Zdrženlivost, smířlivost, úměrnost - říkejte to v mešitách

Ústředí muslimských obcí (ÚMO) v ČR se ostře ohradilo proti dnešnímu teroristickému aktu v Paříži. Potud v pořádku. Jen mi nejde moc na rozum, proč pak společnost ÚMO vyzývá ke zdrženlivosti, smířlivosti, úměrnosti. To je dle mého názoru "pláč na špatném hrobě". Protože přesně k tomuhle by měli vyzývat své souvěrce v mešitách.

Myslím, že např. česká společnost je smířlivá, zdrženlivá a úměrná někdy až příliš. Nedostatkem tohoto netrpí ona většinová společnost, ale právě muslimové ve vztahu k nám ostatním. Co jiného si myslet o hovadech (milá redakce, nemohu je nazvat jinak), kteří kvůli nějaké karikatuře zabijí 12 lidí.

Nejde jen o to, co se dnes stalo v Paříži, znovu se totiž vracím na naši půdu ke kauze "hidžábů", ke kterým toho bylo již mnoho napsáno. Nebo třeba nedávno, tuším na idnes.cz, uvedený článek jedné z českých muslimek (laskavý čtenář promine, ale jméno si nepamatuji a nehodlám to hledat), kde paní říká, že třeba při návštěvě restaurace musí její partner respektovat její víru a nesmí si dát vepřové. Tahle myšlenka mě utkvěla v paměti, protože jde sice o maličkost, ale přitom zároveň o věc, která dokonale vystihuje ten problém, kdy muslimové říkají zhruba toto: TY SI MILÝ BEZVĚRČE NESMÍŠ DÁT OBLÍBENÉ JÍDLO, TU ZAS NĚCO JINÉHO, PROTOŽE TO JE PROTI NAŠÍ VÍŘE. Co to ale sakra má znamenat? Je ta smířlivost, zdrženlivost a úměrnost v tom, že muslim může omezovat kvůli své víře další lidi? Podle mého, alespoň v našich končinách, nesmí!!! Když kdokoliv kvůli své víře, názoru atd. omezuje sám sebe, tak budiž, je to jeho věc. Ale když chce omezovat kvůli týmž věcem někoho jiného, pak už to je z mého pohledu velký problém. Znáte pořekadlo, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého? To je totiž to, co by se mělo muslimům neustále připomínat. Totiž věřte si čemu chcete, jezte si co chcete, noste si co chcete, ale jen za předpokladu, že atributy své víry nebudete nabourávat práva někoho jiného a ustálené zvyklosti, zákony a pravidla na nichž stojí společnost v České republice a které musí dodržovat i další skupiny obyvatelstva.

Milí muslimové, nemusí docházet přímo k teroristickým činům, ale stačí mnoho nepatrných ústrků z běžného života vůči jiným lidem, aby si normálně uvažující člověk uvědomil, že nedostatkem zdrženlivosti, smířlivosti, úměrnosti a hlavně respektu vůči jiným trpí mnoho z vás.

Vrahům z Paříže přeji dopadení, znovuotevření Bastily, co možná největší utrpení. Pozůstalým po obětech pak přeji mnoho sil k překonání bolesti ze ztráty blízkých.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Šnobr | středa 7.1.2015 21:44 | karma článku: 29,23 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22