Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KF

findus

20. 8. 2011 16:20
Zkusme (čistě hypoteticky)

Zkusme čistě hypoteticky odmyslet ty zabité lidi. Co Mašínové odbojářsky dokázali. Zapálit 11 stohů, rozbít několik agitačních skřínek a rozhodit na prvního máje šendlíky. Je to na státní vyznamenání ?

0 0
možnosti
KF

findus

20. 8. 2011 16:21
Re: Zkusme (čistě hypoteticky)

Špendlíky.

0 0
možnosti
SK

slava kunst

19. 8. 2011 12:18
celá diskuse kolem Mašínů je obrazem našeho českého klidu

dějiny procházejí českou kotlinou volným krokem a i v případech velkých zvratů se k občanům nechovají tak drsně jako v jiných zemích.

Pobaltí mělo také své Mašíny jen jejich počty překonaly sto tisíc, opakuji sto tisíc. A odpor trval do osmdesátých let.

Hrdinství Lesních bratrů nikdo nezpochybňuje, prostě bojovali proti nepříteli národa a prostředky volili v souladu se situací a dobou. Nebyla to procházka růžovým sadem, bolševici byli v plné síle a s nikým se nebratříčkovali. Hrůzu, které se dnes říká Březnové deportace si v Československu nikdo nedokáže představit.

Možná proto se v ČR vedou diskuse a v Pobaltí je jasno, mrtvý nepřítel je mrtvým nepřítelem. Navíc i samo vnímání nepřítele je tam výrazně jednoduší. Např. člen byl jednoznačně nepřítel a člověk, který se přesně vymezil.

Bolševici říkali, je to buď my nebo oni, tak to bylo.

2 0
možnosti
SK

slava kunst

19. 8. 2011 12:39
Re: celá diskuse kolem Mašínů je obrazem našeho českého klidu

myšleno člen STRANY. sorry

0 0
možnosti
N

nevinnaobetcenzury@seznam.cz

18. 8. 2011 20:04
0 0
možnosti
L

losinrabac

17. 8. 2011 21:42
Mašínové

Jsem právník s velmi dlouhou praxí. Pokud někdo uznává Mašíny za hrdiny, pak současně prohlašuje za hrdiny všechny

věřící v proroka, kteří se dali rozmetat v metru nebo jinde a usmrtili desítky nevinných lidí. Jejich počin je naprosto jistě

hrdinstvím v očích stejně smýšlejících. Staří Řekové připouštěli oprávněnost vraždy diktátora. Hrůzné činy Mašínů neměly podklad ve vině zavražděných, ale v úchylném myšlení členů skupiny Mašínů. Největší chyba je samozřejmě v tom, že jsme nebyli schopni s veškerou přísností potrestat po sametové revoluci ty komunisty, kteří se zcela jednoznačně provinili trestnými činy, vetšinou dokonce i podle komunistického zákonodárství.

Mašínovi jsou bezvýznamná, hloupá a zcestná historka a jen velmi nejasné právní povědomí některých lidí oživuje tuto historii.

JUDr Jiří Josífko

1 0
možnosti
PP

fidel

18. 8. 2011 7:49
Re: Mašínové

100 % souhlas R^

0 0
možnosti
MS

Mats Sundin

17. 8. 2011 11:41
malá poznámka

Nevím co se přesně stalo a neví to nikdo z vás, ví to jen oni a nelze je přes diskuzi soudit, už vůbec ne po jejich smrti. Zcela jistě nezabili jen tak z volné chvíle, museli mít "setsakramentský" důvod. Kdyby nepodřízli svázaného omámeného borce, tak je práskne a komunisti by pověsili je a perzekvovali by jejich rodinu. Takže stát tam nad tím člověkem vaše osoba, udělá to samé, protože člověk je od přírody sobecký a v kritických situacích jedná vždy ve svůj prospěch. Výjimka potvrzuje pravidlo, je ovšem velmi vzácná. Toto, prosím, není obhajoba bří Mašínů.

2 0
možnosti
PP

fidel

18. 8. 2011 7:50
Re: malá poznámka

"To, jak se píše, že jsme chtěli zbraně a nikomu nic neudělat, tak to je hloupost. Tohle jsou všechno darebáci. Na co potřebujeme zbraně? Ty jsou od toho, aby se s nima stříleli lidi, tak můžeme začít hned s těma, komu ty zbraně bereme,"  tvrdí o  přepadení stanice v Chlumci nad Cidlinou, při které jeden strážník zemřel.

S bratrem prý měli dva plány, jak při přepadení postupovat. "Já jsem říkal, že nejlepší bude esenbáka okecat, pak mu říct ruce vzhůru, odzbrojit ho, svázat, uspat chloroformem a pak ho oddělat."    ---- Rv to ej zákeřná, promyšlená vražda, a nikoliv na tyranu, slovy klasika .....

1 0
možnosti
PM

ZEROVAN

17. 8. 2011 10:37
Jen tak mimochodem slo jim o zivot

takze i kdyby bojovali s cistym stitem rozdil by byl jen v tom, ze bychom o nich ted nediskutovali jako o osobnostech , ale jen o jednech z mnoha bezejmennych odpurcu zlocinneho rezimu.Rv

1 0
možnosti
JN

tojsouveci

17. 8. 2011 9:16
Není to o černé a bílé

Nebyl každý hrdinou, kdo vraždil (zabíjel) komunisty. To, že podříznete zaměstnance vrahů neznamená, že sám nejste také vrahem.

Není to prostě bílá nebo černá. Je to tak, že vrahy byli jak komouši, tak i mašínovci, třebaže ty komouše nebo jejich příbuzné zabíjeli. To samé ovšem platí třeba o Olze Hepnarové, Strakovi - spartakiádním vrahovi atd., atd.

0 0
možnosti
PM

ZEROVAN

17. 8. 2011 10:48
Hepnarova pracovala ve Vojenskych stavbach

Ze zacatku jezdila s ROBUREM, ale to ji bylo malo. Prvoplanove chtela jezdit se sklapecem a byla trpeliva. Protoze mela kvalifikaci (ridicky prukaz skupiny C) a mela praxi presla na TATRU 111. S TATROU 111 jezdili tehdy i mlady kluci co si tak odbyvali vojnu jako nahradni sluzbu. Nikoho tehdy ani ve snu nenapadlo ze chce autem zabijet. Byl to psychopat. Velmi prosim nespojovat ji s Masiny. Ti meli a maji vizi a cil udelat z nasi republiky svobodou zemi.Rv

2 0
možnosti
SD

Stanislav Drastík

17. 8. 2011 0:31
Souhlas...

...pokud na vraždy odpověděli vraždou...stali se stejnými jako ti, proti kterým bojovali...

0 0
možnosti
PV

Pavel57

16. 8. 2011 10:05
Není už dost času nechat minulost být?

Vážení, není už dost času na to, abychom nevytahovali padesát let staré věci, které se děly v době, kterou žádný z nás nepamatuje a jen o ní slyšel? Na tehdejší skutky se díváme dnešníma očima, do toho si přikreslujeme jak asi mohla tehdejší situace působit na lidi, každý si to přikresluje trochu jinak a pak se kvůli tomu zbytečně hádáme. Budiž v našich myslích čest všem lidem, kteří tehdy dokázali poznat zrůdnost režimu a něco proti tomu udělat. Projevme lítost nad skutky, které tehdy lidé provedli, ačkoli z dnešního pohledu je považujeme za nevhodné nebo nesprávné. Od té doby uplynuly desítky let a snad už není potřeba se k té minulosti vracet a znovu dnes vyznamenávat nebo dnes odsuzovat za něco, co se stalo před více než padesáti lety.....

1 0
možnosti
A

antizelenka

16. 8. 2011 22:33
Re: Není už dost času nechat minulost být?

pokud se nepoučíme z naší minulosti, jsme nuceni ji znovu prožít v budoucnu

a pokud si spousta lidí dělá názor na Mašíny jen z seriálu 30 případů majora Zemana...........................

tak  je to smutné

1 0
možnosti
C

Cynyc_

16. 8. 2011 9:19
Hodnocení Mašínů

je prostě nejednoznačné a rozděluje českou společnost. Největším problémem je různý metr - kdyby existovala stejná odbojová skupina v nacistickém Něměcku, která by zabila šest členů NSDAP, z toho pět policistů, byli by její členové jednoznačnými hrdiny. Jenže nacismus je pro nás absolutní zlo, zatímco komunismus byla sice odporná vražedná diktatura, ale naše.

3 0
možnosti
  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik