V San Francisku to stále voní květinami, žijí tu ale i lachtani

Buďte si jisti, že až přijdete do San Francisca, do vlasů si zapletete květiny. Potkáte milé lidi, obklopí vás láska a zamrazí zvláštní vibrace. Tak zpívá o severokalifornském městě Scott McKenzie ve světoznámé písni, která se stala hymnou hnutí Hippies. Od šedesátých let se toho příliš nezměnilo.

Hnutí HippiesZdroj: dvealice.blog.cz/1105/moda-hippies

Ano, vyrostla tady skupinka mrakodrapů, z alcatrazké věznice se stala historická památka, ale jinak město stále dýchá Létem lásky. Během prázdnin roku 1967 se v San Francisku shromažďovali studenti univerzit i středních škol a uvolněným stylem života protestovali proti násilí a válkám. Hlavním podnětem byla už tři roky trvající válka ve Vietnamu. Symbolem Léta lásky se staly drogy, nespoutaný sex a rocková hudba vycházející z užívání halucinogenů.

O divokých večírcích květinových dětí psaly noviny po celých Státech a do čtvrti Haight se začaly sjíždět davy nadšenců. Přeplněné město nestačilo pohlcovat nápory lidí, začalo se rozmáhat bezdomovectví, hlad, narůstat problémy s drogami a kriminalitou. V říjnu proto bylo ceremoniálem nazvaným Smrt Hippies léto lásky ukončeno. Původní členové sice vyzvali příznivce, ať zůstanou ve svých městech, ale nabádali je, ať květinovou revoluci šíří dál.

Čtvrť Haight žije dál. Dodnes se v jejích ulicích a nezávislých barech pohybují lidé s jasnou představou o životě. Svá těla nechávají tetovat v místních salonech, batikovaná trika či odvážnější modely nakupují ve stylových buticích, v rozmanitých rytmech se vlní v přilehlých klubech. Na ulicích se tu dá koupit marihuana, v hudebninách zase nahrávky či plakáty Jima Morrisona nebo Janis Joplin. Estetickým zážitkem jsou vedle lidí i dřevěné domy viktoriánského stylu s pomalovanými průčelími.

Zlatá brána, prudké kopce a pocta hasičům

San Francisco ale nejsou jen hippies. Kromě ikonického Golden Gate Bridge se v zálivu, asi patnáct minut lodí od pevniny, nachází ostrov s pevností Alcatraz, která v letech 1934 až 1963 fungovala jako střežená federální věznice. Pobýval tu proslulý mafián Al Capone nebo bankovní lupič Floyd Hamilton, který byl komplicem Bonnie a Clyda.

Do prudkých sanfranciských kopců se šplhají dřevěné tramvaje, které dole ručně přetáčejí najatí chlapíci. Turisté obsypávají jednovozové soupravy ze všech stran a krásné historické tramvaje si musejí do kopce pomáhat lany napnutými mezi kolejemi.

Zážitkem je i návštěva místního China Town, které je největší čínskou čtvrtí mimo Asii. V pestrobarevných  pagododových stavbách se dají koupit hotová jídla i jednotlivé přísady, nákladné kroje i laciná trička pro turisty. Milí Číňané jsou připraveni na smlouvání a každému ušijí slevu na míru.

Za návštěvu stojí i bílá Coit Tower postavená ve stylu art deco. Věž nechala postavit významná občanka Lillie Hitchcock Coit jako poctu hasičům, kteří jí jako dítěti zachránili život. Z kruhového vršku, který jako symbol San Francisca označil ve svém románu Na cestě bítník Jack Kerouac, je dechberoucí výhled na celé město.

Do San Francisca za dobrotami

Osobitý je i místní přístav. V malých obchůdcích shromážděných hlavně na známém Molu 39 se dají koupit suvenýry i tradiční pochoutky. My jsme ochutnali krevetovou polévku, která se podává ve vydlabaném bochníku chleba. V přístavu kotví mnoho historických křižníků, turisty ale přitahuje také troubení živočišného rázu. Na dřevěných vorech se usídlila stáda lachtanů a samci si výraznými zvuky chrání své samičky.

Parádním závěrem dne je hned po Golden Gate Bridge za západu slunce večeře v nejlepší burgrárně ve městě. Nachází se na Columbus Street nedaleko zlatého mostu a jmenuje se BurgerMeister. Vedle masa (nebo vegetariánské náhražky) tu do burgru přidávají takřka všechno, na co si mlsný jazýček vzpomene. Opečené jalapeňos, grilované žampiony, avokádo, slaninu nebo švýcarský sýr. Po půllibrovém kusu masa a shaku, na které se tato franšízová restaurace také zaměřuje, musí člověk ještě chvíli zůstat.

Chladné sanfranciské večery se ale k trávení božských pochoutek skvěle hodí. Americké velkoměsto, kde místo mrakodrapů vystupuje do popředí nostalgická atmosféra, se dá projít za den. Je to ale jen ochutnávka, která si říká o další nášup. Příště jen posedávat na lavičkách, poslouchat moře, pozorovat lodě a směsici osobitých lidí.

Jistojistě se kolem mihne dívka ve splývavé sukni a květinami ve vlasech. Možná květiny do vlasů zaplete i vám.

Autor: Aneta Štefánková | neděle 30.10.2011 21:42 | karma článku: 10,12 | přečteno: 1139x