Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sčítání ovcí

Co pomůže s otázkou, kolik bude letos vlny? Sčítání ovcí. Co pomůže s otázkou, kolik peněz bude stát moci v následujících letech vyždímat z obyvatel? Sčítání lidu 2011.

Je to deset let a stát se opět hlásí o naše informace, resp informace o nás. V televizi běží už přes měsíc reklamy plné srdceryvných příkladů, proč je tak důležité sečíst ovce v ohrádce. Za nevyplnění hrozí desetitisícová pokuta, stejně tak za pouhé veřejné vyzývaní k bojkotu. Sčítání lidu je nejen absurdní, ale také nedůstojné. Je to další z projevů agrese a arogance státního aparátu. 
Tak především jak může stát vědět, že člověk nevyplní formulář, když onen formulář má být ředmětem vedoucím k zjištění jeho existence? Tedy alespoň název této akce >sčítání lidu< vytváří předpoklad, že není znám počet obyvatel, a tedy je potřeba je sečíst. Pokud by byl počet znám, pak by jakékoliv sčítání pozbylo smyslu. Stát samozřejmě ví, kolik zde žije obyvatel. Ví, kolik se narodí lidí a kolik jich zemře. Tedy název je absurdní, ale asi pro stát lepší, než nazvat tuto akci jako házení peněz z oken. 
Dále hrozí pokuta za nesprávně vyplněné údaje. To je další věc k zamyšlení. Stát tedy nesčítá, ale sbírá informace, přičemž ovšem on sám je schopen vyhodnotit, jaké informace jsou správné a jaké ne, a tedy na základě toho vyvodit důsledky, sankce či byrokratickou šikanu. Proč tedy tyto informace sbírá, když sám ví, jaké jsou správné a jaké ne? Toto se týká například informací o rodinném stavu či bydliště. Stát tyto informace dávno má (na základě nich pak ověřuje správnost vyplněných dotazníků), proč je tedy chce znovu? Stát má kompletní informace o územním plánu, o nemovitostech ze kterých se platí daně, podnikatelé vyplňují každoročně stohy dotěrných a nesmyslných dotazníků statistického úřadu. Nechť si tedy ty informace úřady předají, a neobtěžují lidi a s vyplňováním takových nesmyslů. 
Pokuta hrozí i za veřejné vyzývání k bojkotu. To je v rozporu s právy zaručenými listinou základních práv a sbvobod. Ta zaručuje svobodu projevu, pokud tento projev nepropaguje hnutí směřující k potlačení lidských práv a svobod. To samozřejmě vyzývání k bojkotu státní agrese není. 
Stát chystá akci, která je naprosto bezúčelná. Všechny informace na sčítacím formuláři nějakým způsobem stát dávno získal a jsou rozesety mezi jednotlivými úřady. Jediné co brání jejich předání je zákon, který snad není problém změnit, když nebyl probém vytvořit zcela nový zákon o sčítání lidu. Navíc tato akce bude státní rozpočet stát dvě a půl miliardy korun. To je v době, kdy je deficit rozpočtu 135 miliard a hrozila krize ve zdravotnictví kvůli právě stejné sumě, jaká byla vynaložena na organizaci sčítání lidu, naprosto nezodpovědné. 
To byla analýza utilitaristická. Teď k té, mě vlastní, libertariánské. Bude krátká. 
Sčítání, jak už bylo zmíněno, bude stát dvě a půl miliardy korun. Tedy stát nás okradl, jako ten loupežný pocestný, každého o 250 korun. A tyto peníze se chystá využít k dalšímu porušování přirozených práv obyvatel. Sčítací formulář obsahuje požadavky na uvedení osobních údajů, včetně sexuální orientace či vybavení domácnosti, do kterých nikomu nic není. Nejen že chce osobní informace, stát se je chystá vynutit agresí, sankcemi, šikanou a soudy. A z čeho je placena policie a soudy? Opět z nakradených peněz, ovšem na ty už si loupežný pocestný musel vzít přinejmenším sumku. 
Komu vlastně sčítání lidu slouží? Teď se nebavím o informacích, ale o samotné akci. Nepřínáší žádné nové poznatky, jde pouze o tunel státních prostředků státními úředníky. ČSÚ evidentně potřebuje vykázat činnost. Co je ovšem zvrácené, že ČSÚ zaštiťuje svoji činnost poptávkou soukromých subjektů po těchto informacích. ČSÚ tedy vykonává loupežnou, násilnou činnost pro soukromé subjekty. Kam jsme se to dostali? Pokud někdo chce informace, nechť si je zjistí sám. A ne porušováním přirozených práv obyvatel, ale dobrovolnou spoluprácí. Sčítání lidu je tunel nakradených peněz a obchod s protiprávně získanými informacemi. 
Vrcholná ukázka klientelismu státní správy a arogance moci.

 

Původní článek na libertas-blog

Autor: Ondřej Špalek | úterý 8.3.2011 1:00 | karma článku: 32,59 | přečteno: 2919x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

The Hill I Climb

Myslím si, že společnost kolem mě pod vlivem snahy neudělat chybný krok ztrácí schopnosti udělat správný krok. Že strach ze společenského odsouzení vede k všeobecné apatii vůči rozumu a racionalitě ...

31.3.2021 v 4:30 | Karma: 17,23 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Proč zakázat kouření v restauracích?

Již jednou jsem psal článek o tom, proč je zákaz kouření, dle mého, špatný. A napíši ho znovu. Proč ne. Během dvou let jsme se nepříjemně přiblížili hranici, kterou zákonodárci tentokrát možná opravdu překročí. Ke smůle hostinského, svobody, společnosti a možná i kuřáka.

28.8.2014 v 4:45 | Karma: 37,60 | Přečteno: 4762x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Zákaz kouření v restauracích - další zbytečná diskuse

Debata o kouření v restauracích se spolu s vyjádřením ministra Hegera opět dostala do medií a spolu s ní i notná dávka hlouposti, ignorace a pokrytectví. Tímto článkem bych rád vyvrátil resp. usměrnil některé z nich. Nejdříve bych rád podotkl, že debata o kouření v restauracích má dvě resp. tři roviny. Tou první je nekuřák, tou druhou kuřák a tou třetí je majitel. Asi nejhlasitější argumenty přicházejí od obhájců regulace (záměrně nepíši nekuřáků).

25.4.2012 v 2:34 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

I když slovo stání nemám rád, je třeba smířit se s objektivní realitou. Stát tu je, život otravuje a ještě dlouho otravovat bude. Mimo jiné regulace si vynucuje prostředek směny, jenž je každý na území daného státu pod pohrůžkou trestu nucen používat. Jedním takovým prostředkem směny je i Euro, momentálně v krizi kvůli nezodpovědným politikám vlád eurozóny. Snad jediným řešením, které současné europolitiky napadá, je to samé, co krizi způsobilo. Vytvořit ještě více dluhu a způsobit ješte více chybných strukturálních investic, než s tím předchozím.

17.12.2011 v 22:50 | Karma: 19,85 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Špalek

Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

Málokdo dokázal kdy vzbudit tolik pozitivní či negativních emocí, jako Steve Jobs a jeho Apple (s tím souvisí i masivní inflace článků o Apple na webech o mobilních zařízeních). Kondolence k jeho úmrtí přicházejí z celého světa. Marně pátrám v paměti, komu se poslední dobou dostalo při jeho smrti takové pozornosti, jako tomuto člověku. O to více je to zajímavé, že Steve Jobs nebyl herec, zpěvák, vynálezce nebo prezident a neobětoval se pro druhé. Byl jedním z nejbohatších lidí na světě, a přesto na něj vzpomínají chudí, bohatí, vzpomínají na něj politici a vzpomíná na něj i konkurence.

7.10.2011 v 14:42 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik