Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budeme platit za to, co jsme neukradli

Prezident Klaus, svým bezpáteřním zdůvodněním, tzv. církevní restituce odpískal. Od nového roku začneme všichni církvím platit za něco, co jsme neukradli.

Legislativní proces daru církvím se naplnil. Neslavnou tečku za ní udělal náš prezident. Tedy, vlastně neudělal na papíře ani tečku. Zřejmě si nechtěl znehodnotit punc svého pověstného psacího pera.

Jakoby si chtěl nechat pootevřená dvířka do někam, až skončí ve své dosavadní funkci. Nevím, před kým se chtěl udělat dobrým svým šalamounským rozhodnutím, vůči občanům se mu to ale nepovedlo. I kdy říká, že dostal „bezprecedentní počet dopisů a e-mailů“, aby zákon vetoval, neudělal to a to je velká zrada všech občanů v ČR.

Pokud prohlašuje o svém nepodpisu: „Toto rozhodnutí je výrazem mého distancování se od zpracování tohoto zákona, který připravila a přijala dnešní vláda a vládní koalice“, potom to hraje na obě strany a domnívám se, že si připravuje pozici pro další fungování ve vrcholné politice.

Opačný pól jeho odůvodnění: „proto nechci vrácením tohoto zákona Poslanecké sněmovně vyostřovat vztahy na politické scéně a vládu podrobovat dalším zkouškám“, jsou už jen samé žvásty, které mají oblbnout úplně všechny

Zdá se, že pan prezident santa Klaus ztrácí dech a o vánocích nikomu nenadělí ani názorovou rozhodnost ani nebeskou myšlenku. O tom, co dostane za posvěcení daru církvím pod stromeček on, se můžeme jen domnívat.

Ponechme už Klause stranou a podívejme se na to, co nás, řadové občany, čeká po novém roce.

Proti zákonu o vyrovnání se s církvemi se vyslovilo 80% občanů a mnoho lidí cítí jeho schválení jakou obrovskou křivdu. Mnoho lidí to vidí jako prohru a mnoho lidí cítí určitě velkou beznaděj.

V návrhu státního rozpočtu se už objevila první výdajová položka necelé 2 miliardy korun pro církevní vyrovnání a my všichni budeme od nového roku svědky transferu nemravného daru církvím.

Navíc, když zde zmiňuji státní rozpočet, zaregistroval jsem názor stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka, který kritizoval tzv. církevní restituce v Hydeparku. Upozornil také na to, že v předkládací zprávě ke státnímu rozpočtu se objevila věta (Hydepark-Mládek-čas 24.30), kterou zplodilo samotné Ministerstvo financí a zní takto: „ Dalším rizikem, ovlivňujícím záporné saldo státního rozpočtu, je finanční kompenzace církvím a náboženským společnostem, jejíž plný objem 59 miliard ovlivňuje saldo v tom roce, kdy zákon nabude účinnosti. Jinými slovy, v roce 2013 deficit nebude 2,9 ale 4,4“.

Spekulovat o významu této věty není na místě. Je však nutné, abychom byli velmi obezřetní a sledovali, jestli na nás ministr Kalousek nešije nějakou další boudu ohledně církevního vyrovnávání.

Každopádně lidé si šáhnou v roce 2013 zase hlouběji do kapsy a dopady schválených zákonů tj. zvýšení DPH, penzijní reforma i majetkové vyrovnání s církvemi ovlivní citelně jejich životy.

Nabízí se otázka, jestli už to bude pro většinu lidí tak neúnosné, aby se konečně odhodlali rázně proti takovým rozhodnutím politiků vystoupit. O to víc, že výše uvedené zákony byly schváleny za pomoci politiků, odsouzených (i když nepravomocně), za korupci a za pomoci poslanců strany Lidem, která se nezúčastnila řádných voleb.

Přes všechny nespravedlnosti, které páchají koaliční strany proti občanům, není třeba mít poraženeckou náladu. Pokud si uvědomíme, že existují nástroje, kterými lze nekalé praktiky politiků zatrhnout, máme před sebou naději.

Mnoho lidem není referendum, občanská iniciativa nebo odvolatelnost politiků neznámá. Jsou to nástroje přímé demokracie, kterou máme naznačenou i v naší ústavě. Jen třeba přinutit naše zastupitele tyto nástroje zavést a plně je začít rozvíjet.

Pokud jsme my občané nositeli veškeré moci ve státě, potom je na nás, abychom si přímou demokracii prosadili.

Zanechme sentimentálních debat o hledání kvalitních lidí, kteří za nás vytvoří spravedlivější pravidla, a přiznejme si, že v běžném životě to tak nefunguje. Vždy je zapotřebí ve všech oblastech našeho spolužití kontrola a prevence. V práci našich zastupitelů to tak musí být stejné. Našeho zástupce musíme mít možnost kontrolovat, usměrňovat, a když neplní naše požadavky, musíme mít možnost ho odvolat. Jak jednoduché a přirozené.

Požadujeme-li, a většina národa to určitě chce, demisi vlády a předčasné volby, nemůžeme zapomínat na to, že nám chybí obecné referendum.

Právě obecné referendum nám pomůže rozpustit Parlament, vyvolat nové volby a zrušit zákony, které nejsou v zájmu většiny občanů.

Je důležité, aby se o této možnosti dozvěděla co nejširší veřejnost a aby se za myšlenku zavedení referenda postavilo co nejvíc lidí. Občanské sdružení Hnutí za přímou demokracii k tomu připravilo, jako první krok, internetovou kampaň pod názvem „JEN PŘÍMÁ DEMOKRACIE ZASTAVÍ KLANĚNÍ ZLATÉMU TELETI“ . Tam je možné podpořit požadavek na zavedení referenda. Poslanci a senátoři budou pravidelně dostávat zprávu o počtu lidí, kteří zavedení referenda požadují.

Hlavním důvodem této kampaně však není to, že se politici dozvědí, kolik lidí chce referendum. Jde o to, aby se lidé semkli na základě jednoznačného požadavku a aby začali aktivně pro tento požadavek tj. referendum něco dělat.

 

Pojďme tedy do toho a začněme třeba tím „jeden klik – jeden hlas“. 80% lidí požaduje obecné referendum. To je naděje, kterou musíme šířit.

Autor: Ladislav Štítkovec | pátek 23.11.2012 19:26 | karma článku: 33,44 | přečteno: 1856x
  • Další články autora

Ladislav Štítkovec

Přejezd jestřábů přes lokajské hnízdo pod prapory chameleonské aliance

Když odhodíme naivní přístup dětských her na vojáky, propagandistická klišé o novém nepříteli nebo pocitu „být pod nějakými ochrannými křídli“, zbývá nám potom jen nutnost stát se kritiky současného přístupu naší vlády k rozšiřování zájmů „American boys“ v Evropě, tedy i u nás.

22.3.2015 v 19:08 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Gastronomie á la TTIP

Obchodní dohoda mezi EU a USA TTIP by mohla přinést v oblasti stravování nebývalé novinky, nad kterými zaplesá nejeden gurmán.

8.3.2015 v 13:13 | Karma: 20,16 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Arbitrážní dravci krouží nad zlatým dolem

Nadnárodní advokátní kanceláře dělají všechno pro to, aby arbitrážní mechanismus ISDS nevypadl z obchodních smluv TTIP a CETA.

15.2.2015 v 18:22 | Karma: 17,18 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Čokoláda jako lék na nesnášenlivost

Nedávno jsem znovu, s chutí zhlédl výborný film Čokoláda. Příběh lidí jedné malé francouzské vesnice z 50. let ve mně vyvolal asociace k vnímání současníků všeho cizího, jinakého, něčeho, z čeho mají strach a co může narušit jejich zaběhnutý životní rámec.

1.2.2015 v 18:40 | Karma: 8,41 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Co by zapadlo díky protizemanovské smršti aneb

když elity berou 25 let lidem vítr z plachet.

22.11.2014 v 21:36 | Karma: 33,92 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2362x
Sám nejsem nic, mezi lidmi existuji www.hzpd.cz