Snaha imponovat krutostí je známka psychické nemoci - neuroticismu

Významná psychoanalytička Horneyová v knize Neurotická osobnost naší doby popisuje znaky neuroticismu. Jedním z nich je i vztah k sebeprosazení a k agresivitě. Neurotik může být i člověk, který se pokouší o obdiv svou krutostí.

Německo americká neo-psychoanalytička Karen Horneová (1885 - 1952) napsala v roce 1937 zajímavou knihu "Neurotická osobnost naší doby". V ní velmi citlivě charakterizuje neurotické chování.

Neurotika poznáme podle vztahu k následujícím oblastem:

 

  1. K darování a přijímání emocí – neurotik bývá velmi závislý na přijetí nebo odsouhlasení od druhých lidí, nevykonává své činnosti intrincisticky, zvnitřněně.
  2. Postoje vztahující se k sebehodnocení - neurotik nemá adekvátní sebevědomí, takže i krásný člověk si o sobě může myslet, že je ošklivý nebo chytrý člověk, že je hloupý. Zajímavé jsou podle Horneyové (2007) kompenzační mechanismy, např. sklony se předvádět (např. role šaška v třídním kolektivu), touha imponovat (penězi, drahými auty, krutostí v zločineckých skupinách)
  3. Postoje týkající se sebeprosazení – neurotici jsou podle Horneyové (2007) inhibovaní, když mají něco volit, být nějak aktivní
  4. Vztah k agresi – se projevuje podle Horneyové (2007) dvojím způsobem, jednak vyhýbáním se agresi, ale i přímou dominancí
  5. Vztah k sexualitě – sexualita není spontánní a opravdová, ale kompulzivní.

Z toho pro mě plyne, že lidi, kteří se pokouší ohromit svět svou brutalitou a agresivitou, můžeme v klidu označit za lidi, kteří trpí postojem k sebehodnocení - potřebují ke své spokojenosti být obdivováni za své kruté skutky. Jiní lidé dominují skrze velká auta nebo ježdění na dovolenou, tito lidé chtějí, aby se lidé třásli hrůzou před tím, co dělají.

Čili se na ně v klidu můžeme dívat jako na neurotiky.

PS: Nemám oprávnění někoho diagnostikovat, to je úloha klinického psychologa, který má k dispozici specializované testy. Mohu ale vyjádřit svůj názor na podkladu odborné literatury, v tomto případě významné neo-psychoanalytičky Karen Horneyové.

PPS: Tento text vznikl při vypracovávání seminární práce do kurzu Psychologie osobnosti.

Pramen: Horneyová, K. (2007). Neurotická osobnost naší doby (1st ed.). Portál.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislava Ševčíková | pátek 8.4.2022 8:52 | karma článku: 6,66 | přečteno: 230x