Čínské thrillery 2: Čtvrtá oběť

Celkem by jich mělo být šest. Šest bezhlavých obětí, kterým život ukončí jedno přesné seknutí bronzovým mečem. Rituální vraždou právě zemřel čtvrtý muž.

Tentokrát však něco nesedí. Na první pohled vše vypadá jako obvykle, ale při bližším pohledu jsou tu rozdíly... Kdo a proč si pro své bližní vybral tento drastický způsob smrti? Je ona čtvrtá oběť klíčová? Kolik jich ještě bude následovat, než se detektivovi Li Jenovi a americké soudní lékařce Margaret Campbellové podaří přijít věci na kloub?

Čtvrtá oběť, druhý díl série čínských thrillerů, částečně navazuje na díl úvodní s názvem Pán ohně. Jejich autorem je Peter May, českým čtenářům i posluchačům audioknih dobře známý zejména díky trilogii Lewis, jež se těší velké popularitě. Celosvětový úspěch autora, pocházejícího z Glasgow, však odstartovaly právě čínské thrillery. Z celkem šesti dílů série si už tři můžete přečíst v češtině a díky OneHotBook první dva i poslechnout.

Li Jen a Margaret jsou hlavními postavami obou příběhů. Spalující lásku, kterou oba zahořeli v prvním díle, vystřídal bod mrazu. Jejich vztah byl na vyšších místech označen za nevhodný, a tak ho Li proti své vůli náhle ukončil. Margaret, která o Liho „domluvě“ s vedením nic neví, se tak s bolavým srdcem rozhoduje odjet zpět do Ameriky. Jelikož ji však požádali o pomoc v případě bezhlavých těl, odlet nakonec ještě odkládá. Po „domově“, Spojených státech amerických, se jí ani moc nestýská. Spíš se obává toho, jak bude moci spolupracovat s Li Jenem...

Čtvrtá oběť kromě milostné roviny hlavních protagonistů vypráví příběh o pomstě, na kterou si bylo třeba počkat desítky let. Vedle hlavní dějové linky se čtenář/posluchač dovídá mnohé z čínských reálií a historie, zejména pak z období čínské kulturní revoluce (v knize nazývané „Rudá“). Dozvíte se tak nejen o tom, co se dělo v tom kterém období (jaká zvěrstva!), ale také podrobnosti o terakotových válečnících, kteří hrají v příběhu důležitou roli, a o dolech, v nichž byl tento „osmý div světa“, jak je autor označuje, nalezen. Nadšence lékařské vědy určitě zaujme poměrně podrobný popis Margaretou vedené pitvy klíčové čtvrté oběti a velmi zajímavá jsou také dilemata jedné z vedlejších postav, spojená s politikou jednoho dítěte. Nevěřila bych, jak krutě se nejspíš některé matky, potažmo rodiče zachovali, když chtěli chlapce (a v Číně všichni chtějí chlapce), a narodilo se děvče...

Jaký je tedy příběh celkově? Je to dobrá detektivka z originálního prostředí. Já jsem příběh poslouchala jako audioknihu, a proto ho budu hodnotit z hlediska posluchače. Děj hezky plyne, neobsahuje zdlouhavé, nudné pasáže, dobře se poslouchá. Vyprávění sice obsahuje poměrně velké množství čínských názvů, které jsou pro nás trochu exotické, ale vzhledem k přiměřenému množství postav a opakujícím se místům děje nevzniká problém s orientací. S čím jsem se ale chvilku prala, byla někdy až příliš rychlá změna interpreta, a to zejména v případě rozmluv, kterých se účastnilo více osob než jen Li Jen a Margaret.

Postavám ve Čtvrté oběti svůj hlas propůjčili herci Jana Plodková a Martin Myšička. Pan Myšička, alespoň podle mých postřehů, namluvil více různých postav (a to i ženských) než paní Plodková. Kromě, pro mě někdy až příliš rychlého střídání (což je spíše záležitost režie) se jim ale nedá nic vytknout, svých rolí se zhostili dobře.

V samotném příběhu mi také trochu chyběla autentičnost. Je znát, že autor není Číňan, že o Číně jen vypráví, z jeho popisu necítím žádné osobní zkušenosti, prožitky. To však vůbec nebrání tomu, abyste si poslech užili. Možná je to pro nás, Evropany, takto dokonce stravitelnější. Jen mně chybí takový ten punc originality.

83 %

Autor: Tereza Špetlíková | středa 2.11.2016 9:00 | karma článku: 11,30 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90