Příměří je, když se nestřílí

Nechápu, proč se v tisku, v rozhlasu a v televizi neustále píše, mluví a diskutuje o jakémsi příměří nebo klidu zbraní, když nic takového není. Z v Minsku dojednaného příměří je leda tak trhací kalendář a znovu tím nejvíce budou trpět obyčejní lidé.

Možná je to zvyk dnešního světa nazývat věci nepravými jmény, a proto se píše o příměří, které ale ti nejdůležitější, totiž bojující strany, nedodržují. Takže vlastně žádné příměří a klid zbraní nenastal a s největší pravděpodobností ani nenastane. Z nedodržení dohod se asi budou obviňovat obě dvě strany.

Jedna z nich, ta povstalecká, říká, že města Debalceve se dohoda netýká. To je dle mého hloupost, když příměří, tak všude a ne, že v bodě A platit bude a v bodě B platit nebude. Z druhé strany, té ukrajinské, je zase slyšet názor z ultranacionalistického uskupení, že příměří dojednané ukrajinským prezidentem respektovat nebudou a že dál povedou vlastní bojové operace. Nějak mne nenaplňuje nadšením, že v zemi, která se chce přiřadit k západnímu společenství, existují takováto hnutí a polovojenské bandy, které zřejmě mají prostředky a vybavení k vedení vlastních bojových operací. Vůbec je otázkou, nakolik mají vůdci obou bojujících stran pod kontrolou všechny ozbrojené složky těch svých válčících stran.

Obě strany navíc říkají, že jsou připraveny začít stahovat těžkou techniku až to začne dělat i druhá strana. Obávám se, že to bude oboustranné marné čekání, protože protivníci si prostě nevěří. A dál se budou vymlouvat, kde všude příměří neplatí, že druhá strana ještě těžkou techniku nestahuje atd. A konflikt se potáhne dál a obyčejní lidé budou dál umírat.

Řešení té patové situace bude těžké. Osobně si nemyslím, že by některá ze stran konfliktu byla schopna vojensky zvítězit. Západ nebude ochoten podporovat nějak masivně Ukrajinu, protože by to bylo těžce obhajitelné před voliči a Rusové budou povstalce podporovat jen do té míry, aby mezinárodnímu společenství mohli dál tvrdit, že oni se konfliktu neúčastní (myslím, že svoji účast nikdy nepřiznají).

Asi se mnou zase mnozí nebudou souhlasit, ale myslím, že za nynější podobu konfliktu může jak Západ i s nynější ukrajinskou vládní garniturou, tak Rusko se svými předáky. Nemá cenu opakovat, jaký byl vývoj, jak to začalo atp., každý si z té směsice pravd, polopravd i lží vyzobe stejně jen to, co se mu bude hodit pro jeho názor. Důležité je, jak to celé utrpení skončit. Myslím si, že konflikt skončí až tehdy, kdy jedné ze stran začnou docházet prostředky na financování té války a bude mít skutečnou potřebu konflikt ukončit. Je to smutné, ale podle mého to tak bude. Doufám, že takový okamžik nastane co nejdříve.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Šnobr | úterý 17.2.2015 11:44 | karma článku: 12,23 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22