Jděte s autorským zákonem do ...

Má-li kráva čtyři cecíky, je třeba podojit všech šest, řekly si organizace na ochranu autorských práv a vytáhly do boje za vyšší poplatky. V tomto případě by hoteliéři měli platit z každé televize nejen koncesionářské poplatky, ale navíc i 90 Kč měsíčně za každý pokoj. Jednou to budou nejspíš chtít pokaždém z nás.

Inu nekdo si umi vytvorit zákony, které sypouarchiv

Připadá mi to nespravedlivé hned ze dvou důvoddů: Umělci už za své vystoupení v televizi či radiu dostali zaplaceno, ale je jim to asi málo. Lidé, kteří se ubytují na hotelu, mají také někde zaplaceny konsecionářské poplatky a hoteliéři je také platí. Teď by měli zaplatit další malou částku, která se samozřejmě promítne do ceny pokoje.
Vsadím se, že příští metou bude, že i my, prostí občané máme za tu úžasnou možnost poslouchat televizi a pořady prokládané halasnými reklamami ještě platit měsíčně nějaké organizaci chránicí autorská práva.

Druhá nespravedlnost spočívá v tom, že další profese nemají možnost podojit krávu víckrát, tak jako umělci. Ti, kdož píší pro časopis nic nenadělají s tím, že si lidé půjčují časopisy a noviny. A což třeba i výrobci nářadí a zahradnických potřeb. Jak je možné, že soused sousedovi půjčí vrtačku nebo sekačku, místo toho, aby ho donutil ke koupi. Nebo rovnou opatřeme každý rohlík smlouvou s drobným písmem v celofánovém obalu, že zákazník se zavazuje, že ho bude žužlat jen on sám se členy své rodiny.

Přeháním? Já ne. Ještě dnes si pamatuji na šok, když jedna známá na ministerstvu vnitra zjistila, že platí něco z každé kopie, kterou pořídí na kopírce nějaké organizaci na ochranu autorských práv. Jednalo se přitom i o ty supertajné interní materiály vzniklé přímo na ministerstvu vnitra a jejich autoři z poplatků neviděli ani pětník.

Organizace na ochranu autorských práv jsou jako lačné hydry. Myslím, že odpovědný stát by je měl zakázat a zrušit. Jejich fungování je jednou z nejhorších forem parazitování na společnosti. Milí umělci, vydělávejte si na koncertech a předražených CD a DVD nosičích, ale pokud máte páteř, tak se vzdejte těch organizací na ochranu autorských práv.

A my občané? Mno možná by jsme měli vyžadovat, aby každý umělec deklaroval, zda se nechává zastupovat a platit, nějakou takovou organizací a v případě, že ano, tak ho neposlouchat a nedávat mu smlouvy, či práci.

Autor: Pavel Stockl | sobota 30.8.2008 10:05 | karma článku: 33,82 | přečteno: 1666x
  • Další články autora

Pavel Stockl

Česká soda Pavla Béma

4.12.2008 v 12:00 | Karma: 17,51

Pavel Stockl

Bylo, nebylo Kdybyčesko č. 1

29.10.2008 v 9:41 | Karma: 25,65

Pavel Stockl

Zakažme zločinné ISMY

24.10.2008 v 12:30 | Karma: 8,87

Pavel Stockl

Bída opozice v přímém přenosu

22.10.2008 v 18:30 | Karma: 36,71

Pavel Stockl

Zvrhlé komunistické spiknutí

22.10.2008 v 14:13 | Karma: 23,90