Představ si pozorovatele, někoho jako Bůh, může si vzít člověka a zabít ho?

Jedna 11-letá dívka se mě zeptala, co si myslím o tom, kdyby existoval člověk, pozorovatel, byl něco jako Bůh, a viděl, jak je lidstvo špatné, nepoučitelné, ničí přírodu... Může takový člověk vzít jiného a "zabít ho"?

Před velmi těžkou otázku mě postavila jedna dívka, která mě požádala, ať si představím velkou zaoceánskou loď, na které jsou lidé, kteří házejí odpadky do moře, čímž hynou mořští živočichové. A pak ať si představím jiného člověka, něco jako programátora, který umí hodně věcí, je jako Bůh, ale je pozorovatel, nevstupuje do toho procesu.

Co takový člověk má udělat, kdyby se stalo, že rupne nějaká část přívodu k plynu, může z toho davu špatných lidí, co ničí přírodu, vzít jednoho člověka, bez ohledu na to, jestli něco spáchal nebo ne. Protože když vezme jednoho z nich a ucpe jím tu díru v plynu, tak zachrání ty ostatní.

Pokoušela jsem se argumentovat, že k záchraně zvířátek máme několik systémů, jednak kapitán lodi může vyhlásit zákaz odhazování odpadků a nastavit pravidla sankcionování. Jednak někdo z lidí může vyburcovat ty ostatní a motivovat je k neodhazování odpadků, popř. k jejich sbírání. A může to být třeba milý pak programátor a pozorovatel.

Nestačilo to, chtěla jednoznačnou odpověď.

Pokoušela jsem se argumentovat etikou, např. Immanuel Kant říkal, že druhého člověka nemůžeme nikdy použít pouze jako prostředek, je vždy cílem.

Tzv.. zlaté pravidlo říká: Nedělej druhému to, co nechceš, aby druzí dělali tobě".

A Bible by řekla, že máš mít druhého člověka rád stejně jako sebe.

Z těchto důvodů je to špatně, vzít jen tak bez výběru nějakého člověka a "zaplácnout jím díru v plynu".

Moc hezky argumentovala, co by bylo, kdyby se k tomu přihlásil někdo dobrovolně, zda bychom ho neoslavovali jako hrdinu?

Protože apel na etické argumenty nepomáhaly, pokusila jsem se jít v úvahách dále a nyní se o tyto úvahy chci s vámi podělit.

Ok, tak když si dnes  i někdo  mohl myslet, že je eticky v pořádků použít druhého člvověka "jako prostředek" a zaplácnout jím díru v unikajícím plynu.. pojďme dál. Je eticky v pořádku vybrat si třeba nějakou rodinu, podpořit je k tomu, aby měli více dětí a pak si z té rodiny vybrat jedno dítě, aby bylo do důsledku dovedeno, že je to někdo náhodně vybraný, osobně snad nevinný. Prostě si takového nevinného člověka vychovávat od dětství? 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislava Ševčíková | neděle 2.1.2022 14:27 | karma článku: 4,76 | přečteno: 228x