Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český mopslík dostal lekci i z olympijského mnichovanství

Západ Čechům udělil další lekci, po které by si měli konečně uvědomit, že patolízalský český mopslík zůstane jenom patolízalským českým mopslíkem a světapáni ho kopnou do zadku kdykoli to z hlediska vlastních zájmů uznají za vhodné.

Půl roku před olympiádou například Bush a Sarkozy jemně naznačovali, že by se nemuseli zúčastnit zahajovacího ceremoniálu. Princ Charles rovnou vyhlásil bojkot olympiády a německý olympijský výbor vyvolal bouři nevole pravicových politiků když oznámil, že se olympiády určitě zúčastní.

Čeští mopslíci - mezi nimiž štěkotem vynikali např. V. Havel, J. Ruml, knížepán či autor milostného dílka o Straně zelených a krávě a další – rovněž volali po bojkotu OH. Odkud ten nápad vyčetli těžko hádat; možná z Bible (kde prý všechno je). Poněvadž bojkot olympiády přichází v úvahou pouze v případě když pořadatelská země vede válku, štěkali sice hlasitě, ale u nesprávného stromu.

Český prezident protestoval specielně po česku: sportovní znalec i fanoušek Klaus se pro období olympiády jednoduše hodil marod. Poněvadž jeho endoprotéza kyčelního kloubu nebyla akutním – např. posttraumatickým – případem, škarohlídi ji označí za politickou chřipku, zatímco druhá strana za vysoce odpovědný přístup k blížícímu se českému předsednictví v EU.

O Klausově olympijském náhradníkovi, premiérovi Topolánkovi, hanba mluvit. Ten své etické dilema – kynout sportovcům či podpořit v (údajné) nesvobodě úpící Tibeťany – vyřešil charakterním rozhodnutím hodným Valacha zkaženého Prahou: když mu vláda dovolí, do Pekingu pojede, když mu vláda nedovolí, bude protestovat proti útlaku… Svým zásadovým rozhodnutím vláda současně vyřešila premiérův postmanželský trojúhelník a potěšila konkubínu Lucii, poněvadž Topolánkova rozesmátá zákonná manželka Pavla v titulku LN z 2. srpna oznámila: „Svého manžela budu klidně doprovázet…“

Sportovní analfabeti začali rozvíjet i fantasmagorie o protestech samotných sportovců během olympiády a představovali si to asi jako Hurvínek válku: nejspíše tak, že se sportovci nějak domluví a začnou jednotně protestovat za svobodu Tibetu. Ona fantasmagorie – nehledě na obyčejnou nezdvořilost vůči pořadatelské zemí – tkví v tom, že realita by byla úplně jiná. Například iráčtí sportovci by si řekli, že když už se protestuje, obohatí protesty i o své ideje – totiž že jim nevadí ani tak nesvobodný Tibet jako přítomnost nenáviděných USA v Iráku! Tím by spustili lavinu, do níž by se vložili Srbové, Palestinci atd. atp. Boxeři, karatisté, judisté a další by si řekli proč jenom protestovat, když mohou nenáviděné soupeře rovnou zmlátit a dílo zkázy by dokonali sportovní střelci…Olympiáda by se změnila v děsivý vzorek nynějšího světa.

Olympismus ale sleduje cíle přesně opačné – odmítá, aby sportovce vychovávali sportovní analfabeti v roli politiků a naopak žádá, aby sportovci vychovávali politiky! Proto olympismus usiluje o vytvoření způsobu života, založeného mj. na výchovné hodnotě dobrého příkladu (!) a na respektování základních universálních etických principů s cílem vytvořit mírovou společnost, která dbá o zachování lidské důstojnosti.

Onu výchovnou hodnotu dobrého příkladu lze chápat i tak, že např. palestinský boxer knokautuje svého izraelského soupeře, který poté co se probere z bezvědomí a ještě krvácející, podá Palestinci ruku a poblahopřeje mu ke svému zmlácení. Je si vědom, že k výprasku došlo v souladu s pravidly a i on má stejnou šanci, bude-li více trénovat. Tím oba vysílají signály ke svým politickým protějškům, kteří podobné konflikty řeší orientálním způsobem: sebevražedným bombovým útokem na straně jedné a inovovaným starozákonním „Oko za oko…“ čili ­ – za jednoho mrtvého Izraelce budiž pět mrtvých Palestinců – na straně druhé.

Nu, jak dopadl onen zahajovací ceremoniál již víme. Z relevantních mopslíků USA – i když v případě Merkelové či Browna nutno hledat přiléhavější termín již kvůli tomu, že prezident Bush Brownova předchůdce, soudruha Blaira, kategoricky odmítl nazvat mopslíkem USA s odůvodněním, že v případě Blaira jde určitě o větší zvíře – chyběli právě ti zmínění. Prázdné bylo i čestné místo ČR a rozesmátí čeští sportovci vyslali signál, že kvůli absenci českých mopslíků plakat nebudou. Kdo při zahajovací parádě všech sportovních týmů, a při pohledu asi dvou miliard diváků svým reprezentantům vlastenecky kynul byli právě Bush a Sarkozy…

Jaké z toho plyne poučení pro české vlastence? Měli by si například podrobně přečíst česko-americkou smlouvu o US radaru v Brdech. To, že v ní není ani zmínka o nějakém nájmu, který by obohatil zadlužený český rozpočet, je oznámkováním charakteru politiků, kteří nad zadluženým českým rozpočtem nejvíce kvílí. Ale hlavně v ní není zmínka o náhradě škod pro případ, že bude Česká republika kvůli strategickému zařízení, jímž brdský radar rozhodně je, napadena třetí stranou…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Stočes | neděle 10.8.2008 16:47 | karma článku: 42,35 | přečteno: 14150x
  • Další články autora

František Stočes

Je univerzitní střelec Titán?

Ve vyšetřování univerzitního masakru došlo k zajímavé fázi, když dozorující státní zástupkyně, Jana Murínová, sdělila, že „Lze jednoznačně vyloučit chorobný motiv na straně pachatele.

9.5.2024 v 18:54 | Karma: 22,82 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

František Stočes

Současný volební systém do Poslanecké sněmovny je nespravedlivý, škodlivý i absurdní

O komunistech jsme za totáče říkali, že jsou hloupí, a ještě zásadoví! O současné koaliční vládě stran ODS, TOP09, KDU-ČSL, ČPS a STAN to, bohužel, platí možná dvojnásob

18.4.2024 v 11:51 | Karma: 22,73 | Přečteno: 676x | Diskuse| Politika

František Stočes

Máme vlastní identitu!

Zatímco u nás se měsíc listopad slavil jako měsíc Velké říjnové socialistické revoluce, v USA se říjen od roku 1964 slaví jako „Národní měsíc družstev“.

5.11.2023 v 14:28 | Karma: 8,36 | Přečteno: 245x | Diskuse| Politika

František Stočes

ČSSD versus Družstevní strana

Tragikomické dějiny ČSSD (založené 1878) dokazují, že jde o ideologicky zcela nevěrohodnou partaj. Zakladateli a vůdci strany byli až do roku 1920 marxisté (Zápotocký, Hybeš, Šmeral). Marxismu se ČSSD zřekla až na sjezdu 1930

4.11.2023 v 13:05 | Karma: 6,26 | Přečteno: 346x | Diskuse| Politika

František Stočes

Ocení prezident Pavel disidenty covidové totality?

Na covid-19 zemřelo (do 14. června 2023) celkem 6 940 000 lidí. Z toho bylo mj. 2 070 000 Evropanů, 1 600 000 Severoameričanů, 121 237 Číňanů (!!!) a 42 491 občanů ČR. (1)(2) Nejzávažnější otázkou je,

29.7.2023 v 17:04 | Karma: 28,25 | Přečteno: 1460x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 192
  • Celková karma 22,77
  • Průměrná čtenost 2092x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik