Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská okupace pokračuje v našich hlavách

Prý bychom to stejně nemohli nikdy vyhrát. Je nás jen deset milionů a Rusů 120 nebo 150. Tak někdo reagoval na otázku, zda jsme dnes národem, který by se ubránil ruské invazi. Společně s básníkem volám: Jsme malí, slabí – dosti těchto řečí!

Tahá nás nekdo za snurky?anonym

A musím jednoduše odrazit i poznámky, že jsme členy NATO a funguje kolektivní obrana. Funguje? A kdy jako? Vážně - také doufám, že kolektivní obrana funguje a Rusko je obr na hliněných nohou, ale před Mnichovem jsme také v leccos doufali. Nejde mi o Rusko, Západní nebo jinou Evropu, jde mi o nás.

Tvrdím, že ani Sovětský svaz v dobách své vrcholné moci na konci 60. let nebyl schopen ovládnout a kontrolovat patnáctimilionové Československo, pokud by čelil jednotnému a sebevědomému národu. Jenže naše politická elita vzešla z kolaborace se Sovětským svazem a značná část potentátů se oprávněně bála, že  bez pokračování vazalského vztahu si moc a své prebendy neudrží. A tak otevřeli zadní vrátka, neřkuli řadu bran.

Výsledkem byl oživený cejch zbabělců, kteří nechávají o svém osudu rozhodovat druhé. Poprvé se o to přičinil Eduard Beneš v roce 1938 a svou smutnou roli zopakoval v roce1948. Samozřejmě Beneš nebyl sám. Selhal každý, kdo se smířil a nebojoval. Jenže Beneš byl hlavou státu a role elit je v konfliktních situacích nezastupitelná. Podobně selhal Duček jako ikona Pražského jara a selhal hanebně i Ludvík Svoboda jako prezident a oslavovaný vojenský hrdina.

A tak jsme nikdy nebojovali. Mnozí současní historici tvrdí, že to bylo lepší, že jsme neměli šanci. S takovou zřejmě ani nikdy mít nebudeme, ale pojďme dál.

S tím jak se zhroutil Sovětský svaz, hroutila se moc jeho kolaborujících vazalů. Znovu nikdo nebojoval. Zvládli jsme to po čtyřiceti či dvaceti letech sametově a jak už to bývá, když lidé zaplatí nízkou cenu, váží si získaného přímo úměrně – tedy nepříliš.

A tak někdo říká, že tu naši svobodu dohodl někde Gorbačov s Reaganem a Bushem, že nám pečená přiletěla do huby. Není to úplně pravda, byl jsem tehdy na vysoké škole, aktivně jsme zahájili nenásilný odpor proti režimu. Ale velice opatrně a sami jsme byli příjemně překvapeni, jakou míru bezmoci nakonec projevil. Odhodlání a vůle statisíců lidí tu stála proti papírové přesile komunistické moci kontrolující policii, armádu a lidové milice i média. Odhodlání zvítězilo.

Nevzývám tedy k automatickému zalevání stromu svobody krví vlastenců. Boj je většinou až poslední možnost, ale na druhou stranu, mi tuto možnost několikrát promeškali. Když totiž nemá cenu za něco bojovat, pak je to asi opravdu bezcenné.

Pokud se cítíme slabší než  třeba právě Rusové, bojíme se,  že nám zavřou kohoutky u ropovodu, pak ruská okupace neskončila.  Pokud argumentujeme, že nemůžeme udělat to či ono, protože by se to nemuselo líbit Moskvě a zveme si ruské generály, aby nám to vysvětlili, pak ruská okupace pokračuje a někdo ji chce znovu využít k potlačení domácích soků, nebo si alespoň chce jako bývalý německý kancléř zajistit teplé a lukrativní místo v ruské firmě.

Když znovu přemítám v této souvislosti o úloze elit, vybaví se mi  mimovolně král Artuš Seana Conneryho ve filmu První rytíř, kdy v bezvýchodné situaci pod namířenými samostříly pozvedá meč a volá na své věrné: Bojujte! Nikdy se nevzdávejte!  Asi sklouzávám do barvotiskového patosu, ale když to srovnám s výkony našich hlav států v moderní historii, citím hořkost. No a pak si ještě přečtu slabomyslný a argumentů prostý komentář Václava Klause a také zaslechnu něco o tom,  že se bude mračit na českou vládu. A už vidím dalšího ruského kašpárka, který škodí své zemi. Je k nerozeznání od komunistů a jejich voličů, kteří také dál, věrně přitakávají Kremlu, ať již se z jeho zdí line cokoli.

Autor: Pavel Stockl | čtvrtek 21.8.2008 8:10 | karma článku: 23,44 | přečteno: 1145x
  • Další články autora

Pavel Stockl

Česká soda Pavla Béma

Opravdu Česká soda - tak jsem si pracovně nazval Čtvrtníčkovský klip Pavla Béma. Povedlo se jim zprasit vtipnou reklamu a já se neumím rozhodnout, zda je Bém víc komickým politikem nebo politickým komikem.

4.12.2008 v 12:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Pavel Stockl

Bylo, nebylo Kdybyčesko č. 1

Kdybychom se jen zachovali jinak... Tohle povzdechnutí při pohledu do našich dějin mě napadne často. Přes včerejší velké výročí, je toto zasnění o Kdybyčesku zcela aktuální.

29.10.2008 v 9:41 | Karma: 25,65 | Přečteno: 3113x | Diskuse| Politika

Pavel Stockl

Zakažme zločinné ISMY

V naší ústavě se zapovídá propagace totalitních ideologií jako je například komunismus a nacismus. Existence KSČM je výsměchem tomuto ustanovení, ale komunisté nejsou jediní zločinní ISTÉ.

24.10.2008 v 12:30 | Karma: 8,87 | Přečteno: 750x | Diskuse| Politika

Pavel Stockl

Bída opozice v přímém přenosu

Co udělá sociální demokrat, když zjistí, že nemá dost hlasů? Začne žvanit.

22.10.2008 v 18:30 | Karma: 36,71 | Přečteno: 1903x | Diskuse| Politika

Pavel Stockl

Zvrhlé komunistické spiknutí

Dlouho jsem si myslel, že se komunistické diktatury v Evropě zhroutily díky neschopnosti rudých kádrů. Někdy mi však připadá, že to byl jen záludný a jaksi i zvrhle geniální plán.

22.10.2008 v 14:13 | Karma: 23,90 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12

Více než tři promile alkoholu nadýchal řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s vlakem na...

Bez publika a nápovědy. Biden a Trump dohodli pravidla televizní debaty

16. června 2024  10:02

Kampaně Joea Bidena a Donalda Trumpa se shodly na pravidlech pro první televizní debatu před...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Bouřky a déšť způsobily na řadě míst komplikace, zasahovali hasiči

16. června 2024  9:36

Sobotní večerní bouřka a další intenzivní déšť po půlnoci způsobil potíže na řadě silnic a dalších...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1404x
Události kolem nás ve mně vyvolávají grafomanství. Sám se tomu někdy divím, ale protože zůstává při psaní, beru to jako neškodnou úchylku.