Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nabízejí nám ovar, jitrnice a pečínku.

Ale nejdřív je třeba, aby si někdo koupil selátko a vykrmil ho. Pak je třeba to prase zabít. O tom už ale politické strany nehovoří.

Politické strany začínají všem lidem snášet nejrůznější laskominy a nabízet je jako standard. Můžeme mluvit o ovaru, jelitech, jitrnicích, tlačence, pečeni a dalších laskominách. Bohužel nám již nesdělují, že nejdřív je třeba zabít prase. Naše prase. Protože politici sami žádné nemají. Oni rozdělují ze zabitých prasat lidí. Logické by tedy bylo, aby předtím, než nám prase seberou a zabijí, jej také pomohli vykrmit. třeba levnějším krmením, dostupnými zvěrolékařskými službami, ale i lepší cenou, kterou nám za to odebrané prase zaplatí. O tom však tak nějak nejdou žádné zmínky. Prostě se bere za fakt, že vykrmená prasata stát odebere a zabije je. Bez jakékoliv zmínky o nějaké podpoře chovatelů těch prasat, co je vykrmili.

To, co slyšíme od politiků nyní, je pouze ta druhá část celého procesu. Tedy nabídka zabíjačkových laskominek a dobrot. Už žádná strana nepřipomíná, že před tím od nás očekává, že pořídíme selátko, vykrmíme jej a až bude mít dostatečnou váhu, že nám ho odvedou, zabijí a nadělají z něho ty pochutiny, které budou rozděleny mezi potřebné. Řady těch potřebných neustále rozšiřují a všem slibují stále větší, lepší a propečenější části našeho prasátka. Neříkají ani, že když nám, chovatelům, naše prasátko odvedou, dostaneme za něj méně a bude tak těžší pořídit si další selátko a vykrmovat ho opět dražším krmením.

Řadě lidí se to pochopitelně docela líbí, protože oni sami žádné prasátko nemají a tak samozřejmě přivítají jakoukoliv část prasečích pochutin, které jim politická strana nabídne. Nějak už jim nedochází, že když oni sami, aniž prasátko pořídili a vykrmili, dostanou z něho větší díl, pak ti, co se s ním piplali docela dlouho budou muset dostat jen menší kousky a ještě přebrané. K tomu, aby si mohli dělat již nyní laskominy na prasečí pochoutky jim stačí jediné, říci té straně "ano, já chci taky velký díl z prasátka a tak tady k tomu máte ode mne můj hlas, abyste to mohli zařídit". Zatímco ti druzí, ti co prasátka piplají od malička a nakupují pro něj krmení, na to koukají s logickou nedůvěrou, až zlobou. "Jak se můžete opovážit už takhle předem porcovat a rozdávat moje prase, které ještě ani fyzicky nemáme? A protože tohle nechceme, tak svůj hlas dáme jinému."

Bohužel těch, co vychovávají prasátka a starají se o ně je výrazně méně, než těch, co sice prasátka nemají, nechovají a ani chovat nebudou, ale díl z něho chtějí co největší. A tak je dost pravděpodobné, skoro jisté, že tahle část konzumentů prasátek vyhraje a začnou se těšit na pravidelné příděly masíčka, zabíjačkové polévky a jelítek. Ta druhá skupina, ta co prasátka vykrmuje, bude stále slabší a menší, protože se jim to prostě už přestane vyplácet a začíná být pro ně výhodnější se prostě zařadit do skupiny pouze konzumentů zabíjačkových pochoutek. Takže chovatelů bude logicky ubývat. A ta strana, co naslibovala tolik a tolik jitrnic, ovarů a gulášů s pravidelným přísunem najednou zjistí, že rozdělované kousky masa musí zmenšit, protože jednoduše není co dělit, počet prasátek je menší a menší. Krkolomnější strany tak začnou prasátka nakupovat na dluh od zahraničních velkochovatelů, aby jich měla dost na zabíjení, porcování a rozdávání. Kolik chovatelů tohle vlastně může přežít?

Není těžké si dosadit, co je chovatel, co prasátko, ovárek, jitrnice, prejt i skvělý gulášek. A najednou člověka chuť na cokoliv vepřového začne tak nějak opouštět. Jde hlavně o to, aby si to uvědomili především ti, co za kousky prasátek tomu nabízeči hodlají odevzdat svůj hlas. I oni by si měli položit celkem základní a logickou otázku: "A bude těch prasátek opravdu dost, aby se na všechny dostalo v tom množství, jak nám říkají?"

Autor: Milan Soušek | středa 14.4.2010 9:46 | karma článku: 22,40 | přečteno: 1427x
  • Další články autora

Milan Soušek

Šunkofleky.

Nevím, proč se to tak jmenuje. Asi nějaký pozůstatek z dřívějška. Nejsou tam obvykle ani fleky, ani šunka. Ale zbožňuju to.

31.8.2010 v 9:32 | Karma: 15,75 | Přečteno: 3230x | Diskuse| Společnost

Milan Soušek

S O2 spokojenost. Tedy skoro.

Moje potíže, které jsem si určitě svojí neodborností spoluzavinil i sám, jsem popsal v mém předchozím článku. A jak to celé dopadlo? Možná dobrý návod i pro další lidi, co do problémů se stahováním dat v cizině také spadnou.

19.8.2010 v 17:18 | Karma: 11,63 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Věda

Milan Soušek

Můj smrtící koktejl: Windows + O2 + Slovensko

PC a notebook. Asi obvyklá kombinace. Doma používám PC, na cestách notebook. Asi obvyklé použití. Když někam jedu a potřebuji počítač, beru si logicky notebook. Asi obvyklý postup. Abych se na cestách dostal na internet a některé své dokumenty, potřebuji mobilní připojení na internet.

26.7.2010 v 9:35 | Karma: 43,47 | Přečteno: 17608x | Diskuse| Věda

Milan Soušek

Jak staré hroby se už mohou vykrádat?

Je to docela zvláštní. Lidé jsou pohřbeni, ale po nějaké době jsou hroby pod různými záminkami otvírány. Když s tím souhlasí úřad, je to legální. Když na to není "papír s bumážkou", je to vykrádání.

18.5.2010 v 12:20 | Karma: 14,04 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

Lži politiků jsou už standard.

Možná by to chtělo nějaku sociologickou studii. Lži našich politiků všeho druhu a kalibru jsou už jaksi přirozeným standardem. Tuhle sociální skupinu by bylo dobré využít na studii o ztrátách soudnosti, zbytcích vlastního svědomí ve vztahu k jejich majetkovým poměrům. Tipl bych si, že čím větší prolhanec, tím větší majetek.

21.4.2010 v 15:15 | Karma: 19,44 | Přečteno: 1301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.