Stát dá zločincům k večeři zvěřinu. A možná i kaviár a víno.

Vraždí, kradou, dopouštějí se malých i velkých přestupků, zneužívají systém, páchají zlo a porušují zákon v mnoha směrech. Přítomnost zločinců mezi námi je hrozbou, a proto je státní justice posílá do vězení často i na desítky let. Tam však za své činy pykají ve vytápěných celách s televizí a k večeři jim dozorci nosí stravu často mnohem kvalitnější a pestřejší, než jakou znají děti ze školních jídelen. Je podle vás tento způsob nápravy v pořádku a může tak vůbec k nějaké nápravě u zločinců dojít?

Je to tak absurdní, že se tomu člověku ani nechce věřit. Skoro to vypadá, jako by vláda měla z vězňů strach. Je to jako poslat vraha místo za mříže do luxusního hotelu. Vždyť taková podoba vězeňství a kázeňských zařízení vůbec přináší zcela opačný efekt, než jaký bychom čekali. A jestli vůbec přináší nějaký efekt. U takové se vězeň může mít často daleko lépe, než slušný a zákon dodržující člověk. Jakou pak má takový člověk motivaci zákon dodržovat, když vidí, že se zločinci libující v jeho porušování mají lépe než on a co víc, za jeho daně odváděné do státní pokladny? Vůbec žádnou. Já naopak bych si přál být vězněn ve velmi dobře vybavené cele, mít třikrát denně pravidelnou stravu a jistou střechu nad hlavou. Kdo z poctivých lidí tuto jistotu dnes má? Pokud bych se jako daňový poplatník podíval v televizi na to, že si vězni z mých daní žijí pomalu lépe než já, pravděpodobně bych si kladl otázku, jestli já sám nepáchám zločin, když daně platím, respektive jestli zločin nepáchají ti, kteří s mými daněmi takto nakládají. Když slyším, že by vězni měli večeřet zvěřinu a stát usiluje o celkové zlepšení stravy ve věznicích, pak už se jenom divím, že jim tu zvěřinu nebudou servírovat na stříbře spolu s vínem a kaviárem a že jim ty stříbrné talíře nekoupíme rovnou my všichni, kteří na rozdíl od vězňů zákony dodržujeme. Podívám-li se, jak vypadá strava v naší nebo kterékoliv jiné školní jídelně, neuvědomuji si, že bychom tam zvěřinu někdy měli.

Je tedy podle vás v pořádku, aby měl vrah lepší stravu než dítě, student nebo kterýkoliv poctivý člověk?Podle mě rozhodně ne! Poskytnout někomu prvotřídní komfort za ty nejtěžší zločiny je přinejmenším hloupé. Náprava člověka by měla být založena právě na odepření takového komfortu, ne naopak. Vězeň si musí uvědomit, za co mu byl trest udělen a proč mu byla svoboda odepřena. Výše popsaný způsob kázeňské nápravy ale u vězně spíš ještě více prohloubí jeho sklony k páchání trestné činnosti anebo v horším případě hrdost. Hrdost za to, že ukradl, znásilnil anebo zabil, když si teď může užívat "luxus vězeňské cely".Tím nechci tvrdit, že by vězni měli žít v nelidských podmínkách bez vody a jídla někde v mrazivých kobkách, ale jestliže se má vězeň lépe než svobodný člověk, pak tady není něco v pořádku. Možná by jeden rok na chlebu a vodě ve studené cele pomohl vězňům k nápravě víc, než deset let v luxusním superhotelu.

Autor: Jáchym Stolička | neděle 12.2.2012 21:25 | karma článku: 47,60 | přečteno: 15371x