Cui bono (komu to prospívá?) Sankce anebo vyklízení geopolitického prostoru?

Staré latinské přísloví říká, že z jednání musí mít člověk nějaký prospěch, materiální nebo jiný. Máme z vyklízení ruského prostoru prospěch (a nemyslím jen materiální)?

Západoevropské firmy opouštějí Rusko a ačkoli se hrdě dmeme pýchou, "jak jim to nandáváme," nějak si myslím, že se tu trošičku míjíme a pleteme.

Mám ráda pohled "out of the box", prostě zvenčí. Kdysi jsme se to učili na jednom semináři kreativity, dostali jsme za úkol spojit všechny tečky na určité ohraničené ploše čtverce čarami - a jediné možné řešení bylo, vyjet ze čtverce a začít kreslit někde jinde. Ruku na srdce, kolik z nás to napadne, "kreslit mimo" nebo umět se dívat jako někdo, kdo v kultuře nežije. Prostě, kdo se umí koukat "outside the box", je prozatím pokládán za kreativního.

Tak mě to naučili a já sice nejsem tak kreativní, a by mě to tehdy napadlo, ale zase si pamatuji a vím, že to není špatné umět. Tak to čas od času zkouším.

Co by viděl nezaujatý divák, když viděl doslova úprk z Afgánistánu a nyní i úprk, posilovaný hackerským hnutím Anonymous, aby západní firmy velmi rychle opustily Rusko. Připomeňme si, že Západ je charakteristický vývozem zboží a služeb, nikoli nerostů nebo základních nezpracovaných zemědělských výrobků. K vývozu je tedy připočtena cena práce západních lidí.

A nyní se ptám? Tím jim nějak uškodíme, když od nich odejdeme? Když tam nebudou (nebudu jmenovat), ale řetězce obchodů, kosmetiky, počítačů a elektroniky, rychlého občerstvení. Vždyť opuštěný trh v řádu týdnů nahradí čínské, indické, turecké a další firmy. No, mimochodme, já mám tzv. chudý "Jih" ráda a přeju jim, aby zbohatli, proč ne. Ale víme jistě, co děláme? 

Na mě opravdu působí jako vyklizení geopolitického území:

1. Odchod z Afgánistánu (kdybychom předem ochránili všechny naše tlumočníky a lidi se západním smýšlením, ok - proč se mám ale dozvídat, že mnoho tlumočníků západních států bylo zabito nebo jim hrozí smrt, že popravili afgánskou sportovkyni - jakože chtěla sportovat?)

2. Odchod z Ruska. Již bylo řečeno výše. A opravdu nejsem zastánce někde zůstat nebo nezůstat, jen si vzpomínám, když Češi chtěli vypovídat obchodní spolupráce s Čínou, protože se tam porušují lidská práva a my dostáváme vzkazy od "moderních otroků" napsané v botech či dětských hrách - tak bylo argumentováno, že sankce ničemu nepomohou a že je dobré držet trh.

Prosím, jsem pro zastavení porušování lidských práv, všemi deseti, nebojte. Budu i dobrovolničit, abych to dokázala. A nikdo tomu nedokázal zabránit, aby bylo ukončeno porušování lidských práv v Číně.

Jen se ptám, jestli sankce odejít z Ruska je sankcí opravdu pro ně, nebo pro "nás". Viz včerejší návštěva ministra Lavrova v Indii, s široce se usmívajícími tvářemi obou stran... :)

 

Teď si dovolím zašpásovat, ale on se snad ještě za nějaký čas odehraje převrat na Kubě a bude tam demokracie?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislava Ševčíková | pátek 1.4.2022 19:44 | karma článku: 25,64 | přečteno: 652x