Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nacionalismus je apriorní iracionalismus

Proč vůbec být nacionalistou, proč být hrdý na národ a bojovat za národní identitu? Toť otázka. Řeknu vám pravdu, nevím. Popravdě jsem nikdy nepochopil ten hysterismus českých pseudo-intelektuálů, kteří ve snaze řešit si své povrchní nacionalistické komplexy, nepochopitelně ničili vše, co jim nesedělo do jejich šovinistickéh vidění světa. Nacionalismus je nebezpečný, protože staví volbu člověka do iracionálních mezí. Odstraňuje z lidské přirozenosti exaktnost a logickou důslednost, a nahrazuje ji hloupými předsudky.

Proč vůbec být nacionalistou, proč být hrdý na národ a bojovat za národní identitu? Toť otázka. Řeknu vám pravdu, nevím. Popravdě jsem nikdy nepochopil ten hysterismus českých pseudo-intelektuálů, kteří ve snaze řešit si své povrchní nacionalistické komplexy, nepochopitelně ničili vše, co jim nesedělo do jejich šovinistickéh vidění světa. Nacionalismus je nebezpečný, protože staví volbu člověka do iracionálních mezí. Odstraňuje z lidské přirozenosti exaktnost a logickou důslednost, a nahrazuje ji hloupými předsudky.
Je absurdní brát v potaz při analýze člověka něco, co není jeho předmětem volby. Tedy jeho národnost, barvu pleti, či jednoduše jeho vzhled, který nemá souvislost s ničím jiným, než dědičnou genetickou výbavou. To, co činí z člověka relevantní objekt racionálního zkoumání, jsou hodnoty, které přijme za své na základě svobodné vůle. Jsou to hodnoty, které není nucen přijmout, a proto jsou výsledkem čistě autonomního jednání.
Odkud se bere ta všeobecně uznávaná ctnost, být vlastencem. Kde se bere ta diference mezi uznáváním a vyzdvihováním segregace národnostní, a zavrhování segregace rasové? Proč by měl být nacionalismus jiným či lepším, než je rasismus? Nacionalismus vzniká na základě určitých morálních hodnot. Jsou to hodnoty, které staví jednoho člověka nad druhého, ne na základě činů, které koná, či hodnot, které zastává, ale na základě věcí, které nevyplývají z jeho jednání a tedy ani z jeho samého. Vyplývají z okolností, které on sám není s to ovlivnit. 
Nacionalismus dává člověku falešný pocit vlastní nadřazenosti a ničí podstatu lidských práv. Umožňuje lidem nahlížet na člověka né jako na homo sapiens, ale jako na homo genticus a homo alter. Tedy na člověka nadřazeného, který patří k určitému národu, a na toho druhého. Jak dalece může být člověk, který přijme principy o nadřazenosti sebe sama, od popření práv ostatních lidí? Jak dalece pak může být od aktivního porušování práv ostatních lidí? Co jiného, než morální zábrany může předejít násilí či válce? Morální hodnoty jsou to, co člověka nutí konat respective nekonat určitým způsobem. Pokud zničíme morální hodnoty, stavící na všeobecnosti a nezcizitelnosti lidských práv, tedy práv pevně spjatých s hómo sapiens, zničíme jedinou věc, která aktivně brání mír. 
Pokud by snad někdo chtěl tvrdit, že nacionalismus je jediným způsobem, jak zabránit zániku národní identity, pak se ptám, k čemu jinému, než k ukájení povrchních nacionálních komplexů, je národní identita dobrá? Je snad povrchní potřeba být uznáván někým jiným tak důležitá, že stojí za to kvůli ní ničit morální hodnoty? Komu jinému je poplatná národní identita, než nám samým? Národní identitu nelze zničit, pokud ji budeme vnímat my sami. A pokud je cílem nacionalismu vštípit pohled na nás samé, tak jak si to přejeme sami, do myslí ostatních lidí, pak se nejedná o nic jiného než sobecký zájem. A ten nejen že nestojí nadevším, ale nestojí nad ničím. 
Slovy Ludwiga von Misese: Není to nacionalismus, ale pouze morální odvaha a racionální kritika, které mohou být poplatné, pokud společnost směřuje k destrukci. Tím by se měli lidé vystupující proti EU řídit především, protože pokud budou své pohnutky ospravedlňovat hloupým nacionalismem, přivedou nás z bláta do louže.

Autor: Ondřej Špalek | středa 25.5.2011 13:03 | karma článku: 11,74 | přečteno: 1028x
  • Další články autora

Ondřej Špalek

The Hill I Climb

Myslím si, že společnost kolem mě pod vlivem snahy neudělat chybný krok ztrácí schopnosti udělat správný krok. Že strach ze společenského odsouzení vede k všeobecné apatii vůči rozumu a racionalitě ...

31.3.2021 v 4:30 | Karma: 17,23 | Přečteno: 361x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Proč zakázat kouření v restauracích?

Již jednou jsem psal článek o tom, proč je zákaz kouření, dle mého, špatný. A napíši ho znovu. Proč ne. Během dvou let jsme se nepříjemně přiblížili hranici, kterou zákonodárci tentokrát možná opravdu překročí. Ke smůle hostinského, svobody, společnosti a možná i kuřáka.

28.8.2014 v 4:45 | Karma: 37,60 | Přečteno: 4762x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Zákaz kouření v restauracích - další zbytečná diskuse

Debata o kouření v restauracích se spolu s vyjádřením ministra Hegera opět dostala do medií a spolu s ní i notná dávka hlouposti, ignorace a pokrytectví. Tímto článkem bych rád vyvrátil resp. usměrnil některé z nich. Nejdříve bych rád podotkl, že debata o kouření v restauracích má dvě resp. tři roviny. Tou první je nekuřák, tou druhou kuřák a tou třetí je majitel. Asi nejhlasitější argumenty přicházejí od obhájců regulace (záměrně nepíši nekuřáků).

25.4.2012 v 2:34 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Politika

Ondřej Špalek

Kdy Evropa vyhlásí bankrot?

I když slovo stání nemám rád, je třeba smířit se s objektivní realitou. Stát tu je, život otravuje a ještě dlouho otravovat bude. Mimo jiné regulace si vynucuje prostředek směny, jenž je každý na území daného státu pod pohrůžkou trestu nucen používat. Jedním takovým prostředkem směny je i Euro, momentálně v krizi kvůli nezodpovědným politikám vlád eurozóny. Snad jediným řešením, které současné europolitiky napadá, je to samé, co krizi způsobilo. Vytvořit ještě více dluhu a způsobit ješte více chybných strukturálních investic, než s tím předchozím.

17.12.2011 v 22:50 | Karma: 19,85 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Špalek

Steve Jobs - hrdina Ayn Rand

Málokdo dokázal kdy vzbudit tolik pozitivní či negativních emocí, jako Steve Jobs a jeho Apple (s tím souvisí i masivní inflace článků o Apple na webech o mobilních zařízeních). Kondolence k jeho úmrtí přicházejí z celého světa. Marně pátrám v paměti, komu se poslední dobou dostalo při jeho smrti takové pozornosti, jako tomuto člověku. O to více je to zajímavé, že Steve Jobs nebyl herec, zpěvák, vynálezce nebo prezident a neobětoval se pro druhé. Byl jedním z nejbohatších lidí na světě, a přesto na něj vzpomínají chudí, bohatí, vzpomínají na něj politici a vzpomíná na něj i konkurence.

7.10.2011 v 14:42 | Karma: 17,46 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik