Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šunkofleky.

Nevím, proč se to tak jmenuje. Asi nějaký pozůstatek z dřívějška. Nejsou tam obvykle ani fleky, ani šunka. Ale zbožňuju to.

Tohle jídélko si většinou dělám sám, manželka smí jen přihlížet, čemuž je ráda, neboť jednak nemusí dělat večeři a jednak proto, že i ona má šunkofleky ráda a ví, že to zase bude pochoutka. A výhoda je, že to dělám vždycky rovnou z většího množství do většího pekáče, takže to vydrží na pár jídel a ohřát to není ani problém, ani to neznamená ztrátu chutí, či kvality.

Jak teda na "šunkofleky". Zásadně používám vaječné těstoviny, většinou vrtulky, vřeténka anebo v nouzi klidně i široké nudle. Ala vaječné, pravé, žádné ošizené bezvaječné nebo jiné náhražky! Uvařit podle návodu, určitě nepřevařit a určitě k nim do vody přidat sůl a poloplnou lžíci obyčejného sádla. Zase - ne nějaké náhražky jako ztužené tuky a podobně. Normální sádlo. Než se těstoviny uvaří, je třeba připravit maso a zálivku. Maso používám často dobré uzené, ne zbytky od dřívějších jídel, ne salámy nebo ošizené uzeniny, jak se to někde dělá, ale poctivé uzené maso. Občas použiju i třeba pečené vepřové, nebo i hovězí, ale uzený je nejlepší, provoní celé jídlo neopakovatelným způsobem. Na půlkilový sáček těstovin půl kila masa. Nakrájet na kostičky nebo proužky, raději drobné, než na velké kusy. Na pánvičku dát trochu sádla a lehce osmažit střední na kostičky nakrájenou cibuli a určitě doporučuju ke konci přidat pár stroužků utřeného nebo jemně nasekaného česneku. Nepřepálit, jde skutečně jen o lehké osmahnutí. Připravit si zálivku z asi 5ti solidních vajec na půlkilový sáček těstovin, asi decilitru normálního mléka, rozkvedlat. Dostatečně velký pekáč vymazat sádlem a vysypat strouhankou, aby bylo pokryto dno i stěny pekáče. Velikost by měla být přiměřená, příliš velký pekáč znamená nadměrně propečené šunkofleky, příliš malý pekáč nadměrně vysokou vrstvu k pečení a tedy nedostatečně propečenou výslednou směs. Ideální výška všeho materiálu v pekáči před vložením do trouby je tak asi 4 až 5 cm. Ve větší míse smíchat uvařené těstoviny a směs masa z pánve. Doporučuju přímo do této směsi vmíchat asi 5, ale klidně třeba i 10 deka nastrouhaného tvrdého sýra s obsahem tuku 40 nebo 45%, ne méně. Do směsi zamíchat o koření - určitě majoránku, lze i další zelené koření, někdy přidám i trochu papriky, občas i třeba na jemno nakrájenou čerstvou červenou papriku. Kdo má rád kořeněnější, klidně zamíchat a trošku mletého pepře. Po řádném promíchání přesypat do vymazaného a vysypaného pekáče. Zalít připravenou rozšlehanou směsí vajec a mléka, nutno zalít rovnoměrně, aby zálivka vyšla na celý povrch. Nakonec na povrch nastrouhat po celé ploše muškátový oříšek. S ním to prosím nepřehnat... a úplně navrch posypat stejným nastrouhaným sýrem, opět asi 5 deka. Pekáč vložit do rozpálené trouby cca na teplotu 180 stupňů. Peče se tak asi půl hodiny, ale je třeba sledovat povrch, až bude do zlatova hnědnout, je to hotové. Při pečení nezakrývat pekáč ani poklicí, ani alobalem, ani čímkoliv jiným, jinak se zbavíte vynikajícího křupavého povrchu. Vyndat pekáč ven z trouby a nechat to celé asi 15 minut odpočinout a trochu vystydnout - rozteklý sýr zase trochu uvnitř ztuhne. Jednotlivé porce vykrajovat z pekáče v blocích až ode dna a dávat z pekáče pořád v těch blocích podle velikosti hladu na talíř. Rozhodně nerozňuchávat ani v pekáči, ani na talíři. Na vrch je možné přidat trochu čerstvé zeleně (pažitka, příp jiné), ale dost často se to nestihne, protože ohromující vůně šunkofleků prostě člověka zažene hned ke stolu a přinutí se do toho bez prodlení pustit. Výborně to doplňují zavařené okurky... Pekáč nemá cenu uklízet, určitě si hned přidáte. To je ze zkušenosti. Zbytek ponechte v pekáči a až na to bude mít zase chuť a od posledního jídla opravdu ještě něco zbylo, stačí tak jak to je vložit opět do trouby a na nějakých 15 až 20 minut tak na 140 až 150 stupňů ohřát.

Tohle je moje varianta, ale jedl jsem už i množství jiných, chuťově odlišných, nicméně základ musí být vždy stejný - poctivé těstoviny a poctivé maso.

Tak dobrou chuť, už jen jak o tom píšu, hned zítra se na ně zase vrhnu. Fakt vynikající, voňavé, moc dobré.

Autor: Milan Soušek | úterý 31.8.2010 9:32 | karma článku: 15,75 | přečteno: 3239x
  • Další články autora

Milan Soušek

ANO pohnulo politickou scénou. Ať tak nebo tak.

Mimořádné volby 2013 jsou za námi. Příznačná věc z těchto voleb - přes čtvrtinu národa vítá jakoukoli změnu. A to je něco, co stojí určitě za pozornost.

27.10.2013 v 2:51 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1184x | Diskuse | Politika

Milan Soušek

Barrandovské delirium tremens?

TV Barrandov v pondělí 02.09.2013 - 20:15 Žena za pultem, 21:15 Okres na severu. A to je pro dnešek opravdu všechno?

2.9.2013 v 19:55 | Karma: 13,29 | Přečteno: 601x | Diskuse | Kultura

Milan Soušek

120 až 150 M Kč, to je tak 5%? Možná ani ne...

Při domovních prohlídkách bylo zabaveno 120 až 150 milionů Kč na hotovosti a několik desítek kilogramů zlata.

14.6.2013 v 12:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 754x | Diskuse | Politika

Milan Soušek

Hledám sprayery! Ne pouhé stříkače barev....

Ano, je to opravdu tak. Pokud nějaký sprayer v pravém slova smylu má zájem, dohodneme se...

27.5.2013 v 23:30 | Karma: 8,54 | Přečteno: 442x | Diskuse | Kultura

Milan Soušek

S koulemi v ruce se člověk dobře pobaví

Všechno má svoje. Aby člověk byl dobrý, měl by se něco přiučit. A s těmi koulemi je tomu také tak. Stačí chtít a věnovat se tomu. Zlepšit se pak může každý. Úplně každý. Od těch, co ji už udrží, až po ty, co ji ještě udrží v ruce.

18.1.2013 v 14:00 | Karma: 6,84 | Přečteno: 604x | Diskuse | Sport
  • Nejčtenější

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

2. prosince 2024  17:16

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje...

Pohřešovaného manažera našli mrtvého, po noční nehodě patrně bloudil v lese

9. prosince 2024  9:39,  aktualizováno  14:34

Policisté v pondělí dopoledne našli pohřešovaného manažera e-shopu s hudebními nástroji Kytary.cz....

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

7. prosince 2024

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...

Chaos, protesty a vojáci v parlamentu. V Jižní Koreji hodiny platilo stanné právo

3. prosince 2024  15:18,  aktualizováno  4.12

Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...

Kvůli agresivitě Romy neregistruji, vyhlásila pediatrička po konfliktu s nimi

3. prosince 2024  14:21

S neurvalostí, agresivitou a urážkami se setkala v čekárně své ordinace dětská lékařka z Aše. Podle...

Výzva S Ulicí na to nejste sami propojila příběhy diváků s osudy postav

10. prosince 2024

Nova vyzvala diváky, aby se svěřili s osobním příběhem, ve kterém sehrál významnou roli seriál...

Poplatky pro Českou televizi i rozhlas se zvýší v prvním pololetí, věří Baxa

10. prosince 2024  5:55,  aktualizováno  11:59

Přímý přenos Ministr kultury Martin Baxa řekl, že konečné hlasování o zvýšení poplatků pro Českou televizi a pro...

Muž brutálně napadl spolujezdce z vozu i řidiče autobusu, policie hledá svědky

10. prosince 2024  11:37

Policisté zadrželi šestačtyřicetiletého muže, který v Praze brutálně napadl dva lidi. Jedním z nich...

Oligarchové můžou zase vlastnit média, posteskl si Michálek. ANO soud potěšil

10. prosince 2024  11:35

Ústavní soud soud opět umožnil předsedovi opozičního hnutí ANO Andreji Babišovi a podobným...

Jak oblékat děti na podzim? Kvalitní softshellové kalhoty jsou základ
Jak oblékat děti na podzim? Kvalitní softshellové kalhoty jsou základ

Podzimní počasí je nevyzpytatelné, proto redaktorky eMimina otestovaly dětské softshellové kalhoty Wolf, které nabízí e-shop Olšákovi.cz. Jak si...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3788x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.