PK

Když jste byl členem ČSSD, jak píšete, a ČSSD byla v parlamentu a ve vládě, také jste naléhal na změnu volebního systému? Mimochodem, ten netsocan vám nějak nefunguje, měl byste s tím něco udělat.

JH

J70a11n 35H50r42u22š89k24a

18. 4. 2024 13:44

Stěžovat si an systém, který vytvořila Vaše strana je dobrej bizár...

Neměli jste lézt Burešovi do zadele a mohli jste dál chrochtat u korýtek...

No jo, byly doby kdy ČSSD byla velkou stranou a současný volební systém ji vyhovoval. Jsou to holt paradoxy.

JK

Tenhle volební systém prosadila vaše ČSSD společně s ODS , dohodli se na tom v takzvané Opoziční smlouvě v roce 1998, tedy v době, kdy vy osobně jste byl jejím členem. Boží mlýny se tomu říká, znáte?

LK

Tento systém není dokonalý, ale představa patnácti stran v Parlamentu je opravdu noční můra. Představa dalších deseti Okamurů s politickým podnikatelským projektem je moje představa pekla.

MK

V profilu píšete, že do roku 2018 jste byl členem ČSSD. Tehdy to byla vládní strana. Co jste tehdy v této věci udělal? Nebo tehdy vám současný systém nevadil?

Foto

'Současně by mělo být zrušeno i omezení pro předvolební koalice.'

To je zbytečné, v čistě poměrném systému by ke tvoření předvolebních koalic nebyl důvod, a navíc to už teď lze snadno obejít založením jednoúčelové strany.

'V takovém systému by pak neměl být ani problém posílit pravomoci prezidenta'

Pravomoci presidenta neposilovat, to je většinový systém a taková polodemokracie je ještě horší než současná třičtvrtědemokracie s pětiprocentní klausulí a sedmiprocentní zemanulí.

VF

Proč jste to nezměnili, když jste vládli?

JK

Za Babiše se vystřídali 4 ministři zdravotnictví: MUDr. Roman Prymula, MUDr. Jan Blatný, MUDr. Petr Arenberger a Adam Vojtěch - právník, zpěvák a hudební skladatel a ten jediný dělal něco jiného, než ti tři, kteří na co sáhli, to jenom podělali. Představa, že ministři musí bejt z oboru je úplná kravina.

PZ

Někteří ještě pamatují dobu kdy hutě řídil valcíř a doly horníka se slzou v oku vzpomínaji na odbornost těchto kádrů

LP

Bohužel musím souhlasit. Tento systém umožňuje, aby strana s 5% získala 100% poslanců, pokud ostatní získají pod 4,9%. Minule bylo takto ignorováno přes 20% všech hlasů.

A nabízí se otázka, zda hlas motivovaný snahou "aby nepropadl" je vůbec demokratický. Bohužel o tom rozhodují ti, kdo takto vyli zvoleni.

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik