Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krize přináší velkou výzvu a šanci na pokrok ve školství

Ministerstvo školství má v tuto chvíli jedinečnou šanci na to, aby dalo impulz, jak náš vzdělávací systém výrazně modernizovat. Činí sice mnohé kroky, které pozitivní vztah mezi ním a učiteli narušují, ale stále má ještě...

Vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé, vážený pane ministře,
jak jistě víte ze své praxe, každá krize přináší nejen temné období, ale zároveň je velkou výzvou a šancí pro pokrok. Doba koronavirová nám přinesla v březnu tohoto roku nejen zmíněnou krizi, ale jednoznačně ukázala, že vzdělávání na tom není tak špatně, jak někteří „odborníci“ přednášejí. Většina pedagogů se ponořila do nového systému výuky a během krátké doby se přeorientovala na výuku distanční. Ředitelé škol se chopili dirigentské taktovky a ladili své školní systémy tak, aby byly pro žáky co nejschůdnější.
Již delší dobu se ve školství diskutuje o tom, že RVP jsou příliš obsáhlé a že učební plány jsou neadekvátně nabobtnalé. Jakou asi může mít efektivitu vyučování pro žáky učebních oborů, když sedí v lavici od osmé hodiny ranní do šestnácté odpolední? Devět hodin v jeden den - tolik nepracují ani zaměstnanci.
Stejně tak nám distanční výuka ukazuje, kolik zbytečného času se při běžné výuce věnujeme bodům RVP, které nejsou zapotřebí. Diskutujme o tom, zda musíme všechny žáky učit vše. Zda je to nutný standard. Nebylo by daleko lepší přejít na systém rozvoje silných stránek našich žáků? Mnohé výzkumy ukazují, že takovýmto způsobem jsme schopni dosáhnout daleko větších posunů u jednotlivých žáků…
Ministerstvo školství má v tuto chvíli jedinečnou šanci na to, aby dalo impulz, jak náš vzdělávací systém výrazně modernizovat. Činí sice mnohé kroky, které pozitivní vztah mezi ním a učiteli narušují, ale stále má ještě většinu učitelů ochotných k reformě systému. Pokud však tento klíčový okamžik promrhá, bude to nejzásadnější chyba, jakou může udělat. Daleko zásadnější, než když mění manuály, nařízení a rozhodnutí o zpřístupňování škol. Bohužel si pan ministr a jeho podřízení vůbec neuvědomují, že svými rozhodnutími vrážejí klín mezi učitele a veřejnost. Že ač se učitelé a ředitelé snaží sebevíc vyhovět všem požadavkům, není prostě možné vyhovět všemu a všem. Nečekejme a jednejme.
Hlavní úlohou dne pro MŠMT je připravit úpravy Školského zákona, které by umožňovaly na ZŠ a SŠ distanční výuku. A nejen to. Pojďme zahájit diskusi o tom, zda je v době dnešní technické revoluce třeba, aby žáci seděli v lavicích 8-9 hodin denně. Zda je třeba, aby chodili do školy pět dní v týdnu. Nepřineslo by nám určité rozvolnění daleko vyšší efektivitu vzdělávacího procesu? Přikláněl bych se i k tomu, aby se výuka i v naší zemi daleko více propojila s praxí, aby žáci víc pracovali individuálně, ale i ve skupinách, a to nejen ve škole. Nechť se daleko více učí samostatnosti, odpovědnosti, ale i spolupráci. Ať pracují více na skutečných projektech. Možností je opravdu hodně, čeho se nedostává, je čas - dnes už není za pět minut dvanáct, je dvanáct. Je třeba zahájit diskuse se skutečnými učiteli ze škol a přípravy na změny. Je třeba využít stávající energii učitelů, kteří při distanční výuce pochopili, že můžeme vzdělávat žáky i jinak. Nevyužít tuto šanci by byla obrovská škoda.
Dalším závažným faktorem je, aby MŠMT cíleně pomohlo rozvoji distanční výuky technicky. Je třeba, aby neponechalo na pospas nejen učitele, ale zejména sociálně slabší rodiny. Koronavirus může přijít na podzim nebo kdykoli jindy. Může přijít i jinak problematická doba. Bylo by dobré se na taková období dobře připravit a zajistit srovnatelné vzdělávání pro všechny žáky. Například zakoupit chromebooky s připojením na internet pro určité procento žáků ročně a bezúplatně jim je pronajmout by byl tak marginální náklad pro státní rozpočet, že mě udivuje, že se touto myšlenkou vůbec nikdo nezabývá. Názory, aby tuto modernizaci financovali zřizovatelé škol či školy samy, nepovažuji za systémové. Aktivní musí být MŠMT. To ono je odpovědné za vzdělávání v naší zemi.
Nápadů na modernizaci vzdělávání je samozřejmě daleko více. Nepromarněme ten správný okamžik, pane ministře. Byla by to věčná škoda.
Přeji Vám všem krásné dny.

Autor: Štefan Klíma | pondělí 25.5.2020 20:06 | karma článku: 11,81 | přečteno: 163x
  • Další články autora

Štefan Klíma

Jen mimoň se diví, proč bude stávka ve školách

Vážení čtenáři, rodiče, žáci, studenti a ostatní, situace ve školství je opravdu alarmující. V diskusích a v novinových článcích létá řada polopravd a termínů, které nemusí být na první dobrou pochopitelné.

22.11.2023 v 18:32 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Už dost vyvolávání paniky ve školách

Vážení čtenáři, vážené paní učitelky, vážení kolegové učitelé. Rok se s rokem sešel a před pár hodinami zazvonily "zvony" na chodbách našich škol na dva měsíce naposledy.

1.7.2023 v 20:03 | Karma: 23,95 | Přečteno: 702x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Jak změnit přijímací řízení?

V souvislosti s letošními problémy, které provází přijímací řízení, již několik let promýšlím, že by bylo potřeba přepracovat současný systém celého přijímacího řízení. Kritiků je spousta, ale návrhů moc není.

18.5.2023 v 15:19 | Karma: 17,39 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rodiče, žáci – přijímací zkoušky a kvalita vzdělávání záleží i na vás

Vážení rodiče, kolegyně, kolegové, přišla chvíle, kdy musíme spojit své síly. Vždyť nám všem jde o budoucnost dětí! Jedině společný tlak může pomoci zlepšit situaci a budoucnost našich dětí!

17.5.2023 v 11:10 | Karma: 31,11 | Přečteno: 3387x | Diskuse| Politika

Štefan Klíma

Rozvrat a devastace vzdělávání 2023

?Vážení rodiče, maminky, tatínkové, tento článek je určen především vám. Věřím totiž, že vaším prvořadým cílem je co nejkvalitnější vzdělávání vašich dětí. Stejný cíl má i naprostá většina pracovníků škol. Jenže...

1.5.2023 v 9:19 | Karma: 45,13 | Přečteno: 9276x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2065x
Ředitel ISŠ a SPgŠ Mladá Boleslav, autor 5 učebnic - Vývojová psychologie pro učitele, Obecná psychologie pro učitele, Zeměpis cestovního ruchu...

Seznam rubrik