Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se (ne)ztratila v New Yorku

Na Manhattanu se ztratit nedá, píše se ve všech turistických průvodcích. Ulice jsou tu očíslované a uspořádané do přehledné mřížky, od východu na západ se jmenují Streets, od severu na jih Avenues. Jedinou výjimkou je dlouhatánská Broadway, která se táhne od jižního cípu Manhattanu příčně na sever, kde opouští město. Já jsem se tam přesto ztratila.

Tedy ne že bych zabloudila. Spíše mě pohltila živoucí směsice troubících aut, pouličních umělců, uhlazených byznysmenů, prodavačů jídla a všudypřítomného rámusu. Tak různorodé, barevné a pulsující místo jsem ještě neviděla. New York není město, to je samostatná planeta.

Byla jsem tam vlastně podruhé, první zastávku jsem si dopřála cestou z letiště do Middletownu. Dynamické Times Square mi už tehdy správně napovědělo, o co v tomhle městě běží. Čtrnáct dní v práci jsem se těšila, až se tam znovu podívám.

Vypravila jsem se sama, protože volno si s ostatními plavčíky střídáme. Do víru běžného newyorského dne mě vyplivlo největší autobusové nádraží Port Authority něco po desáté. Dusným letním dopolednem jsem si to štrádovala směrem k Penn Station, kde jsem nasedla na metro a popojela na Canal Street. Tady podle bedekru začínala čtyřhodinová trasa po spodním Manhattanu.

Výchozím bodem byla City Hall, tedy místní radnice. V přilehlém parčíku jsem si musela sednout na lavičku a v duchu si říct: „Ano, jsem v New Yorku.“ Tohle město totiž dobře zná i ten, kdo tu nikdy nebyl – z filmů, novin, televize. Pro mě znamenalo něco tak magického, že jsem skoro pochybovala, že existuje. A teď jsem před sebou měla den, během kterého jsem si všechna známá místa mohla dát do souvislostí.

Ohromily mě mrakodrapy na spodním Manhattanu, mezi nimi ten nejstarší ve městě - novogoticky zdobená Woolsworth Building. Dojala mě vzpomínková expozice na newyorská dvojčata. Překvapilo mě finanční centrum Battery Park City vybudované na zemině vyvezené v sedmdesátých letech právě kvůli stavbě Světového obchodního centra. Rozesmálo mě pestrobarevné piáno, na které si v parčíku u radnice mohl zahrát každý kolemjdoucí. Rozmlsaly vůně pokrmů mnoha kuchyní, které se tu připravují přímo na ulici. Vcucly rušné ulice a uklidnily svěží parky u řeky Hudson. Jako z učebnice mi připadal pohled na Sochu svobody, Brooklyne Bridge nebo burzu na Wall Street.

Cesta po notoricky známých místech je téměř vyšlapaná, stačí se držet davu a turista uvidí vše důležité. Základní trasu podle průvodce jsem prošla rychleji, do večera zbývalo ještě několik hodin, tak jsem se vydala dál po své trase. Kousek za brooklynským mostem jsem vešla do čínské čtvrti. Na domech visely čínské nápisy, v ulicích převažovali Číňané. Celkem jich tu žije prý 150 tisíc. Přímo na chodnících se prodávala čerstvá zelenina, tradiční porcelán, ale také něco, co jsem rozhodně vidět nechtěla. Živá štěňata.

Na China Town plynule navázala Little Italy, která ale rozhodně nebyla tak osobitá. V ulicích voněla pizza, sem tam zaznívala italština či zasvítil pánský klub, ale bylo znát, že malou Itálii asijská čtvrť pozvolna pohlcuje. Přešla jsem Broadway a ocitla se zase v jiném světě. V Greenwich Village, ve čtvrti bohémů, divadel a galerií, kde se vyjímají cihlové domy anglického stylu. Po ulicích chodili umělci v ulítlých modelech, na kraji vodotrysku uprostřed Washington Square zase posedávali malíři a básníci zahledění do dálky.

Připadala jsem si, jako bych za jediný den prošla hned několik měst. Žádné místo mi nepřipadalo lepší než druhé, všechno dohromady tvořilo naprosto unikátní a nenapodobitelnou kombinaci.

Na Port Authority jsem potkala Phila ze Sutton Hillu, který pracuje pro místní autobusové linky. Ze samé radosti mi domluvil u řidiče, aby mě vysadil skoro před domem. S mnoha mílemi v nohou jsem to skutečně ocenila. V New Yorku jsem se tedy neztratila, ale naopak někoho našla. Jak je ten svět malý.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aneta Štefánková | pátek 24.6.2011 19:45 | karma článku: 17,80 | přečteno: 1637x
  • Další články autora

Aneta Štefánková

V San Francisku to stále voní květinami, žijí tu ale i lachtani

Buďte si jisti, že až přijdete do San Francisca, do vlasů si zapletete květiny. Potkáte milé lidi, obklopí vás láska a zamrazí zvláštní vibrace. Tak zpívá o severokalifornském městě Scott McKenzie ve světoznámé písni, která se stala hymnou hnutí Hippies. Od šedesátých let se toho příliš nezměnilo.

30.10.2011 v 21:42 | Karma: 10,12 | Přečteno: 1139x | Cestování

Aneta Štefánková

Zážitek jako z filmu: Projeli jsme kalifornskou jedničku

O dálnici číslo jedna se říká, že je nejkrásnější silnicí v Americe. Něco na tom bude. Až na krátké výjimky lemuje pobřeží Pacifiku a okouzlující je zejména v oblasti národní rezervace Big Sur. My jsme ji projeli celou od Los Angeles po San Francisco a viděli jsme toho plno. Neúnavné surfaře, podivná zvířata, magické útesy i krásná pobřežní města.

19.10.2011 v 20:06 | Karma: 14,23 | Přečteno: 1380x | Cestování

Aneta Štefánková

San Diego: Kempování na pláži, letadlová loď a ochutnávka Mexika

Z Los Angeles jsme vyrazili na jih. Trochu jsme to po cestě roztočili v outletech s oblečením, tedy hlavně mužská polovička, a dojeli jsme na kraj San Diega. Po cestě v horkém počasí jsme to zapíchli v surfařském kempu přímo na pláži. Vyhládlí jsme si to namířili z auta přímo do místní hospůdky, objednali si quesadillu a tortillu a posadili se na lavici k dlouhému stolu.

19.10.2011 v 0:15 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1001x | Cestování

Aneta Štefánková

Los Angeles: Rozlehlé monstrum, kde hipíci a Pamely ještě nevymřeli

Město andělů bylo naší první zastávkou v Kalifornii. Plavčíkování jsem zapíchla na Labor Day (první pondělí v září) a přivítala svého Michala. Po několika dnech v New Yorku, kde jsme kromě objevování manhattanských zákoutí naháněli kurýra s přítelovým ztraceným kufrem, jsme vyrazili na západní pobřeží.

29.9.2011 v 14:22 | Karma: 16,93 | Přečteno: 2090x | Diskuse| Cestování

Aneta Štefánková

Nezapomenutelný zážitek: návštěva v království Jehovistů

Asi před čtyřmi týdny jsem se seznámila s Tracey. Devatenáctiletou Haiťankou, která se ale narodila v New Yorku, takže je vlastně Američanka. A ještě něco. Vyznává učení Svědků Jehovových.

4.8.2011 v 16:25 | Karma: 19,61 | Přečteno: 2611x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2053x
Studuji třetí ročník pražské žurnalistiky. Kromě psaní, hudby, toulání se po Praze, posedávání v kavárničkách, miluji cestování.

Seznam rubrik