Zrušení "anonymních akcií" je jen hezky znějící vábničkou

Dnes prošel dolní komorou Parlamentu ČR návrh na zrušení tzv. anonymních akcií. Nepovažuji plošné zrušení akcií na majitele za nezbytnost. 

Dovedu pochopit tlak na zrušení tohoto typu akcií u společností, které soutěží o veřejné zakázky. I když si myslím, že to žádným zázračným protikorupčním lékem nebude. Spíše mi celá situace přijde již v takovém stadiu, že i zběhlí političtí matadoři (jedno z jaké partaje) si řekli, že aby koza (politici a na ně napojené struktury) zůstala celá, tak musí toho vlka (českou veřejnost) nakrmit tímhle způsobem a ukázat jako že se něco  proti korupci dělá. Korupce tím ale bohužel neskončí a vítězové nejrůznějších veřejných zakázek budou mít reálnou majetkovou strukturu schovanou za změtí smluv, advokátů, nastrčených osob atd. Korupce nevymizí nikdy, ale dle mého je jediným možným způsobem jejího výrazného zkrocení naprostá minimalizace veřejných zakázek, dotací atd. 

Co mi ale vadí asi úplně nejvíce je, že majetkovou strukturu budou muset na základě tohoto zákona, pokud vstoupí v platnost, zveřejnit i ty akciovky, které nemají s veřejnými zákazkami nic společného. Vyznávám co nejširší svobodu osobní i podnikatelskou a nerozumím tomu, proč nutit akciovky nemající co dočinění s veřejnými zakázkami zveřejňovat vlastnickou strukturu. Akcie znějící na majitele neznamenají hned něco nekalého, ale třeba akcionáři prostě a jednoduše své vlastnictví akcií zveřejnit nechtějí a já osobně na tom nevidím nic  závadného. Mělo by zůstat právem majitelů  akcií určit, jaký typ akcie má jimi (spolu)vlastněná  a.s.  mít. Nechápu, proč by kvůli podvodům pár fiirem s veřejnými zakázkami, měli mít jakoukoliv další zbytečnou povinnost  ssvtovky či tisíce jiných akciovek s akciemi na majitele, které podnikají řádně při dodržování zákonů. A pokud se majitelé akcií rozhodnou pro formu akcie na majitele je to jejich svobodné rozhodnutí, do kterého by nikomu nemělo nic být. 

Jenom velice krátce se ještě zmíním o argumentu existence "anonymních akcií" pouze v ČR a kdesi na tichomořských ostrovech. Samozřejmě neznám podrobně legislativu jiných zemí, ale mám za to, že anonymní akcie  existují např. v  USA, Německu a jiných státech.

Autor: Marek Šnobr | úterý 7.5.2013 23:53 | karma článku: 7,37 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22