Čínské thrillery 2: Čtvrtá oběť

Celkem by jich mělo být šest. Šest bezhlavých obětí, kterým život ukončí jedno přesné seknutí bronzovým mečem. Rituální vraždou právě zemřel čtvrtý muž.

Tentokrát však něco nesedí. Na první pohled vše vypadá jako obvykle, ale při bližším pohledu jsou tu rozdíly... Kdo a proč si pro své bližní vybral tento drastický způsob smrti? Je ona čtvrtá oběť klíčová? Kolik jich ještě bude následovat, než se detektivovi Li Jenovi a americké soudní lékařce Margaret Campbellové podaří přijít věci na kloub?

Čtvrtá oběť, druhý díl série čínských thrillerů, částečně navazuje na díl úvodní s názvem Pán ohně. Jejich autorem je Peter May, českým čtenářům i posluchačům audioknih dobře známý zejména díky trilogii Lewis, jež se těší velké popularitě. Celosvětový úspěch autora, pocházejícího z Glasgow, však odstartovaly právě čínské thrillery. Z celkem šesti dílů série si už tři můžete přečíst v češtině a díky OneHotBook první dva i poslechnout.

Li Jen a Margaret jsou hlavními postavami obou příběhů. Spalující lásku, kterou oba zahořeli v prvním díle, vystřídal bod mrazu. Jejich vztah byl na vyšších místech označen za nevhodný, a tak ho Li proti své vůli náhle ukončil. Margaret, která o Liho „domluvě“ s vedením nic neví, se tak s bolavým srdcem rozhoduje odjet zpět do Ameriky. Jelikož ji však požádali o pomoc v případě bezhlavých těl, odlet nakonec ještě odkládá. Po „domově“, Spojených státech amerických, se jí ani moc nestýská. Spíš se obává toho, jak bude moci spolupracovat s Li Jenem...

Čtvrtá oběť kromě milostné roviny hlavních protagonistů vypráví příběh o pomstě, na kterou si bylo třeba počkat desítky let. Vedle hlavní dějové linky se čtenář/posluchač dovídá mnohé z čínských reálií a historie, zejména pak z období čínské kulturní revoluce (v knize nazývané „Rudá“). Dozvíte se tak nejen o tom, co se dělo v tom kterém období (jaká zvěrstva!), ale také podrobnosti o terakotových válečnících, kteří hrají v příběhu důležitou roli, a o dolech, v nichž byl tento „osmý div světa“, jak je autor označuje, nalezen. Nadšence lékařské vědy určitě zaujme poměrně podrobný popis Margaretou vedené pitvy klíčové čtvrté oběti a velmi zajímavá jsou také dilemata jedné z vedlejších postav, spojená s politikou jednoho dítěte. Nevěřila bych, jak krutě se nejspíš některé matky, potažmo rodiče zachovali, když chtěli chlapce (a v Číně všichni chtějí chlapce), a narodilo se děvče...

Jaký je tedy příběh celkově? Je to dobrá detektivka z originálního prostředí. Já jsem příběh poslouchala jako audioknihu, a proto ho budu hodnotit z hlediska posluchače. Děj hezky plyne, neobsahuje zdlouhavé, nudné pasáže, dobře se poslouchá. Vyprávění sice obsahuje poměrně velké množství čínských názvů, které jsou pro nás trochu exotické, ale vzhledem k přiměřenému množství postav a opakujícím se místům děje nevzniká problém s orientací. S čím jsem se ale chvilku prala, byla někdy až příliš rychlá změna interpreta, a to zejména v případě rozmluv, kterých se účastnilo více osob než jen Li Jen a Margaret.

Postavám ve Čtvrté oběti svůj hlas propůjčili herci Jana Plodková a Martin Myšička. Pan Myšička, alespoň podle mých postřehů, namluvil více různých postav (a to i ženských) než paní Plodková. Kromě, pro mě někdy až příliš rychlého střídání (což je spíše záležitost režie) se jim ale nedá nic vytknout, svých rolí se zhostili dobře.

V samotném příběhu mi také trochu chyběla autentičnost. Je znát, že autor není Číňan, že o Číně jen vypráví, z jeho popisu necítím žádné osobní zkušenosti, prožitky. To však vůbec nebrání tomu, abyste si poslech užili. Možná je to pro nás, Evropany, takto dokonce stravitelnější. Jen mně chybí takový ten punc originality.

83 %

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Špetlíková | středa 2.11.2016 9:00 | karma článku: 11,30 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalské Neapole v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 442x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik