automaticky hmátl do tašky na místo, kam se mi vždy přemísťuje onen chytrý telefon. Zautomatizovaný kontrolní pohyb. Telefon tam nebyl. A tak jsem znovu rázoval bytem a s klíči v ruce hledal telefon. Pak jsem to vzdal, protože už jsem nutně musel odejít. Až na chodníku mi došlo, že telefon držím v ruce a mluvím do něho.

Náchylné k hledání jsou taky léky. A s nimi samozřejmě není žádná legrace. Jenže co dělat, když se taková miniaturní pilulka zlomyslně rozhodne si v nešikovné ruce zatancovat.  Následné lezení po zemi, kterému může předcházet hledání brýlí, případně baterky, je nejen ponižující, ale pokud probíhá například pod stolem může vést i k lehčímu zranění. Všechno sledující pejsek se tváří velmi pobaveně. Naštěstí se do hledání nezapojuje.

Ještě dramatičtější hledání podobného typu jsem zažil při hlídání tehdy asi roční vnučky. Po přetažení svetru přes její hlavu jsem zjistil že má v uchu jen jednu náušnici. Následoval proces , při němž by náhodnému pozorovateli asi nebylo zcela jasné, která z těch dvou po podlaze lezoucích osob je víc infantilní. No, dobře to dopadlo.

V jedné hledací disciplíně jsem ovšem většinou úspěšnější než výše zmíněný pejsek. A sice při hledání jeho míčků, které si s oblibou nechává házet. Často ho někam zastrčí nebo v zápalu hry někde nechá a zaujme ho hračka jiná. Časem si na něj vzpomene a začne ho hledat (a potom že se geny člověka nemohou přenést na zvíře). Protože však už mám ta jeho místa identifikovaná, většinou se mi daří jeho trampotu ukončit. Ne vždycky. Proto u nás míčků přibývá, přičemž jen některé jsou k dispozici.

Poněkud specifické pak je hledání virtuální. Mám na mysli hledání nějakého starého souboru v počítači, o němž jsem přesvědčený, že tam někde musí být.  To se mi taky většinou daří, ovšem má to jeden vedlejší efekt.  

Narazí se totiž přitom i na soubory jiné, díky nimž se nám z paměti vyplaví okolnosti, za kterých jsme je kdysi psali nebo nám odněkud připutovaly, k čemu sloužily apod. Vzpomínka je najednou velmi živá a my máme dojem že to není tak dávno. Řekněme tři až čtyři roky. Potom však podle data u souboru vidíme, že to nebylo ani před třemi lety, ani před čtyřmi, ale třeba před deseti či dvanácti. Jo, čas letí.

Věci ovšem nejen hledáme, ale občas i nečekaně nalézáme. Pokud se jedná o věc, jejíž existence už nám z paměti vypadla, nejeví se nám nijak hodnotná ani důležitá, a navíc jsme ji léta nepotřebovali, uděláme s ní krátký proces. Prostě ji vyhodíme.

Ovšem pozor. Úsudek, že když jsme něco bezcenného pět let nepotřebovali, už to potřebovat nebudeme, je velmi riskantní. Vyhozená věc zřejmě skončí v nějakém záhrobí a odtud nám velmi rychle připraví pomstu. Ta spočívá v tom, že i když jsme ji oněch pět let nepotřebovali, velmi záhy po jejím vyhození zjistíme, že právě teď bychom ji velmi potřebovali. V tomto případě už je však jakékoliv hledání marné...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Strádal | středa 29.7.2020 10:54 | karma článku: 11,32 | přečteno: 235x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

Dnes v noci je to 40 let, co z mnoha československých kasáren vyjely kolony tanků, obrněných vozidel a nákladních aut směrem k polským hranicím. S cílem potlačit tamní proces demontáže komunistické diktatury vedený Solidaritou.

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

Náš svět se rychle řítí dopředu a my se mu přizpůsobujeme. A přitom nám ani nestačí docházet, že to, co považujeme za normální, je často docela absurdní. Nahodil jsem jen jednu desítku příkladů. Určitě Vás napadnou další.

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Jiří Strádal

Nahlédnutí k novozélandským Maorům

Je to 200 let, co maorští náčelníci po mnoha bojích začali jednat o loajalitě k britské koruně a o svých právech. K dohodě pak došlo. Maory to ale později stálo vysokou cenu. Vypovídá o tom mnoho pomníků a pamětních desek.

20.11.2020 v 22:18 | Karma: 18,56 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

Na břehu téměř vyschlé řeky seděl stařec se svým vnukem. Podél protějšího břehu šla karavana lidí s naloženými vozy. Spíš se trmáceli, než šli. Vyhnuli se opuštěnému mlýnu a pokračovali, než sedící dvojici zmizeli za pahorkem,

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54 | Přečteno: 283x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

Současné čtyřsté výročí bitvy na Bílé Hoře se může jevit jako dávná historie, ale není to tak dávno, co jsme tu měli jistou paralelu. Je to náhoda nebo to neseme v genech a máme se toho obávat i v budoucnu?

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Katalánské parlamentní volby vyhráli socialisté, vláda separatistů může skončit

12. května 2024  22:50

Ve volbách do regionálního parlamentu v Katalánsku po sečtení více než 94 procent hlasů vedou...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik