Není odboj jako odboj

Zemřel Ctirad Mašín, jeden z členů skupiny, jejíž část se nakonec probila počátkem 50. let na "západ". V žádném případě zde ale nejsem ochoten říct "čest jeho památce", protože toho díky svým činům v mých očích není hoden.

Jakkoliv považuji komunistický režim za špatný, jeho činy zejména v roce 1949 a počátkem následujících 50. let za zrůdné, i přesto nepovažuji Ctirada Mašína ani ostatní z této skupiny za hrdiny. Ba co více, myslím, že svými činy nahráli komunistům do noty, protože ti pak mohli svoji kampaň proti "třídnímu nepříteli" ještě zostřovat.

Čin, během něhož byl člověk omámený chloroformem podříznut jako ovce (s prominutím) opravdu za hrdinský a hodný obdivu považovat nemohu. Toto je prostě vražda bez rozdílu toho, jestli tento člověk na sobě měl uniformu nebo ne. Onen příslušník SNB zřejmě musel být i komunistou, ale ani to by nedávalo někomu jinému právo, aby ho zavraždil. O případu zavražděného pokladníka toho bylo také napsáno dost a i zde si myslím, že "mašínovci" rozhodně nemají čisté svědomí.

Jistě byl tehdejší režim nespravedlivý, nesvobodný, krutý. Zcela určitě má na svědomí mnoho vražd včetně těch justičních a kdo jako já sledoval v televizi záběry z procesu s Miladou Horákovou, tomu jistě muselo být hodně těžko u srdce. Tento a jemu podobné činy si určitě zasluhují to největší možné opovržení, takovým skutkům je třeba vzdorovat. Nikoliv však vraždou obyčejného příslušníka SNB (zde si prosím uvědomme, že zde i tehdy byly krádeže, podvody a jiné i dnes trestné činy) nebo pokladníka, či podpálením stohů. Takové činy těžko mohly tehdejší režim destabilizovat. Pokud chtěli "mašínovci" tak strašně bojovat pro komunistům a destabilizovat režim, mohli si jako terč své střelby vybrat někoho z tehdejších mocipánů, pak bych byl ochoten jim uvěřit jejich skutečný boj proti režimu, byť i taková forma odporu by z mého pohledu byla sporná. Nicméně tak, jak celé akce prováděli to na mne působí jako činy dobrodruhů, které pro své osobní dobro nekoukali vlevo ani vpravo a chtěli si jen trochu zastřílet.

Z Československa uteklo tehdy i později mnoho lidí, po kterých ale nezůstávali mrtví. Zároveň se mnoho z těch lidí různou formou zapojili do činností emigrantských sdružení. I toto mi u bratrů Mašínů k doplnění jejich obrazu co by odbojářů proti komunismu jaksi chybí.

Je mi jasné, že mnoho lidí považuje Ctirada Mašína za hrdinu a jsou smutní z jeho smrti, já toto jejich přesvědčení z důvodu výše napsaného nesdílím.

Autor: Marek Šnobr | sobota 13.8.2011 19:46 | karma článku: 47,21 | přečteno: 11139x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22