Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

29. 1. 2011 18:09
Deficit demokracie u nás je zjevný

Já navrhuju jít mnohem dál než Švýcaři. Jejich systém je stoprocentně lepší, než ten náš. Ale dnes je díky rozvoji informačních technologií možné posunout hranice demokracie mnohem dál.

-

Pokud vás zajímá, kam by se dnes dala teoreticky demokracie posunout, zkuste můj rok starý blog http://edmundcerny.blog.idnes.cz/c/122732/Mame-demokracii.html

-

Dnes je uskutečnitelný systém, ve kterém by každý oprávněný volič mohl v případě zájmu přímo hlasovat o kterémkoli z návrhů zákona. Mohl by si kdykoli vybrat zástupce, kterému opravdu důvěřuje. Mohl by kontrolovat jeho činnost a komunikovat s ním. Mohl by předkládat i návrhy zákonů. Jednoduše - lze implementovat dokonalou demokracii. Pokud to lidi chtějí, je to možné. Věřím, že by takový systém oslabil politické strany a dal šanci prosadit se v politice schopným a důvěryhodným lidem, kteří se dnes přes stranické sekretariáty do politiky dostat nemůžou nebo nechtějí.

0 0
možnosti

sotysot

30. 1. 2011 10:51
Re: Deficit demokracie u nás je zjevný

Vážený pane Edmunde, vaše návrhy jsou zajímavé a podnětné. Já se ale přikláním k systému, který je ověřený praxí a tudíž možný realizovatelnější i u nás, i když v současné společnosti ani tento švýcarský model je zatím pro širokou veřejnost systémem zcela neznámým. Pro mě je nyní nejdůležitější snažit se o propagaci přímé demokracie jako takové a to hlavně pomocí výzvy Iniciativy za spravedlivé obecné referendum (o autorovi). Dnešní technické vymožennosti nám skýtají daleko větší možnosti uplatnění přímé demokracie, je třeba ale nejprve, aby si občané prospěšnost PD uvědomili, osvojili si jí a poté ji požadovali.

0 0
možnosti