Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrada! V ODS, ČSSD, SZ i KDU-ČSL

„Je to rebel!“ přiopile žaluje Petr Nárožný v Hrátkách s čerty a předsedové politických stran jako by mu z oka vypadli. Není demokratické strany, aby neměla potíže s přeběhlíky či disentem. A tak se hrozí i vyhrožuje.

Táhni nevdečníku rebelovat jinam...neznám

Poslanecké kluby jsou většinou šedivou masou z níž vybočují ministři, předsedové a pak jejich kolegyně a případné milenky. I tiskoví mluvčí bývají známější. Inu volíme přece strany a kampaň se vede stylem, že vítězí ten, kdo ho má největšího – zklidněte se, mám na mysli bilboard – nebo jich má nejvíc – těch bilboardů.

Zatímco senátoři si tu a tam mohou dělat nárok na to, že byli zvoleni díky vlastnímu charisma, u poslanců to už tolik neplatí a ne vždy jsou klauni jako Jandák zárukou úspěchu. Schválně kolik poslanců z těch dvou set znáte sami? Vedení stran tlačí zvolené zástupce lidu do pozice hlasovátek s příslibem opětovného zařazení na kandidátní listiny – inu mají to jen na čtyři roky.

Samozřejmě, že regiony ovlivňují nebo určují, kdo bude na té či oné kandidátce, nicméně tady už funguje klientelismus. Poslanec sice zastupuje dáný volební okrsek, ale ve skutečnosti je vyslancem své party z mokré čtvrti a pro ní je důležité, koho a kam prosadí v Praze na centrálních úřadech, kde jim ušlape cestičku k tučným dotacím státu, nebo nějaké té výhodičce či místečku ve správní radě s tučným přilepšením k platu. Poslanec, který se pohádá s vedením strany, zvláště když je strana u moci a kontroluje ministerstva a napojené instituce, toho asi moc nezíská.

Někde jsem už před časem četl, že záhy poté, co se stal Vladimír Tlustý osinou pro vedení ODS, byli odejiti i lidé, které prosadil d některých křesel.

Na druhou stranu, koláč není vždy dost velký, a tak jednotlivým poslancům někdy nezbývá, než vystrčit růžky a potencionálně zvýšit svou cenu. Samo sebo - ne vždy to musí být tak pragmatické či vypočítavé a osobní zásady i přesvědčení v té či oné míře hrají značnou roli. Ovšem, je to zároveň nebezpečné, protože předsedové stran se takových zlobivých oveček budou chtít zbavit.

Navíc u stran, které právě vládnou mají šéfové mocnou zbraň v tom, že jednoduše ukážou prstem na Damoklův meč v podobě předčasných voleb. A to znamená nejistotu - je to jako hrozba vyhazovu z práce. Polštáře poslanců jsou měkčí, ale probuzení do reality horší. Ne každý je tak šikovný obchodník s akciemi jako Stanislav Gross.

Šéfové opozičních stran to mají snažší v tom, že stádečko v opozici vyhládne a bez jednoty nemá šanci prorazit ke korytům. Avšak nejedné ovečce se může zdát, že by ji bača stejně propříště zařízl, nebo by sama praskla a provalilo se, jak se přežrala jetele. A občas navíc přijdou s lákavou nabídkou vlci.

Paroubek i Topolánek si však mohou svorně poplakat, jak jim různí odbojníci kazí hru.

Řešení této situace je podle mne v zavedení většinového systému a úpravách volebního zákona tak, aby se omezila barvotisková podoba voleb. Ziskem by mohlo být více charismatických politiků a konkrétnější sliby stran i adresný volební trest za neplnění programu. Sammozřejmě, že to není samospasitelné, ale nadále považuji za idiotský názor, který převládl po roce 1989 a mluvili o potřebě kontinuity a prosazovali poměrné zastoupení, které produkuje silnější stranické oligarchie.

Pokud jde o programy, je tragické, když ve volbách sociální demokraté s předsedou Jiřím Paroubkem především slibují, že nebudou jako ODS a navíc budou pro nás pracovat (– no to byste měli holenkové, jste za to královsky placeni). A neméně tragické je, když si premiér Miroslav Topolánek posteskne, že volební sliby ODS neměly být tak konkrétní, protožě teď se mu špatně plní. Ovšem pořád je to lepší, než mobilisovat proti levici jako Václav Klaus a hned po volbách - šup s ní do postele.

Menší strany, ať už jde o lidovce nebo zelené, by ve většinovém systému sice mohly zaniknout, nebo se více scvrknout. Na druhou stranu již dnes připomínají zdivočelé satelity, které rve na kusy gravitace větších stran. A když bych pokračoval v této vesmírné alegorii do samého konce, pak mi výcházejí komunisté jako konstantní černá díra.

Autor: Pavel Stockl | středa 27.8.2008 9:28 | karma článku: 15,96 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Pavel Stockl

Česká soda Pavla Béma

Opravdu Česká soda - tak jsem si pracovně nazval Čtvrtníčkovský klip Pavla Béma. Povedlo se jim zprasit vtipnou reklamu a já se neumím rozhodnout, zda je Bém víc komickým politikem nebo politickým komikem.

4.12.2008 v 12:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Pavel Stockl

Bylo, nebylo Kdybyčesko č. 1

Kdybychom se jen zachovali jinak... Tohle povzdechnutí při pohledu do našich dějin mě napadne často. Přes včerejší velké výročí, je toto zasnění o Kdybyčesku zcela aktuální.

29.10.2008 v 9:41 | Karma: 25,65 | Přečteno: 3113x | Diskuse| Politika

Pavel Stockl

Zakažme zločinné ISMY

V naší ústavě se zapovídá propagace totalitních ideologií jako je například komunismus a nacismus. Existence KSČM je výsměchem tomuto ustanovení, ale komunisté nejsou jediní zločinní ISTÉ.

24.10.2008 v 12:30 | Karma: 8,87 | Přečteno: 750x | Diskuse| Politika

Pavel Stockl

Bída opozice v přímém přenosu

Co udělá sociální demokrat, když zjistí, že nemá dost hlasů? Začne žvanit.

22.10.2008 v 18:30 | Karma: 36,71 | Přečteno: 1903x | Diskuse| Politika

Pavel Stockl

Zvrhlé komunistické spiknutí

Dlouho jsem si myslel, že se komunistické diktatury v Evropě zhroutily díky neschopnosti rudých kádrů. Někdy mi však připadá, že to byl jen záludný a jaksi i zvrhle geniální plán.

22.10.2008 v 14:13 | Karma: 23,90 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na dálnici D5 u Loděnice zemřel po srážce s nákladním autem motorkář

16. června 2024  12:33

Na dálnici D5 u Loděnice na Berounsku ve směru na Prahu v neděli dopoledne zemřel po srážce s...

Vulgarismy rozlítily slovenské vládní politiky. Distancujte se, vyzvali média

16. června 2024  12:26

Média kritická k vládě si odmítla přiznat svůj podíl na společenské atmosféře na Slovensku před...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  12:09

Aktualizujeme V islandském Öxnadalu havaroval v pátek autobus s 22 českými turisty. Podle cestovní kanceláře...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12,  aktualizováno 

Více než tři promile alkoholu nadýchal padesátiletý řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1404x
Události kolem nás ve mně vyvolávají grafomanství. Sám se tomu někdy divím, ale protože zůstává při psaní, beru to jako neškodnou úchylku.