Po vzoru Británie, Habsburg na Hrad!

A je to tady, hromadné dojímání, jak by ho nazval Martin Malý, falešné emoce a vytváření zcestných idejí. Tak vypadá nejnovější královská svatba. A malí lidé z České republiky dojatí k slzám volají taky po té hezké náladě, po těch samozvaných osvícených diktátorech, prosperitě a štěstí, které z existence povýšené vrstvy lidí musí nutně přijít.

Nejhorší je, že si lidé v této republice neuvědomují, že mají jen takovou vládu, jakou si zaslouží. Je typické házet vlastní neschopnost na někoho jiného. Osvícený monarcha nic nevyřeší, zvláště, když nemá žádné pravomoce. Nic nevyřeší ani zvolení počestných lidí. Jediný způsob, jak se může tato země dostat z marasmu, je změna smýšlení 80% lidí (nerad bych někomu křivdil). Legitimizace konzistentního právního řádu a morálních principů v očich veřejnosti. Vláda a stav společnosti je jen odrazem polyindividualismu. Osvícená vláda nic nevyřeší, pokud vládne státu prasat.

Nerad bych se opakoval, ale je nutné přijmout ten fakt, že smysl pro morálku tu byl několik dekád pokřivován. Jsem si jistý, že zarytí komunisté budou argumentovat statistikami o nižší kriminalitě v době totality. Ano, tak to v totalitách bývá. S rostoucí svobodou přicházejí i rizika jejícho zneužívání. Já ovšem nemluvím o vraždách a masovému klientelismu, ale o ztrátě smyslu jakkoliv respektovat soukromé vlastnictví. Lidé zvyklí stavět si dům z nakradeného materiálu a nářadí z ČKD, těžko po změně systému vytrhnou této zemi trn z paty. Zvláště, když si ještě dnes jejich děti kreslí do firemního bloku Škodovky.

Pokud se v této zemi má něco změnit, musí se změnit nejdříve lidé. Musí se zvyšovat povědomí o morálních zásadách a o základních právech, aby jen samotné smýšlení na jejich porušování vzbuzovalo mezi lidmi odpor. Dnes je to tak, že po letech morální devastace, kdy lidé posupovali od odporu k sarkasmu, od sarkasmu k cynismu, od cynismu k apatii a od té pak k prospěchářství ve smyslu vytřískat z toho marasmu co se dá, máme velmi slabý morální základ pro existenci stabilní vlády a prosperující země.

Změnit to může jen čas a zvyšování povědomí, nikoliv novodobé poddanství.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Špalek | pátek 29.4.2011 17:50 | karma článku: 15,10 | přečteno: 1637x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

The Hill I Climb

31.3.2021 v 4:30 | Karma: 17,23

Ondřej Špalek

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

17.12.2011 v 22:50 | Karma: 19,85

Ondřej Špalek

Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

7.10.2011 v 14:42 | Karma: 17,46