Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezapomenutelný zážitek: návštěva v království Jehovistů

Asi před čtyřmi týdny jsem se seznámila s Tracey. Devatenáctiletou Haiťankou, která se ale narodila v New Yorku, takže je vlastně Američanka. A ještě něco. Vyznává učení Svědků Jehovových.

Prádelna v Pattersonu, sídle Svědků Jehovových

Ano. Když jsem to uslyšela poprvé, skoro mi naskočily pupínky, představila jsem si umašněné ženy nabízející v pražském metru Strážnou věž, a naše přátelství kvůli náboženským důvodům málem skončilo. Snadno se podléhá předsudkům o šílené sektě, když o ní člověk nic neví a odráží se od negativního vnímání, se kterým je v Česku spojena.

Jenže Tracey nevypadá umaštěně, ani nenosí divné oblečení. Chová se jako normální holka, a dokud se nezmínila o svém vyznání, docela dobře jsme si rozuměly. Studuje animaci na univerzitě ve Filadelfii, je přátelská, zvídavá, poslouchá stejnou hudbu jako já. Proč nebýt tolerantní, když se lišíme „jenom“ ve vyznání? Nebráním se novým věcem a tohle pro mě byla výzva.

Ještě předtím, než jsem se dozvěděla tu velkou novinu, jsme se s Tracey domlouvaly na společném výletě. Plánovaly jsme vyrazit na pláž nebo na nákupy, až budu mít den volna. Sama totiž kromě brigády v místním grafickém studiu nemá o prázdninách příliš co dělat. Zvědavost a vidina laciného způsobu, jak se dostat někam mimo Middletown, mě přesvědčily a já kývla. Přidala se k nám i Traceyina maminka, která měla ve čtvrtek také den volna, a cíl byl jasný – pláž u Atlantiku v New Jersey. Cesta měla podle Googlu trvat tři hodiny, proto Haiťanky přemýšlely, kde ještě se zastavit po cestě. Neradily se dlouho a nabídly mi prohlídku komplexu Patterson, který je jedním ze tří největších sídel Svědků Jehovových na světě.

Večer před odjezdem jsem sjížděla weby náboženské skupiny, která má u nás pověst vlezlých individuí vnucujících lidem venku i v bytech svoje přesvědčení. Já jsem navíc věděla to, že odmítají krevní transfúzi. Víc nic moc. Rychlým prosvištěním stránek jsem se dozvěděla, že skutečně velmi sázejí na misijní činnost, jejich víra se odráží od bible, Boží jméno je Jehova, vedle krevní transfuze odsuzují války (muži například odmítají vstupovat do vojenské služby), věří na armagedon, po němž nastanou dokonalé životní podmínky, a přesný počet vyvolených se dostane do nebe a bude vládnout s Kristem.

Do Pattersonu jsme přijeli přesně v jedenáct. Spolu s dalšími osmi lidmi se nás ujal průvodce v černém kvádru a po schodech nás svižně vedl za prvního patra hlavní budovy. Patterson totiž vypadá jako malé městečko – skládá se z osmadvaceti budov obsahujících školy, kanceláře, obytné domy a zázemí pro služby. Službami myslím prádelnu, čistírnu oděvů, kuchyň a dílny pro správce areálu. Jako jedna velká rodina tu bydlí třináct set lidí – oddaných vyznavačů učení. Splňují tak zásadu „Křesťan musí zůstávat oddělen od světa.“ Ráno se sejdou v jídelně na společnou modlitbu a snídani, pak se rozcházejí za prací. Někteří připravují v obrovské kuchyni oběd a večeři pro ostatní, jiní perou, učí se nebo se starají o to, aby vše v areálu fungovalo, jak má. Ve volných chvílích by členové rodiny měli sami i společně studovat bibli.

Během prohlídky jsme potkávali místní obyvatele a viděli je při běžných činnostech. Prosklenou stěnou jsme mohli nahlédnout do prádelny, kde se na nás usmívali vesměs mladí lidé. V mysli mi utkvěl hlavně namakaný sympaťák něco přes dvacet, o kterém bych se opravdu ráda dozvěděla, co ho do komunitního života přivedlo. Celkově na mě jejich soužití působilo velmi harmonicky, klidně, pozitivně.

Součástí komplexu Patterson je i umělecké oddělení, kde vznikají obrázky do jehovistických publikací a filmů. Na nich si podle všeho Svědkové zakládají skutečně hodně. Ve státě New York se vedle Pattersonu nachází ještě podobně velká centra v Brooklynu a Wallkillu. Odsud se šíří časopisy, knihy, filmy a propagační materiály do celého světa. Mají vlastní tiskárnu, perfektně vybavená grafická i filmová studia. Své produkty překládají do čtyř set jazyků a patnácti znakových řečí pro neslyšící. Jejich učení je tak dostupné takřka pro každého.

V Pattersonu je možné absolvovat i pětiměsíční výukový program pro misionářskou činnost. Účastníci pak vyjíždějí do celého světa, aby pomáhali šířit víru.

Po hodinové prohlídce jsem stále nevycházela z údivu, že je něco takového možné. Ti lidé věří, že jednou přijde ideální svět, ale nechtějí čekat, tak si ho vytvořili už teď. Takový malý dokonalý svět plný radosti a vzájemné lásky. Možná to byl jen záměrně vyvolaný dojem pro turisty. Co se skutečně děje za zdmi, to se nedozvíme.

Patterson funguje už dvacet sedm let. Jeho budovy jsou ale jako nové. Plně klimatizované, moderně vybavené, na stěnách visí plastické obrazy s biblickou tematikou, ale také plazmové televize s osvětovým videem. Takhle velkoryse řešenou budovu nevídám každý den. Když se ptám Tracey, kde na všechno berou peníze, odpoví jednoduše: z příspěvků.

„Aha, sektářské příspěvky,“ pomyslím si v duchu.

„Naše církev nikoho nenutí dávat dary. Každý dá tolik, kolik cítí, že chce dát. A je vidět, že lidé cítí hodně,“ vytuší moji pochybnost Tracey a dívá se ke zkosenému stropu. Stále se ale jemně usmívá a je ráda, když se zeptám na další podrobnosti.

Moje jehovistická zkušenost trvala asi hodinu a půl, k utvoření základního povědomí mi to ale stačilo. Předpokládám, že kdyby se jednalo o zvrácenou sektu, dělali by se mnou její příslušníci něco jiného. Místní mě pouze (zdarma) provedli, nechali nahlédnout do života a pak zase odejít. Ani jedinkrát se nezajímali o moje vyznání, nesnažili se mě k ničemu přesvědčovat. Nikde jsem se neregistovala, nezapisovala kontakt, ba ani jméno. Místní se na mě mile usmívali a nechávali moje myšlenky plynout.

Když jsme areál Watchtower vystavěný na odlehlém místě uprostřed krásné kopcovité přírody opouštěli, měla jsem myšlenek a otázek skutečně plnou hlavu. Byla jsem ráda, že jsem se přes počáteční pochybnosti přenesla a nechala si ukázat něco dosud neviděného. Jehovistka se ze mě určitě nestane, ale po této návštěvě jsem se utvrdila v tom, že by si člověk neměl zatarasovat cestu k novým věcem jen kvůli předsudkům. Měl by si zachovat zdravý rozum, ale také otevřený přístup k neznámému. Jen na základě vlastní zkušenosti si totiž může nejlépe utřídit dojmy a utvořit si vlastní, prožitkem upevněný, názor.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Štefánková | čtvrtek 4.8.2011 16:25 | karma článku: 19,61 | přečteno: 2611x
  • Další články autora

Aneta Štefánková

V San Francisku to stále voní květinami, žijí tu ale i lachtani

Buďte si jisti, že až přijdete do San Francisca, do vlasů si zapletete květiny. Potkáte milé lidi, obklopí vás láska a zamrazí zvláštní vibrace. Tak zpívá o severokalifornském městě Scott McKenzie ve světoznámé písni, která se stala hymnou hnutí Hippies. Od šedesátých let se toho příliš nezměnilo.

30.10.2011 v 21:42 | Karma: 10,12 | Přečteno: 1139x | Cestování

Aneta Štefánková

Zážitek jako z filmu: Projeli jsme kalifornskou jedničku

O dálnici číslo jedna se říká, že je nejkrásnější silnicí v Americe. Něco na tom bude. Až na krátké výjimky lemuje pobřeží Pacifiku a okouzlující je zejména v oblasti národní rezervace Big Sur. My jsme ji projeli celou od Los Angeles po San Francisco a viděli jsme toho plno. Neúnavné surfaře, podivná zvířata, magické útesy i krásná pobřežní města.

19.10.2011 v 20:06 | Karma: 14,23 | Přečteno: 1380x | Cestování

Aneta Štefánková

San Diego: Kempování na pláži, letadlová loď a ochutnávka Mexika

Z Los Angeles jsme vyrazili na jih. Trochu jsme to po cestě roztočili v outletech s oblečením, tedy hlavně mužská polovička, a dojeli jsme na kraj San Diega. Po cestě v horkém počasí jsme to zapíchli v surfařském kempu přímo na pláži. Vyhládlí jsme si to namířili z auta přímo do místní hospůdky, objednali si quesadillu a tortillu a posadili se na lavici k dlouhému stolu.

19.10.2011 v 0:15 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1001x | Cestování

Aneta Štefánková

Los Angeles: Rozlehlé monstrum, kde hipíci a Pamely ještě nevymřeli

Město andělů bylo naší první zastávkou v Kalifornii. Plavčíkování jsem zapíchla na Labor Day (první pondělí v září) a přivítala svého Michala. Po několika dnech v New Yorku, kde jsme kromě objevování manhattanských zákoutí naháněli kurýra s přítelovým ztraceným kufrem, jsme vyrazili na západní pobřeží.

29.9.2011 v 14:22 | Karma: 16,93 | Přečteno: 2090x | Diskuse| Cestování

Aneta Štefánková

Nehoda na schodech aneb jak to chodí u amerického zubaře

Levý horní přední zub jsem si urazila, když jsem vynášela kolo do apartmánu v druhém patře. Z rozkousnutého rtu mi sršela krev a zbytek zubu se povaloval na jazyku. Byl tedy nejvyšší čas poohlédnout se po službách amerických zubařů.

23.7.2011 v 17:00 | Karma: 22,24 | Přečteno: 3106x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2053x
Studuji třetí ročník pražské žurnalistiky. Kromě psaní, hudby, toulání se po Praze, posedávání v kavárničkách, miluji cestování.

Seznam rubrik