Zmocněnkyně pro cikánská práva

Se zájmem jsem si přečetl článek, ve kterém se píše, že se vládní zmocněnkyně pro lidská práva vydala na sever do šluknovského výběžku, aby rokovala s tamními o nastalých nemilých problémech. V nadpisu jsem záměrně zaměnil slovo "lidská" za slovo "cikánská". Na slovu cikáni a cikánská nevidím nic špatného, nic hanlivého. Myslím, že se příslušníci tohoto etnika vždycky takto označovali i sami mezi sebou.

Neznám míru vyhrocení sociální situace na severu Čech, jsem z jihu Čech a u nás není situace taková, jaká nyní zřejmě panuje ve šluknovském výběžku. Situace u nás v Jihočeském kraji nedospěla k tomu, aby sem jezdila vládní zmocněnkyně. A vlastně je to možná dobře, že sem nejezdí. Proč? Protože když čtu, že se setká se starostou, s představiteli cikánských organizací a dokonce s rodiči jednoho z útočníků tak se opravdu nestačím divit. Co takhle se, paní vládní zmocněnkyně, setkat s oběťmi útoku nebo s jejich příbuznými? Co takhle vyjádřit lítost těm, kterým šlo při útoku cikánů o zdraví (ne-li o život)? Proč se za poškozené vydávají cikáni, které nedokáže většinová společnost prý přijmout mezi sebe? Proč vznikají agentury pro sociální začleňování, když o to začlenění ze strany valné většiny cikánů ani snad neexistuje zájem?

Dle mne lze problém vyřešit daleko snadněji a rázněji. Prostě a jasně všem nepřizpůsobivým lidem dát na vědomí, že v této zemi existují pravidla platná pro všechny bez jakýchkoliv rozdílů. Většina lidí je schopna tato pravidla dodržovat a pokud je někdo nedodržuje, pak musí očekávat, že s ním bude dle toho ze strany státních orgánů nakládáno.

Aby tento článek nevyzněl vůči cikánskému etniku negativně ... sám jsem se setkal s případy, kdy cikáni (bohužel jen jednotlivci ve výrazné menšině) žili a žijí zcela spořádaně, chodí do práce, své děti posílají do školy a není mezi nimi a ostatními lidmi žádných zásadních sporů. S takovými lidmi si kdykoliv a s chutí podám ruku, popovídám s nimi atd. Nepřizpůsobiví lidé bez rozdílu rasy nesmí mít pocit, že nad nimi drží tento stát ochrannou ruku.

 

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 1.9.2011 18:00 | karma článku: 40,03 | přečteno: 2928x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22