Lojzíku, Slávo, Tomáši - Metelesku Blesku

Nechal jsem si necelých 24 hodin na to, abych napsal tento blog. Chtěl jsem ho původně napsat hned po včerejším čtvrtfinále, ale řekl jsem si, že třeba s určitým odstupem podám svoje názory s menšími emocemi.

Český hokej je v útlumu, to je jasné. Příčin je asi více a není místo na to je všechny tady rozebrat. Nechť je ale určitým náznakem nedávná kauza s bývalým trenérem kláštereckého dorostu. Člověk, který, dle mého názoru nijak extrémně, vyčinil svým svěřencům, že nedodržují životosprávu se nedočkal podpory ze strany vedení klubu a byl bez pardonu odejit. Pro mne bylo neuvěřitelné, že si vůbec někdo z dorostenců dovolil toto natočit a dát na internet, to by podle mne bylo na pár výchovných ... . Sám aktivně hraji jiný sport a tak nějak se od mala ve sportovním prostředí pohybuji, a proto vím, že se v šatnách sportovních klubů nemluví v rukavičkách, že padají vulgární výrazy a je jasné, že určitá mez by asi neměla být překročena. Ale v tomto konkrétním případě se mi proslov zmíněného trenéra zdál být naprosto v pořádku. Co mne naštvalo byl alibismus, se kterým se k problému postavilo vedení klubu.

A štve mne stejný alibismus, který je nyní slyšet z nejvyšších pater českého hokeje. Od Krále, Hadamczika. Od Lenera je zatím ticho po pěšině, nebo jsem aspoň žádný jeho komentář nečetl. Že je třeba vše pečlivě zhodnotit, že je třeba analýza, nad kterou se musí sejít výkonný výbor. Normálně jsme snad země analýz a ne činů. Žáby na prameni, tak mi zmíněná trojka připadá. Netvrdím, že by odchod zmíněných vůdců českého hokeje přinesl okamžitou nápravu a ani nevolám po nějakém lynčování, ale bylo by dle mého více než potřebné, aby se do nižších pater vyslal jasný signál, že na vrcholu hokejového hnutí je ochota tu zatuchlost prolomit.

Alois Hadamczik - dvakrát se ujímal národního týmu v téměř stejné situaci a po stejném předchůdci (V. Růžička v roce 2005 a 2010 vybojoval s reprezentací světový titul). Sám zaznamenal s národním týmem nějaké úspěchy a přivezl medaile (MS a OH v roce 2006, MS 2011 a 2012), potud fajn. Ale přišlo mi, že se nedokáže za tým postavit a hráče při nepovedeném výkonu ještě shodí v médiích. Podle mého tím několikrát porušil i nepsané pravidlo, že co se řekne v kabině, to by tam mělo i zůstat. A odezva některých hráčů dle toho vypadala např. po oznámení nominace na nynější OH. Trenér s týmem nedokázal na OH v Soči překročit prah čtvrtfinále, to se stává a nejde o žádnou tragédii. Prohráli jsme s lepším soupeřem. Ale štval mne ten alibismus v nasazování některých hráčů. Štve mne to spoléhání se na generaci hráčů, kterým je dneska 35 - 42 let. Nezazlívám to těm hráčům, zazlívám trenérovi, že nemá koule na to vzít na turnaj více mladých hráčů. Štve mne, že nemá koule na to posadit Nedvěda na tribunu a nechat místo něj nechat hrát ve čtvrtfínále Paláta. Možná by byl výsledek stejný a asi je pravda, že mladších hráčů, kteří by byli extra talentovaní nemáme na zbyt, ale přijde doba, kdy reprezentace na nich bude stát a čím dříve se tak stane (a čím dříve budeme dostávat třeba i řádné facky při utkání s top týmy) tím ve výsledku pro český hokej lépe, protože jedině při pohledu pravdě do očí může dojít k nápravě. Nemyslím, že by Hadamczik mohl za všechno špatné v českém hokeji, ale myslím, že jeho čas se naplnil a že je čas pozvat k národnímu týmu jiného trenéra, který to tak jako tak lehké mít nebude. Zlatá generace je pryč, nyní je každý rok výběr hráčů do reprezentace podstatně chudší a světélko na konci tunelu zatím nějak ani nemihotá.

Slavomír Lener - je pravda, že tenhle člověk byl u úspěchů ve Vídni v roce 1996 a v Naganu v roce 1998. Ale to byl v pozici asistenta trenéra. V pozici hlavního trenéra větší úspěch s reprezentací nezaznamenal a to bylo v době, kdy dnes pomalu končící generace hokejistů byla v nejlepších letech. Nevím, tenhle člověk na mne působí tak, že by mohl být dobrý tělocvikář na základní škole, který umí dokonale vysvětlit a předvést výmyk na hrazdě, šplh nebo cvičení na kruzích. Ale nedělá na mě dojem, že by byl schopen stanovit nějakou koncepci výchovy mladých hokejistů. Přijde mi, že má spoustu dobrých rad, ale skutek jaksi utíká. Ale třeba se pletu ... ani nevíte, jak bych byl rád.

Tomáš Král - nevedl náhodou plzeňský hokej v éře před Martinem Strakou? Neříkalo se, že Martin Straka významnou finanční injekcí hokej v Plzni zachránil? Tedy z toho plyne, že pan Král nezvládl vedení hokejového klubu ... . A takový člověk má být ve vedení hokejového svazu? To asi nebude to pravé ořechové.

Sečteno a podtrženo k třem výše zmíněným osobám ... odejděte a hodně rychle.

Aby bylo jasno, hokejové dění sleduji z pohledu fanouška (HC Strakonice, ČEZ Motor ČB, česká reprezentace). Jsem laik a jsem dalek toho zasahovat do diskuzí jestli hráč X měl hrát v jedné formaci s hráčem Y nebo ne. Ale myslím si, že v českém hokeji je hodně co napravovat a jelikož se říká, že ryba smrdí od hlavy, tak by bylo záhodno, kdyby se od té hlavy začalo s výraznou změnou. Aby do hokeje přišli lidé s praktickými zkušenostmi s hokejem, s výchovou mladých hokejistů, kteří budou sledovat prospěch českého hokeje jako celku.

Abych nebyl jen pesimistický - věřím, že náprava je možná a že se český hokej postupně vrátí na pozice, které nyní bohužel vyklízí.

P.S.: Víte, jak se řekne polsky "Bílek"? Hadamczik ...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 20.2.2014 14:46 | karma článku: 41,64 | přečteno: 8431x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22