Závislý svět

ávislost je skloňovaná většinou v souvislosti s alkoholem, drogami, kouřením a hracími automaty. Ale pokud bychom chtěli charakterizovat dnešní dobu jedním slovem, byla by to určitě závislost.  

     V první řadě jsme všichni závislí na své práci. Ne, že bychom museli pracovat, jinak se dostaví absťák. Většina z nás má hypotéky, které nás vhání do pracovního kolotoče a nutí nás vymýšlet další způsoby jak vydělat. Stát má z toho daně. Je to jednoduchý způsob, jak přinutit lidi, aby pracovali. S bydlením souvisí spousta jiných výdajů, které doslova živí velké koncerny jako jsou ČEZ. Jsme závislí na spotřebičích, které nás obklopují. 

 

Ve svém omezeném volném čase máme spoustu možností. Samozřejmě, můžeme se oddávat alkoholu, drogám atd., ale většina pohodlné populace sedí u televize, která produkuje samé seriály. Nemusíte přepínat jen mezi ČT, Nova a Prima. Jsou všude. Že nekonečné seriály fungují, se můžete přesvědčit na každém kroku. Lidé se baví o Ordinaci, nebo jiném seriálu v práci, tramvajích, v restauracích, dokonce v telefonních rozhovorech. Denně jsem svědkem, jak přibývají příjmy všem operátorům. Je to téma rozhovorů obyčejných lidí, ale i různých zábavných pořadů, kde jsou zváni jejich herci. Kdo nezná o co v těchto seriálech jde, je tzv. „out“.

 

Další závislostí dnešní doby jsou počítačové hry a různé sociální sítě. Trávíme u PC spoustu času nejen v práci, ale i doma. Docela často jsem svědkem, jak má někdo problém s počítačem a tak nemůže nakrmit své slepice na virtuální farmě, nebo prodat vajíčka. Obvolávají své známé a starají se o neexistující slepice, nebo rybičky. Přitom existuje spousta zvířat, nebo lidí, o které se nemá kdo postarat. Pocit, když pomůžete někomu skutečnému, jako je pejsek v útulku, i kdybyste ho jen vyvenčili, je určitě jiný než krmení obrázků.

 

Dnes je venku krásně, snad se alespoň někdo přinutí jít jen tak ven a vychutnávat si pohled na oblohu a svět kolem nás.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Elena Stanková | pondělí 22.3.2010 10:58 | karma článku: 8,28 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Elena Stanková

Duch doby

8.5.2012 v 20:38 | Karma: 10,11

Elena Stanková

Krize

8.10.2011 v 22:16 | Karma: 14,47