Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V San Francisku to stále voní květinami, žijí tu ale i lachtani

Buďte si jisti, že až přijdete do San Francisca, do vlasů si zapletete květiny. Potkáte milé lidi, obklopí vás láska a zamrazí zvláštní vibrace. Tak zpívá o severokalifornském městě Scott McKenzie ve světoznámé písni, která se stala hymnou hnutí Hippies. Od šedesátých let se toho příliš nezměnilo.

Hnutí HippiesZdroj: dvealice.blog.cz/1105/moda-hippies

Ano, vyrostla tady skupinka mrakodrapů, z alcatrazké věznice se stala historická památka, ale jinak město stále dýchá Létem lásky. Během prázdnin roku 1967 se v San Francisku shromažďovali studenti univerzit i středních škol a uvolněným stylem života protestovali proti násilí a válkám. Hlavním podnětem byla už tři roky trvající válka ve Vietnamu. Symbolem Léta lásky se staly drogy, nespoutaný sex a rocková hudba vycházející z užívání halucinogenů.

O divokých večírcích květinových dětí psaly noviny po celých Státech a do čtvrti Haight se začaly sjíždět davy nadšenců. Přeplněné město nestačilo pohlcovat nápory lidí, začalo se rozmáhat bezdomovectví, hlad, narůstat problémy s drogami a kriminalitou. V říjnu proto bylo ceremoniálem nazvaným Smrt Hippies léto lásky ukončeno. Původní členové sice vyzvali příznivce, ať zůstanou ve svých městech, ale nabádali je, ať květinovou revoluci šíří dál.

Čtvrť Haight žije dál. Dodnes se v jejích ulicích a nezávislých barech pohybují lidé s jasnou představou o životě. Svá těla nechávají tetovat v místních salonech, batikovaná trika či odvážnější modely nakupují ve stylových buticích, v rozmanitých rytmech se vlní v přilehlých klubech. Na ulicích se tu dá koupit marihuana, v hudebninách zase nahrávky či plakáty Jima Morrisona nebo Janis Joplin. Estetickým zážitkem jsou vedle lidí i dřevěné domy viktoriánského stylu s pomalovanými průčelími.

Zlatá brána, prudké kopce a pocta hasičům

San Francisco ale nejsou jen hippies. Kromě ikonického Golden Gate Bridge se v zálivu, asi patnáct minut lodí od pevniny, nachází ostrov s pevností Alcatraz, která v letech 1934 až 1963 fungovala jako střežená federální věznice. Pobýval tu proslulý mafián Al Capone nebo bankovní lupič Floyd Hamilton, který byl komplicem Bonnie a Clyda.

Do prudkých sanfranciských kopců se šplhají dřevěné tramvaje, které dole ručně přetáčejí najatí chlapíci. Turisté obsypávají jednovozové soupravy ze všech stran a krásné historické tramvaje si musejí do kopce pomáhat lany napnutými mezi kolejemi.

Zážitkem je i návštěva místního China Town, které je největší čínskou čtvrtí mimo Asii. V pestrobarevných  pagododových stavbách se dají koupit hotová jídla i jednotlivé přísady, nákladné kroje i laciná trička pro turisty. Milí Číňané jsou připraveni na smlouvání a každému ušijí slevu na míru.

Za návštěvu stojí i bílá Coit Tower postavená ve stylu art deco. Věž nechala postavit významná občanka Lillie Hitchcock Coit jako poctu hasičům, kteří jí jako dítěti zachránili život. Z kruhového vršku, který jako symbol San Francisca označil ve svém románu Na cestě bítník Jack Kerouac, je dechberoucí výhled na celé město.

Do San Francisca za dobrotami

Osobitý je i místní přístav. V malých obchůdcích shromážděných hlavně na známém Molu 39 se dají koupit suvenýry i tradiční pochoutky. My jsme ochutnali krevetovou polévku, která se podává ve vydlabaném bochníku chleba. V přístavu kotví mnoho historických křižníků, turisty ale přitahuje také troubení živočišného rázu. Na dřevěných vorech se usídlila stáda lachtanů a samci si výraznými zvuky chrání své samičky.

Parádním závěrem dne je hned po Golden Gate Bridge za západu slunce večeře v nejlepší burgrárně ve městě. Nachází se na Columbus Street nedaleko zlatého mostu a jmenuje se BurgerMeister. Vedle masa (nebo vegetariánské náhražky) tu do burgru přidávají takřka všechno, na co si mlsný jazýček vzpomene. Opečené jalapeňos, grilované žampiony, avokádo, slaninu nebo švýcarský sýr. Po půllibrovém kusu masa a shaku, na které se tato franšízová restaurace také zaměřuje, musí člověk ještě chvíli zůstat.

Chladné sanfranciské večery se ale k trávení božských pochoutek skvěle hodí. Americké velkoměsto, kde místo mrakodrapů vystupuje do popředí nostalgická atmosféra, se dá projít za den. Je to ale jen ochutnávka, která si říká o další nášup. Příště jen posedávat na lavičkách, poslouchat moře, pozorovat lodě a směsici osobitých lidí.

Jistojistě se kolem mihne dívka ve splývavé sukni a květinami ve vlasech. Možná květiny do vlasů zaplete i vám.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Štefánková | neděle 30.10.2011 21:42 | karma článku: 10,12 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Aneta Štefánková

Zážitek jako z filmu: Projeli jsme kalifornskou jedničku

O dálnici číslo jedna se říká, že je nejkrásnější silnicí v Americe. Něco na tom bude. Až na krátké výjimky lemuje pobřeží Pacifiku a okouzlující je zejména v oblasti národní rezervace Big Sur. My jsme ji projeli celou od Los Angeles po San Francisco a viděli jsme toho plno. Neúnavné surfaře, podivná zvířata, magické útesy i krásná pobřežní města.

19.10.2011 v 20:06 | Karma: 14,23 | Přečteno: 1380x | Cestování

Aneta Štefánková

San Diego: Kempování na pláži, letadlová loď a ochutnávka Mexika

Z Los Angeles jsme vyrazili na jih. Trochu jsme to po cestě roztočili v outletech s oblečením, tedy hlavně mužská polovička, a dojeli jsme na kraj San Diega. Po cestě v horkém počasí jsme to zapíchli v surfařském kempu přímo na pláži. Vyhládlí jsme si to namířili z auta přímo do místní hospůdky, objednali si quesadillu a tortillu a posadili se na lavici k dlouhému stolu.

19.10.2011 v 0:15 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1001x | Cestování

Aneta Štefánková

Los Angeles: Rozlehlé monstrum, kde hipíci a Pamely ještě nevymřeli

Město andělů bylo naší první zastávkou v Kalifornii. Plavčíkování jsem zapíchla na Labor Day (první pondělí v září) a přivítala svého Michala. Po několika dnech v New Yorku, kde jsme kromě objevování manhattanských zákoutí naháněli kurýra s přítelovým ztraceným kufrem, jsme vyrazili na západní pobřeží.

29.9.2011 v 14:22 | Karma: 16,93 | Přečteno: 2090x | Diskuse| Cestování

Aneta Štefánková

Nezapomenutelný zážitek: návštěva v království Jehovistů

Asi před čtyřmi týdny jsem se seznámila s Tracey. Devatenáctiletou Haiťankou, která se ale narodila v New Yorku, takže je vlastně Američanka. A ještě něco. Vyznává učení Svědků Jehovových.

4.8.2011 v 16:25 | Karma: 19,61 | Přečteno: 2611x | Diskuse| Společnost

Aneta Štefánková

Nehoda na schodech aneb jak to chodí u amerického zubaře

Levý horní přední zub jsem si urazila, když jsem vynášela kolo do apartmánu v druhém patře. Z rozkousnutého rtu mi sršela krev a zbytek zubu se povaloval na jazyku. Byl tedy nejvyšší čas poohlédnout se po službách amerických zubařů.

23.7.2011 v 17:00 | Karma: 22,24 | Přečteno: 3106x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2053x
Studuji třetí ročník pražské žurnalistiky. Kromě psaní, hudby, toulání se po Praze, posedávání v kavárničkách, miluji cestování.

Seznam rubrik