Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výchovou k pravé demokracii

Pokud se podíváme na stav, jak funguje současný politický systém v České republice, musíme ho považovat za dávno překonaný. Čistý zastupitelský systém již nemůže vyhovovat současným potřebám občanů. Aby občané nabyli pocitu, že oni jsou ti, co rozhodují a aby bylo dosaženo přímé vazby mezi jednotlivcem a zastupitelským orgánem, je třeba doplnit parlamentní systém o závazné referendum na principu lidové iniciativy.

Není třeba dalekosáhle rozebírat, jak funguje soutěž politických stran u nás, kdy předvolební sliby politiků jsou jimi zapomenuty hned po volbách, kdy politickou stranu ovládají straničtí bossové, kteří jsou zase vedeni rozhodnutími jejich sponzorů, prosazujících své zájmy. To, že politická kariéra je vstupenkou do elitní skupiny nedotknutelných, mocných a bohatých, není žádné tajemství, nemluvě o tom, že se každou chvíli objevují zprávy o korupci politiků, státních úředníků.  O tomto vývoji demokracie si od sametové revoluce do dneška mohl udělat obrázek každý, kdo neměl pásku přes oči.

K tomu, aby nositelem moci ve státě se stali opravdu občané, aby výše uvedené praktiky byly oslabeny, je třeba doplnit naši ústavu o závazné, spravedlivé, obecné referendum, přesněji řečeno iniciativu občanů, kteří budou mít možnost podávat návrhy na veto zákonů nebo budou sami iniciovat návrh zákona. Příkladem takového systému nám může být Švýcarsko, kde systém přímé resp. polopřímé demokracie funguje již více než 200 let, ke spokojenosti švýcarských občanů.

Je nutno podotknout, že politici nejsou takové změně ani trochu nakloněni. Je jasné proč. Oslabilo by to jejich současnou moc a elitářskou výjimečnost. Naproti tomu  by se mohlo zdát, že tomu tak není, jelikož se objevují návrhy politických stran (ČSSD) nebo koaliční vládní návrh (program. prohlášení vlády), které chtějí obecné referendum zavést. Pokud si však srovnáme tyto návrhy s tím již fungujícím švýcarským systémem, nemůže být řeč o tom, že naši politici tyto své návrhy tvoří v zájmu zavedení spravedlivějšího politického systému. Tyto návrhy jsou v praxi pro občany neproveditelné a tudíž nemohou sloužit  všem občanům. Spíš se dá usoudit, že tyto návrhy jsou připravovány v duchu rčení:“vlk se nažral a koza zůstala celá“.

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že tradice používání přímé demokracie není u nás veškerá žádná a lidé si obecně možnosti institutu referenda dostatečně neuvědomují. Proto bude třeba velká celonárodní osvěta, aby se do povědomí široké veřejnosti dostalo, jaký prospěšný nástroj je lidová iniciativa a jak by měl fungovat, aby byl spravedlivý.

Pakliže si lidé tyto myšlenky postupem času osvojí, sami budou požadovat na svých zastupitelích zavedení institutu lidové iniciativy, před parlamentními volbami budou vybírat ty strany, které budou spravedlivé referendum propagovat. Je jasné, že to je proces dlouhodobější, dá se říci generační, ale nelze již na nic čekat. Současný občan hodnotí vše individuálněji a musí mít právo se vyjadřovat k jednotlivým problémům a hlavně má právo se podílet na rozhodování o těchto problémech.

Bude záležet hlavně na politicích, jestli budou naslouchat občanům a jejich požadavkům, pokud budou mít zájem znovu získat jejich důvěru, aby naše demokracie neustrnula na mrtvém bodě. Pokud budou považovat politickou soutěž jen jako nástroj k uchopení moci a získání privilegií, nelze očekávat, že občané uvěří jejich předvolebním slibům a že se zvýší volební účast.

V současné době slyšíme, hlavně od politiků Věcí veřejných, že jsou stranou přímé demokracie, což je velice zavádějící a může to myšlenky přímé demokracie zprofanovat. Pokud nebudou mít ve stanovách zavedeny principy PD, nemohou se považovat za stranu PD. A navíc pokud by to s PD mysleli vážně, nikdy by nepřistoupili na znění návrhu na obecné referendum, který je obsažen v již zmiňovaném programovém prohlášení vlády.

Opravdová demokracie, tedy vláda lidí, nám umožňuje, aby se občané naučili zodpovědnosti za rozhodování o společném blahu. Mladí lidé by se měli již ve školním věku učit, jak je potřebné aktivně se podílet na řešení problémů v společnosti a osvojovat si tak možnosti zapojení se občanů do rozhodování o veřejných věcech. Starší generace by se pak měli navzájem vychovávat ve jménu naslouchání a porozumění jeden druhému. To je jeden z hlavních předpokladů k správnému fungování referenda a přímé (polopřímé) demokracie vůbec.

Nelze si myslet, že zavedení přímé, resp. polopřímé demokracie se stane ve stavu nějaké euforie, ale v duchu aktivní a vědomé připravenosti občanů, kteří budou požadovat podíl na rozhodování.

Nelze si také myslet, že zavedení lidové iniciativy do politického systému vyřeší všechny problémy naší společnosti. Je to však základní mechanizmus na vznik užitečných a použitelných řešení moderních problémů ve prospěch všech občanů.1)

Naši politici i řadoví občané, pokud mají otevřenou mysl a nemají zájem jen na dosahování vlastních cílů a pokud jim jde o společné blaho, musí najít společnou řeč o spravedlivějším politickém systému v České republice.

Pokud to obě strany pochopí včas, nemuselo by ani dojít k “přetečení číše“.

 

 

 

1)Přímá demokracie - Jos Verhulst & Arjen Nijeboer

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Štítkovec | sobota 29.1.2011 11:43 | karma článku: 7,40 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Ladislav Štítkovec

Přejezd jestřábů přes lokajské hnízdo pod prapory chameleonské aliance

Když odhodíme naivní přístup dětských her na vojáky, propagandistická klišé o novém nepříteli nebo pocitu „být pod nějakými ochrannými křídli“, zbývá nám potom jen nutnost stát se kritiky současného přístupu naší vlády k rozšiřování zájmů „American boys“ v Evropě, tedy i u nás.

22.3.2015 v 19:08 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Gastronomie á la TTIP

Obchodní dohoda mezi EU a USA TTIP by mohla přinést v oblasti stravování nebývalé novinky, nad kterými zaplesá nejeden gurmán.

8.3.2015 v 13:13 | Karma: 20,16 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Arbitrážní dravci krouží nad zlatým dolem

Nadnárodní advokátní kanceláře dělají všechno pro to, aby arbitrážní mechanismus ISDS nevypadl z obchodních smluv TTIP a CETA.

15.2.2015 v 18:22 | Karma: 17,18 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Čokoláda jako lék na nesnášenlivost

Nedávno jsem znovu, s chutí zhlédl výborný film Čokoláda. Příběh lidí jedné malé francouzské vesnice z 50. let ve mně vyvolal asociace k vnímání současníků všeho cizího, jinakého, něčeho, z čeho mají strach a co může narušit jejich zaběhnutý životní rámec.

1.2.2015 v 18:40 | Karma: 8,41 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Co by zapadlo díky protizemanovské smršti aneb

když elity berou 25 let lidem vítr z plachet.

22.11.2014 v 21:36 | Karma: 33,92 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2362x
Sám nejsem nic, mezi lidmi existuji www.hzpd.cz