Cikáni: my pracujeme. Za sebe říkám: pracuje vás dost málo

Se zájmem jsem si přečetl článek o chystané kampani, která má většinové české společnosti ozřejmit, že cikáni chtějí pracovat, ale naráí na odpor u většinové společnosti. Neznat realitu, skoro by mi jich bylo líto, že drtivá většina nemůže nalézt práci.

Ale bohužel realita je taková, že většina cikánů pracovat nechce, natož aby se snažili nějakou práci aktivně hledat. Těm výjimkám, kteří se vymykají většině, patří mé uznání. A musím uznat, že i mezi námi "etnickými Čechy" se najde blb, který někomu nedá práci jenom kvůli barvě pleti, nicméně takových je zcela jistě drtivá menšina. Na druhou stranu pokud cikán nedostane práci, může za tím být celá řada jiných důvodů, než že majitel/ředitel/personalista firmy je rasista. Svádět všechno na stupidní rasismus je strašně laciné.

Přiznávám, že jsem nijak do hloubky nezkoumal smysl této kampaně, ale pokud si klade za cíl vyřešit problém vztahu cikánů vs. Čechů, pak je dle mého zaměřená chybně. Problémem nejsou ti, kteří si hledají práci. Jsem přesvědčen, že s lidmi, kteří si hledají práci nikdo rozumný problém mít nemůže. Problémem jsou přeci vždy ti, kteří si práci nehledají a nechtějí hledat a je jedno jakou barvu pleti mají.

Abych se ale vrátil ke svému tvrzení z nadpisu. Nevím, jestli lze někde spolehlivě zjistit, kolik občanů cikánské národnosti v ČR žije a kolik z nich má zaměstnání nebo podniká. Možná, že to je údaj, který není vůbec zjistitelný. Ať už to je jakýkoliv počet, tak jsem přesvědčen, že těch aktivně pracujících je bohužel malé procento z celkového počtu. Rozhodně o dost menší procento, než je tomu u většinové společnosti, popř. jiných menšin (Vietnamci). Z toho pro mě plyne fakt, že problém je někde jinde než v rasismu většinové společnosti. Možná je problém v tom, že cikáni jsou jiní svým způsobem života a náš způsob života, včetně pravidelného chození do práce, jim prostě "nevoní". Pak se ale nemůžou divit, že od většiny z nich se většinová společnost distancuje a že je prostě vyloučí kamsi do ghett. Je smutné tohle psát (zejména v době olympijských her), ale bohužel je to tak.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Šnobr | úterý 31.7.2012 15:02 | karma článku: 32,78 | přečteno: 2245x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22