Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mít vlastní názor se dnes nenosí

Kdo nepapouškuje to, co je nám předkládáno v médiích, je osočován. Příkladem může být krize na Ukrajině a vše to, co so kolem toho, pro mě až neuvěřitelně, děje. Jakmile kdokoliv napíše, že vina neleží na Rusku, ale na EU a USA, tak bývá označován vulgárními výrazy.

Přesto si zas a znovu dovolím napsat, že vina za katastrofu na Ukrajině leží na západních státech. Ani Rusko není zcela bez viny, ale myslím si, že jen reaguje na sled událostí. Snažím se brát se značnou rezervou zprávy z oficiálních médií o tom, jak je Rusko špatné a prohnilé, jak ruská ekonomika mele z posledního. Snažím se o vytváření vlastního nezaujatého názoru na dění na Ukrajině i jinde ve světě. Mým koníčkem je historie a když se děje někde konflikt podobný tomu na Ukrajině, tak se snažím dopátrat se historických faktů z dané oblasti, abych současné dění lépe pochopil. Myslím si totiž, že když člověk pozná historii národů, dokáže pochopit mnohé i ze současného dění. Dovolím si říct, že tak jsem lépe pochopil, proč došlo ke konfliktu v bývalé Jugoslávii a proč je konflikt i na dnešní Ukrajině. Historie totiž odhalí, že nic a nikdo není jenom bílý nebo jenom černý.

Prezident Zeman je v současnosti kritizován za to, že chce jet výročí vítězství ve druhé světové válce oslavit do Ruska. Nevidím důvod, proč by tam náš prezident nemohl jet. Mnozí říkají, že je Rusko nepřátelským státem a že SSSR okupoval na začátku 2. sv. války část Polska na základě dohody s nacistickým Německem. Osobně si nemyslím, že by Rusko bylo nepřítelem. Pakt Ribbentrop-Molotov je historickým faktem, na který Rusko (ani další postsovětské republiky) nemůže být hrdé.

Pokud ale chceme kritizovat Rusko tak si uvědomme pár faktů. Rusko bylo jednou, a nikoliv jedinou,  ze součástí SSSR. Jeden z největších světových zločinců, tedy Stalin, nebyl Rus, ale Gruzínec. Brežněv, za jehož vlády došlo k potlačení "Pražského jara" byl Ukrajinec. Tím nijak nechci smýt z Rusů odpovědnost za věci, kterých se dopustili. Jen říkám, abychom měřili všem stejným metrem. Protože, když se třeba podíváme na to "Pražské jaro", tak k jeho potlačení sem vtrhli i vojáci polští, východoněmečtí, maďarští atd. Když se podíváme do let 1938-1939, tak největší zločin vedle Němců na Československu nespáchal Sovětský svaz, ale Francie (ta zejména) a Británie. Tyto dva státy nám vrazily kudlu do zad. A osobně jsem rád, že prezident Zeman jede uctít památku vojáků mnoha národností, Čechy a Slováky nevyjímaje, kteří bojovali mimo jiné i za osvobození Československa, aby se torzo našich předků nemuselo stěhovat pod německým dozorem kamsi na Ural.

Budu se opakovat, ale myslím si, že první a největší chybu udělal Západ. Politici ve Washingtonu, Bruselu, Berlíně atd. si neuvědomili nebo nechtěli uvědomit, že asociační dohodou s Ukrajinou se nic nezíská a že Ukrajina je zemí rozdělenou, v níž minimálně východní regiony díky vazbám historickým, ekonomickým, kulturním tíhnou více k Rusku než k EU. Že Rusko pak zabralo Krym a posílá i vojáky na východ Ukrajiny může být kontroverzní, ale jak jsem napsal na začátku, nikdo není bez viny. A když se podívám znovu do té historie, tak Krym patřil Rusku a administrativně byl Ukrajině přirazen v 50. letech minulého století, tedy v době SSSR.

Rusko je svéráznou zemí, pro nás v mnoha věcech nepochopitelnou, ale rozhodně není strůjcem všeho špatného. A je faktem, že Rusové svoji zemi bránit umí a v historii to poznali třeba Francouzi za napoleonských válek nebo Němci a jejich spojenci, kteří si na tehdejším SSSR vylámali zuby.

Tím nejhorším, jak současnou krizi vyřešit, je harašení zbraněmi, nějaké sankce atd.. Nemyslím si, že by Rusové měli v plánu obsazovat další části Ukrajiny nebo území jiných států. I proto považuji za naprosto zbytečné, aby např. přes naše území projížděla kolona vozidel US Army prý jako vyjádření podpory evropským spojencům. Sankce vůči Rusku považuji za pokrytecké a v důsledcích škodlivé, protože si myslím, že k dodávkám velkého množství zboží jednak dochází i tak přes třetí země a jednak tím mnoho firem může ztratit pro své výrobky odbytový trh, kam se v pohodě dostane konkurence z jiných částí světa.

Vůbec, když tak nad tím přemýšlím, tak ten Západ dostává v civilizačně jiných částech světa na zadek ... Libye, Irák, Afghánistán, teď Ukrajina ... .

Autor: Marek Šnobr | středa 18.3.2015 12:49 | karma článku: 35,94 | přečteno: 1383x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Místo pro EU? Tam, kde záda ztrácí slušné jméno

V klidu jsem dnes večer zasedl k internetu a jal se číst zprávy, články, názory. Až jeden z nich mne opravdu rozčílil.

9.1.2018 v 23:42 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

Takto se nazývá dokument, který každý rok nejmocnější muž této planety, prezident USA, předkládá Kongresu. Zjednodušeně řečeno v něm prezident popisuje stav země, jejímž čelním představitelem je.

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

Na světě je několik jistých věcí. Jako že se střídá den s nocí, že se střídají roční období a mnohé další, o kterých se nediskutuje. Pak jsou tu takové věci, o kterých se debatuje, které nejsou jisté, ale spíše pravděpodobné.

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

Máme za sebou krajské volby a někde i první kolo senátních voleb. Volby, u kterých je opakovaně účast prachbídná.

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22 | Přečteno: 683x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik