Ať si vlajku nechají

Myslel jsem, že už nenapíši žádný článek související s "odbojem" bratrů Mašínů, ale po té, co jsem si přečetl, že česká delegace přiveze do naší vlasti vlajku USA, kterou jí jako smířlivý akt daruje bratr zemřelého Ctirada Mašína, Josef Mašín, nedá mi to.

Nemám vůbec nic proti Spojeným státům americkým a jejich státním symbolům. Dovedu pochopit, že se pohřbu s vojenskými poctami dostane člověku, který sloužil v U.S. Army. Dovedu pochopit, že Američané nevyhověli ve své době žádostem československé vlády o vydání Mašínů a Paumera. Dovedu pochopit, že Američanům může být vcelku jedno, čeho se dopustili "mašínovci" v tehdejším Československu.

Co však nedovedu pochopit je, proč jede na tento pohřeb náš vládní představitel. Proč jede na pohřeb člověka, který Československo/Českou republiku od roku 1989 nenavštívil ... vím o jeho prohlášeních o kontinuitě z dob komunismu, ale na to svému kamarádovi myslím dobře byť nevědomky odpověděl Milan Paumer, který tu posledních pár let svého života prožil a nemyslím, že by mu bylo nějak zásadně vyhrožováno a ubližováno. Proč nepřijel Ctirad Mašín? Bál se snad kritických reakcí? Na velmi kontroverzní činy ale v demokratické společnosti mohou a snad i mají být různé názory. Proč jede pan ministr Vondra na pohřeb člověka, který o dnešní České republice a jejich obyvatelích mluvil zpoza oceánu tak zaníceně s despektem a opovržením? Proč jede na pohřeb člověka, který stejně jako komunisté bestiálně vraždil?

Ctirad Mašín ve svém posledním rozhovoru řekl, že komunisté začali třídní boj. V tom měl nepochybně pravdu. A oni prý tu výzvu přijali ... pak tedy také ale vedli třídní boj. V čem byl ten jejich třídní boj lepší než ten komunistický? Proč bych měl jedny za třídní boj hanit a druhé vynášet do nebes? Třídní boj je dle mého stejně ohavný, ať je prováděn kýmkoliv, kdekoliv, kdykoliv a ve jménu čehokoliv.

Abych usnadnil práci těm, kteří budou mému názoru oponovat ... nejsem komunistou ani jejich příznivcem. 50.léta minulého století jsem osobně nezažil a znám je jen z přečtených knih, shlédnutých filmů nebo z vyprávění lidí (i těch, kterým režim ublížil). Jsem pravidelným voličem ODS. To vše říkám, protože si myslím, že by se na činy "mašínovců" nemělo nahlížet optikou levicového či pravicového politického názoru, ale pouze a jenom z hlediska morálky a etiky. A z mého pohledu "mašínovci" ohavně vraždili, a proto si místo plaket, medailí a vládních návštěvy pohřbu zaslouží to nejhlubší opovržení.

Autor: Marek Šnobr | středa 24.8.2011 17:34 | karma článku: 22,67 | přečteno: 1215x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Sever a Jih

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22