Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč pan Drahoš nezvítězil

Proč pan Drahoš nakonec neslavil triumf? Jaké chyby udělal ve své kampani a čím odradil potenciální voliče? Mohl lépe využít své možnosti a zvolit účinnější zbraně? Podívejme se nyní na jeho kroky podrobněji. 

Dnes, když jsem sledovala vystoupení pana Drahoše u Jana Krause, mi naplno došlo, jaké chyby mohly vést k jeho těsné prohře. Je to pan profesor každým coulem - vážný, seriózní, inteligentní, slušný, distingovaný, zároveň v agresivní slovní přestřelce trochu těžkopádný a neohrabaný. A také malinko suchar. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, jen poukazuji na to, jak se spoustě lidí zřejmě jevil. 

Bohužel jsem měla silný dojem, že se ze sebe za každou cenu snaží udělat někoho jiného - úplně opačného. A na to jsou všichni (staří, mladí, bohatí, chudí, primitivní i vzdělaní) velmi citliví. Jakýmsi šestým smyslem vycítí křeč a nepřirozenost. Dost často si ani neuvědomují, co jim na daném člověku vadí - jedni tvrdí, že panu Drahošovi nevěří, jiní, že je figurka a želé, nemastný - neslaný či nerozumí politice. 

Já tvrdím, že jen není sám sebou. Což je obrovská škoda. Ve všech psychologických příručkách a rádcích se dozvíte, že v první řadě MUSÍTE BÝT sami sebou - to znamená uvědomit si své silné a slabé stránky - silné vyzdvihnout, na slabých pracovat nebo je upozadit. Jenže pan Drahoš se nechá strhnout a za každou cenu bojuje zbraněmi Miloše Zemana. Snaží se být vtipný a pohotový, upozorňuje, že jeho si tedy nikdo na chleba nenamazal a ani nenamaže, protože je tvrdohlavý, drsný, umí bojovat. 

Je komické, že opravdu věřím, že umí bojovat - člověk, který jednal s vrcholnými politiky, rval se o Akademii věd, zvítězil a potom ještě stál v jejím čele, nemůže být slabý. Vědec takového formátu to má v hlavě srovnané a dokáže si stát za svými názory. Ovšem způsob, jakým se o tom snaží přesvědčit ostatní, je dosti nešťastný.

Dokonce tvrdím, že Jiří Drahoš je i vtipný - stejně jako moje máma - tehdy, když se o to nesnaží. 

V šachách platí, že pokud se soupeři podaří vnutit vám svou hru, prohrajete. A to se panu Zemanovi povedlo mistrně. Náš pan prezident je přeborník v sarkasmu, slovíčkaření, ostrovtipu a břitkém humoru. To lidi baví. Pan Drahoš takový přeborník není a lidi nebaví. Toť fakt.

A přesně na tom měl vystavět svou kampaň! Na tom, jaký skutečně je. Ano, já, profesor Drahoš, seriózní vědec, který neumí sypat vtipy na potkání z rukávu, nevybalí jasné stanovisko za deset vteřin, člověk, který o věcech déle přemýšlí. No a co? Je to na škodu? Nemusí být přece každý jako Miloš Zeman, aby uspěl a lidi si ho oblíbili. Náš stávající prezident je všechno možné i nemožné, ale jedno se mu upřít nedá - působí opravdově, autenticky. A na to ostatní slyší. 

I pan Drahoš by působil o mnoho přesvědčivěji a konzistentněji, kdyby "vybalil", jaký je, ovšem s vědomím, že o nic horší než pan Zeman. Jen jiný. Bojující svými zbraněmi. Ano, je to velmi těžké, ale nese to ovoce. V první debatě obou kandidátů na TV Prima, kde moderátor absolutně nezvládl svou roli a prostor dostalo nevychované publikum, byla patrná silná nervozita pana Drahoše, čehož pan Zeman beze zbytku využil. Skákání do řeči, napadání, překrucování, sarkasmus kapající z každého slova, pana profesora doslova umrtvily. Není divu. V takovém prostředí nemá člověk jeho typu šanci.

V druhé debatě se pan Drahoš, poučen, vrhl do útoku jako první. Ovšem Miloš Zeman se stáhl. Jsem přesvědčená, že to byl záměr. Vycítil vážnější atmosféru a správně vyhodnotil, že přílišná agresivita by nevyzněla v jeho prospěch. Pan Drahoš měl tedy často zdánlivě navrch, bohužel už lehce s křížkem po funuse.

Možné je, že v průběhu kampaně nabyl dojmu, že pokud nebude útočit a oplývat břitkým humorem, nemá šanci. Ale já o tom zdaleka nejsem tak přesvědčená. Když se člověk projevuje tak, jaký opravdu je, vždy působí na ostatní lépe, než když si hraje na něco jiného. Neříkala bych tomu ani tak přetvářka, jako spíš podvědomá snaha vyřídit soupeře jeho vlastními zbraněmi. Což si troufám říct, v případě pana prezidenta nejde. Nikdo nemůže být lepší v zacházení se zbraněmi Miloše Zemana, než Miloš Zeman sám! A z toho měl pan profesor vycházet - musím použít něco jiného, nečekaného, co ten druhý neumí. Stát si za svým, nesnižovat se k nesmyslným debatám, držet se tématu. Překvapit ze zálohy, vnutit protivníkovi svou hru! A to se nepovedlo....

Abych nebyla příliš objektivní, přiznávám, že jsem podporovala pana Drahoše, protože je mi sympatický jako člověk. Před pěti lety jsem neměla vůbec nic proti tomu, že byl zvolen Miloš Zeman. Působil na mě jako silná osobnost, s jasnými názory, která se jen tak před někým nesesype. Odpustila bych mu i nějakou tu vulgárnost či peprnou poznámku, kdybych měla pořád dojem, že ten člověk je pevný v základech. Ten ale bohužel už teď nemám... 

Asi jsem jen hloupá ženská, protože v konečné fázi se i v prezidentských volbách rozhoduji ne podle volebního programu a vyjmenovaných názorů, ale podle toho, jak na mě kdo působí jako člověk. Zase na druhou stranu jeden můj blízký tvrdí, že ženská intuice vyhraje nad mužskou silou. Nevím... V každém případě se pořád snažím zůstat objektivní a zjistit si co nejvíc informací. A tak se stává, že třeba Václav Havel mi byl sympatický jako člověk, ale zdaleka ne se všemi jeho názory a rozhodnutími jsem souhlasila a Václav Klaus mi byl protivný, ovšem se spoustou jeho přesvědčení jsem se musela ztotožnit. 

Přeji si jen, aby čas ukázal, že nynější výsledek voleb měl svůj smysl a nenechal naši zemi upadnout do bahna lži a nesvobody. 

 

Foto v perexu: https://www.google.cz/search?q=volby+prezidenta+2018&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwivq_2Z-oXZAhXR8qQKHRORBEsQ_AUICigB&biw=1366&bih=662#imgrc=MO6EQWxO9fYsFM:

Autor: Alena Šnajdrová | pátek 2.2.2018 1:13 | karma článku: 23,06 | přečteno: 1506x
  • Další články autora

Alena Šnajdrová

Ušoun v tanečních

„Hele, co kdybysme šly do tanečních už tuhle sezónu?... trochu si rozšířit repertoár kluků", nadhodím kámošce. „Myslela jsem na to samý, těch exotů z naší třídy mám fakt plný zuby." „Právě, s nima už to příští rok bude o ničem."

22.4.2024 v 1:41 | Karma: 13,85 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Sebevědomí chlapa poznáš podle toho, jak vypadá jeho žena

Málokterý muž s nízkým sebevědomím má po svém boku ženu, za kterou se kdekdo otočí. Obecně by se tedy dalo říct, že sebejistý muž uloví dámu hezkou a zakomplexovaný ošklivou. Ovšem je to opravdu takhle jednoduché?

30.3.2024 v 2:14 | Karma: 11,65 | Přečteno: 853x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Jak jsem se vyrovnala se závistí

Kdo tvrdí, že nezávidí, ten lže, a závidí ještě víc. Závidím taky a některým lidem některý věci fakt hodně. Občas i kamarádům, za což se stydím. Ale je to lidské a záleží hlavně na tom, jak se svou žárlivostí naložíme.

7.3.2024 v 4:19 | Karma: 19,69 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Pomoc, Alenka nosí pořád sukýnky - všechny chtějí být jako Alenka

Preference šatů a sukní se u mě začala zcela zjevně formovat už ve třech letech. Holka nosí sukně a co má být? Pozastavuje se nad tím někdo? Ano, neustále... a nejen pozastavuje, někomu to vysloveně vadí.

13.2.2024 v 4:18 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3726x | Diskuse| Společnost

Alena Šnajdrová

Rallye letní gumy

To se takhle v půlce listopadu objednávám na začátek prosince na přezutí pneumatik. Jo, jsem lempl, ale co se asi může stát? V nejhorším případě napadne jeden den centimetr sněhu, aby druhý den zase roztál. Nebo ne?

5.2.2024 v 3:19 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3724x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 15,06
  • Průměrná čtenost 1262x
"Pochybuji, tedy myslím, myslím, tedy jsem" (Descartés). Poslední dobou mi pořád někdo říká, že přemýšlím až příliš...

Seznam rubrik