Válečným štváčům patří dát přes prsty

Dnes jsem četl na internetu výzvu Karla Schwarzenberga,že by Česká republika měla Ukrajině dodávat zbraně. Pan Schwarzenberg zjevněvidí viníka situace na Ukrajině pouze v Rusku a jeho prezidentovi, kteréhoneváhá srovnávat s Hitlerem. Takováto srovnání se mi docela příčí a bylbych s nimi hodně opatrný. Především mám ale za to, že velká část viny zasituaci na Ukrajině leží i na EU a USA.

Nepochopil jsem, proč se EU asociační dohodou vtírá do země, kterou Rusové považují za svoji sféru vlivu a jejíž minimálně východní část má daleko silnější historické, kulturní i hospodářské vazby na Rusko než na zbytek Evropy. Mám pocit, že Západ udělal strategickou chybu minimálně v tom, že si neuvědomil nebo nechtěl vidět, jak moc je Ukrajina vnitřně rozdělenou zemí a že jakékoliv vychýlení situace může způsobit i krveprolití, jehož jsme dnes bohužel svědky.

Nicméně neštěstí je bohužel na světě, začátek byl v Kyjevě (na to nezapomínejme), Krymem to pokračovalo a nejtragičtější část se odehrává již několik měsíců na východě dnešní Ukrajiny. Mnoho lidí se tam ráno probudí s nejistotou, jestli se oni nebo jejich děti dožijí večera. Mnozí na Západě za to spílají pouze Putinovi, dle mého je to minimálně na pohlavek i pro mnoho politiků v západních zemích. A do toho všeho přijde již zmíněná výzva Karla Schwarzenberga na dodávku zbraní jedné z bojujících stran. Skutečnost, že český politik vyzývá k prohloubení bojů (a tím i lidského utrpení) namísto jejich zastavení a nastolení míru, je pro mne nepřijatelná a šokující.

Možná jdu svým názorem proti proudu, možná se mnou mnozí čtenáři nebudou souhlasit, ale zdá se mi, že dnešní všeobecná nenávist proti všemu ruskému je tak trochu nespravedlivá. Onu nespravedlnost vidím v tom, že podle mnoha lidí je dnešní Rusko jedno a totéž co bývalý, v tuzemsku neoblíbený, Sovětský svaz, což ale není pravda. Sovětský svaz nebylo jenom Rusko a člověk trochu znalý historie ví, že např. jeden z největších světových krutovládců, tedy Stalin, byl Gruzínec a člověk, za jehož vlády v SSSR došlo k pro nás tolik bolestné invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, tedy Brežněv, pocházel z Ukrajiny. V žádném případě nechci z Ruska a jeho vůdců smývat historickou odpovědnost za činy, kterých se dopustili na vlastních lidech i na příslušnících jiných národů, ale jenom žádám, abychom se alespoň my, obyčejní lidé, nenechali opít nenávistí a používali rozum a chladnou hlavu než někoho začneme obviňovat ze všeho možného.  

Netuším, jak celý konflikt dopadne vojensky a vůbec neumím odhadnout, jestli jakákoliv z bojujících stran je schopna porazit nepřítele. Spíše si myslím, že nikoliv a o to více je třeba v co možná nejkratší době zastavit násilí a dohodnout mírové soužití. Upřímně si moc neumím představit, že by oblasti nynějších bojů zůstali součástí Ukrajiny po tom všem, co se tam již odehrálo, ale to už bude věcí budoucího vývoje. Dnes je nejdůležitější nastolit mír, zastavit krveprolití a dát všem válečným štváčům na Západě i v Rusku důrazně přes prsty.

Autor: Marek Šnobr | středa 11.2.2015 22:39 | karma článku: 44,36 | přečteno: 5697x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22